Ερντογάν από τα κατεχόμενα: «Θύματα οι Τουρκοκύπριοι, όχι άλλα διπλωματικά παιχνίδια στην Αν. Μεσόγειο»

Ερντογάν από τα κατεχόμενα: «Θύματα οι Τουρκοκύπριοι, όχι άλλα διπλωματικά παιχνίδια στην Αν. Μεσόγειο»

«Κρίμα που όλη αυτή η ομορφιά κρατήθηκε μακριά από το κοινό μέχρι σήμερα. Αυτό το μέρος περιμένει την ημέρα που θα συναντήσει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες του. Ως μητέρα πατρίδα, θα είμαστε με το "ψευδοκράτος" σε κάθε του βήμα», ανέφερε κατά παράνομη επίσκεψη στο Βαρώσι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνοδευόμενος από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, ο Τ. Ερντογάν ανέφερε στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης: «Υπάρχει μόνο ένα θύμα στο Κυπριακό και αυτό είναι οι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι βρίσκονταν στο περιθώριο για χρόνια, με τους Ελληνοκύπριους να σφετερίζονται τα δικαιώματα τους».

Ωστόσο, ο καιρός χάλασε τα σχέδια του Τούρκου προέδρου, καθώς η καταρρακτώδης βροχόπτωση και οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή οδήγησαν στην ακύρωση του «πικ νικ» παρά τις ευρείες προετοιμασίες, οηδγώντας όλους τους παρευρισκόμενους στα στέγαστρα του χώρου της περιοχής Λεωφόρου Κέννεντυ.

Σε μια προκλητική φιέστα και ενώ είχε προηγηθεί περιοδεία του πάνω σε ανοικτό τζιπ στους δρόμους της Λευκωσίας μαζί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ε. Τατάρ, ο Τ. Ερντογάν επανέλαβε την θέση ότι είναι «υπέρ της λύσης δύο κρατών» και ότι «αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης βάσει της κυριαρχικής ισότητας, αυτό έδειξαν να θέλουν και οι Τουρκοκύπριοι με την επιλογή του Τατάρ στις πρόσφατες εκλογές».

Είχαν προηγηθεί αναφορές με αφορμή την 37η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους με αποδέκτες τους συγκεντρωμένους και το εσωτερικό μέτωπο, όπως για παράδειγμα ότι «όσοι αισθάνονται άβολα με το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν μπορεί να εμφανίζονται ως θύματα», ότι η «κατάσταση στην Κύπρο ομαλοποιήθηκε με την ειρηνευτική επιχείρηση (εισβολή) του 1974, η οποία σταμάτησε τις σφαγές και τις επιθέσεις από τους Ελληνοκύπριους», καθώς επίσης ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία καταστράφηκε το 1963 και το 1974 από την ελληνική χούντα».

Στο θέμα των παράνομων σεισμογραφικών ερευνών και γεωτρήσεων στην Αν. Μεσόγειο, ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι θα συνεχιστούν «μέχρι να βρεθεί μια δίκαιη συμφωνία», προσθέτοντας ότι «δεν θα ανεχθούμε άλλα διπλωματικά παιχνίδια, δεν υπάρχει κάποια εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα μένει εκτός η χώρα μας και η ΤΔΒΚ – μόνο έτσι θα υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα». Οσο για το άνοιγμα των Βαρωσίων, σχολίασε ότι δεν γίνεται για να δημιουργήσει νέες έχθρες, αλλά για να εξαλείψει τις ήδη υπάρχουσες.

Στις 11:40, ο Τούρκος πρόεδρος προσγειώθηκε μαζί με τη σύζυγό του, Εμινέ, και τους έμπιστους υπουργούς του στο κατεχόμενο αεροδρόμιο Τύμπου και έγινε δεκτός από τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Εν συνεχεία, ο Ταγίπ Ερντογάν, μετέβη στο Μνημείο Aτατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία, ενώ αργότερα έφτασε στη λεωφόρο Φαζίλ Κιουτσιούκ, όπου έλαβε χώρα στρατιωτική παρέλαση, με τους πολίτες να τον υποδέχονται στον χώρο της παρέλασης πετώντας γαρύφαλλα στο όχημά του.

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν και ο πρόεδρος του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ανέβηκαν σε στρατιωτικό τζιπ, το οποίο έκανε έναν γύρο έτσι ώστε οι δύο ηγέτες να χαιρετήσουν τον κόσμο.

Τ. Ερντογάν: Δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο - Θύμα η τουρκοκυπριακή πλευρά

Σε μια μακρά ομιλία, πριν τη στρατιωτική παρέλαση, ο ηγέτης της Τουρκίας έκανε ξεκάθαρες τις βλέψεις του για άλλη μια φορά, επιμένοντας στη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο.

«Ευτυχώς οι Τουρκοκύπριοι ζουν στα εδάφη τους με ελευθερία και αξιοπρέπεια, παρά τις δεκάδες επιθέσεις εναντίον τους. Παρά τη βία, τα βασανιστήρια και την προδοσία, δεν τα παρατήσαμε ποτέ και πετύχαμε τη νίκη», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στα 37 χρόνια από την παράνομη ίδρυση του ψευδοκράτους.

Πρόσθεσε ότι: «Είναι προτεραιότητά μας να βρούμε μια βιώσιμη λύση για το Κυπριακό με τρόπο που θα διαφυλάσσει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια των Τουρκοκύπριων».

O Eρντογάν επέμεινε και στο θέμα των παράνομων γεωτρήσεων, επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστούν οι σεισμογραφικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο «μέχρι να βρεθεί μια δίκαιη συμφωνία». Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα ανεχθούμε άλλα διπλωματικά παιχνίδια. Δεν υπάρχει κάποια εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα μένει εκτός η χώρα μας και η ΤΔΒΚ – μόνο έτσι θα υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα».

Για το άνοιγμα των Βαρωσίων, σχολίασε ότι δεν γίνεται για να δημιουργήσει νέες έχθρες, αλλά για να εξαλείψει τις ήδη υπάρχουσες.

Στο διάγγελμά του για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Ερσίν Τατάρ επέμεινε στην λύση των δύο κρατών και αναφέρθηκε στη σχέση με την Τουρκία.

«Βιώσιμη είναι η λύση δύο κρατών και μια συμφωνία είναι δυνατή μόνο στη βάση της κυρίαρχης ισότητας, το καλύτερο πράγμα είναι να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε σαν δύο λαοί, που ζουν κάτω από μία στέγη δύο ξεχωριστών κρατών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατάρ, προσθέτοντας ότι «αν εγκαταλείψουμε το κράτος μας και δεν συνεχίσουμε τη αδελφική σχέση και τη σχέση εγγύησης με την μητέρα Τουρκία, μπορεί να έχουμε δυσκολίες για να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας»

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Αμμόχωστο

Στη συνέχεια της επίσκεψής του, o Τούρκος πρόεδρος θα εγκαινιάσει το νοσοκομείο κορονοϊού στην κατεχόμενη Λευκωσία και στη συνέχεια θα πάει στην Αμμόχωστο.

Από τις 11.30 έχει απαγορευθεί κάθε μετακίνηση, ενώ για τους λειτουργούς του Τύπου γίνεται αυστηρός έλεγχος και ζητούνται ταυτότητες, αλλά και τα αρνητικά αποτελέσματα τεστ PCR. Σε όσους επιτρέπεται η είσοδος σήμερα στην περιφραγμένη πόλη της Αμμόχωστου διανέμονται ειδικές μάσκες από τους «αστυνομικούς» στο σημείο εισόδου.

Οι δημοσιογράφοι και λειτουργοί του Τύπου έχουν τοποθετηθεί σε ειδικό σημείο απέναντι από εκεί όπου θα βρίσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος και η συνοδεία του, στη λεωφόρο Κένεντι, στο ύψος του συγκροτήματος διαμερισμάτων Σερενίσιμα.

Λόγω των εορτασμών και της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, έκλεισαν δρόμοι στην κατεχόμενη Λευκωσία από τις 09.30 το πρωί. Επίσης, το αεροδρόμιο των κατεχομένων θα εξυπηρετήσει μόνο το αεροσκάφος που θα μεταφέρει τον Τούρκο Πρόεδρο, κατά την διάρκεια της άφιξης και της αναχώρησής του και ουδεμία άλλη πτήση.

Στη θάλασσα, ανοικτά του Βαρωσίου, υπάρχει μια φρεγάτα και πλοίο της ακτοφυλακής, ενώ έντονη είναι η παρουσία του στρατού και της αστυνομίας του κατοχικού καθεστώτος.

Δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία από όλο τον κόσμο έχουν συγκεντρωθεί στην περίκλειστη πόλη, όπου αναμένεται να φτάσει ο Τούρκος πρόεδρος μετά τις 3 το  μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται πως στο διάγγελμά του για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Ερσίν Τατάρ επέμεινε στην λύση των δύο κρατών και αναφέρθηκε στη σχέση με την Τουρκία.

«Βιώσιμη είναι η λύση δύο κρατών και μια συμφωνία είναι δυνατή μόνο στη βάση της κυρίαρχης ισότητας, το καλύτερο πράγμα είναι να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε σαν δύο λαοί, που ζουν κάτω από μία στέγη δύο ξεχωριστών κρατών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατάρ, προσθέτοντας ότι «αν εγκαταλείψουμε το κράτος μας και δεν συνεχίσουμε τη αδελφική σχέση και τη σχέση εγγύησης με την μητέρα Τουρκία, μπορεί να έχουμε δυσκολίες για να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας».

Αντιδράσεις

Για «πρωτοφανή πρόκληση» έκανε λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι η  ενέργεια αυτή προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. «Την καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο», υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση.  

Αντιστοίχως, η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδίκασε χθες τη σημερινή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, σημειώνοντας σε ανακοίνωση πως αποτελεί μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση και είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, 550 και 789.

Παράλληλα, τόνισε ότι υπονομεύει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή και δεν συμβάλλει στη δημιουργία ενός ευνοϊκού, θετικού κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Οι ενέργειες αυτές, υπογράμμισε, προκαλούν το αίσθημα του συνόλου του κυπριακού λαού, και ειδικότερα των Αμμοχωστιανών.

Ψήφισμα καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων στην Αμμόχωστο θα εγκρίνουν σήμερα κατεχόμενοι Δήμοι και Κοινότητες, το οποίο θα σταλεί στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στον Γ.Γ. των Η.Ε. και στην Ε.Ε.

Κι ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος θα περιοδεύει στην Αμμόχωστο σήμερα, 13-14 ναυτικά μίλια ανατολικά - δηλαδή απέναντι- από τη Ρόδο, πλέοντας παράλληλα προς την Αφάντου και το Φαληράκι έφτασε λίγο μετά τις 10 χθες το βράδυ το Oruc Reis, με βάση την εν εξελίξει τουρκική Navtex που εκπνέει στις 23 Νοεμβρίου και ενώ νωρίτερα το απόγευμα είχε πλησιάσει ακόμη και στα 12 μίλια.

 Διαβάστε ακόμα:

- Ν. Αναστασιάδης: Η σημερινή μαύρη επέτειος επιλέχθηκε από την Τουρκία για να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα επί του εδάφους

 - Η νέα εισβολή στην Κύπρο για το «πικ-νικ» του Σουλτάνου και το νομικό καθεστώς των Βαρωσίων