Ν. Αναστασιάδης: Η σημερινή μαύρη επέτειος επιλέχθηκε από την Τουρκία για να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα επί του εδάφους

Ν. Αναστασιάδης: Η σημερινή μαύρη επέτειος επιλέχθηκε από την Τουρκία για να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα επί του εδάφους

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε η κυπριακή Προεδρία της Δημοκρατίας για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους και την φιέστα που ετοιμάζει ο Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα. Είχε προηγηθεί χτες η καταδίκη της σημερινής επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Συγκεκριμένα η Λευκωσία  σήμερα κατηγορεί την Τουρκία για προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην Αμμόχωστο με το πικνίκ του Τούρκου προέδρου και του επιτελείου του, το οποίο τορπιλίζει την όποια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος για την επίλυση του Κυπριακού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση καταδικάζουν την αποσχιστική ενέργεια ανακήρυξης του ψευδοκράτους κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των ΗΕ. 

Δυστυχώς, η σημερινή μαύρη επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους επιλέχθηκε από την Τουρκία και τον Πρόεδρο της Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και την ψευδοκυβέρνηση, για να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Άγκυρα ουδόλως σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, αλλά και τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, περιφρονώντας και παραβιάζοντας επιδεικτικά τις σχετικές αποφάσεις και ψηφίσματα των ΗΕ.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία και ο Πρόεδρος της, με τις ενέργειες τους τορπιλίζουν την προοπτική δημιουργίας κατάλληλου κλίματος, το οποίο ζητά ο ΓΓ των ΗΕ για να εκδηλώσει τη νέα του πρωτοβουλία με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Και η σημερινή προκλητική και παράνομη ενέργεια του Τούρκου Προέδρου και του κατοχικού καθεστώτος θα καταγγελθούν εκ νέου σε όλα τα διεθνή βήματα στα οποία συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Έφτασε στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν

Εντωμεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε γύρω πριν λίγο στο κατεχόμενο αεροδρόμιο Τύμπου και έγινε δεκτός από τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος συνοδεύεται από 8 υπουργούς της κυβέρνησής τους, καθώς και τον κυβερνητικό του εταίρο και επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, θα συμμετάσχει στους προκλητικούς εορτασμούς για την μαύρη επέτειο. Αφού παρακολουθήσει την στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Φαζίλ Κιουτσιούκ, θα εγκαινιάσει κατόπιν το νοσοκομείο κορoνοϊού στην κατεχόμενη Λευκωσία και στη συνέχεια θα πάει στην Αμμόχωστο.