Στη κατεχόμενη Λευκωσία και Αμμόχωστο ο Ταγίπ Ερντογάν

Στη κατεχόμενη Λευκωσία και Αμμόχωστο ο Ταγίπ Ερντογάν

Στις εκδηλώσεις για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους θα παρευρεθεί σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου για να παραστεί αρχικώς τελετή στο μνημείο του Τουρκοκύπριου πολιτικού Φαζίλ Κιουτσούκ και αργότερα το μεσημέρι, να επισκεφθεί την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Σε λίγο θα πραγματοποιηθεί παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Αργά το μεσημέρι, ο κ. Ερντογάν αναμένεται στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, μαζί με τον νέο ηγέτη των τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ και Τούρκους αξιωματούχους.

Στο διάγγελμά του για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Ερσίν Τατάρ επέμεινε στην λύση των δύο κρατών και αναφέρθηκε στη σχέση με την Τουρκία. «Βιώσιμη είναι η λύση δύο κρατών και μια συμφωνία είναι δυνατή μόνο στη βάση της κυρίαρχης ισότητας, το καλύτερο πράγμα είναι να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε σαν δύο λαοί, που ζουν κάτω από μία στέγη δύο ξεχωριστών κρατών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατάρ, προσθέτοντας ότι «αν εγκαταλείψουμε το κράτος μας και δεν συνεχίσουμε τη αδελφική σχέση και τη σχέση εγγύησης με την μητέρα Τουρκία, μπορεί να έχουμε δυσκολίες για να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας».

Αντιδράσεις

Για «πρωτοφανή πρόκληση» έκανε λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι η  ενέργεια αυτή προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. «Την καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο», υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση.  

Αντιστοίχως, η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδίκασε χθες τη σημερινή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, σημειώνοντας σε ανακοίνωση πως αποτελεί μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση και είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, 550 και 789.

Παράλληλα, τόνισε ότι υπονομεύει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή και δεν συμβάλλει στη δημιουργία ενός ευνοϊκού, θετικού κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Οι ενέργειες αυτές, υπογράμμισε, προκαλούν το αίσθημα του συνόλου του κυπριακού λαού, και ειδικότερα των Αμμοχωστιανών.

Ψήφισμα καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων στην Αμμόχωστο θα εγκρίνουν σήμερα κατεχόμενοι Δήμοι και Κοινότητες, το οποίο θα σταλεί στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στον Γ.Γ. των Η.Ε. και στην Ε.Ε.

Προκλήσεις σε δύο μέτωπα

Κι ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος θα περιοδεύει στην Αμμόχωστο σήμερα, 13-14 ναυτικά μίλια ανατολικά - δηλαδή απέναντι- από τη Ρόδο, πλέοντας παράλληλα προς την Αφάντου και το Φαληράκι έφτασε λίγο μετά τις 10 χθες το βράδυ το Oruc Reis, με βάση την εν εξελίξει τουρκική Navtex που εκπνέει στις 23 Νοεμβρίου και ενώ νωρίτερα το απόγευμα είχε πλησιάσει ακόμη και στα 12 μίλια.

Παρά τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και το κάλεσμα που απηύθυνε στην Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια, ο Ερντογάν συνεχίζει απτόητος να κλιμακώνει την επιθετική του τακτική, αν και έχει δεχτεί επανειλημμένες οχλήσεις τις τελευταίες ώρες από τις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πήτερ Στάνο δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «έχουμε επικοινωνήσει με τις τουρκικές αρχές σε διαφορετικά επίπεδα για να εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας για τις δράσεις στα Βαρώσια και το νέο τουρκικό τηλεγράφημα πλοήγησης (Navtex) για το σκάφος σεισμικών ερευνών Oruc Reis».

Διαβάστε ακόμα:

Η νέα εισβολή στην Κύπρο για το «πικ-νικ» του Σουλτάνου και το νομικό καθεστώς των Βαρωσίων

Ν. Αναστασιάδης: Η σημερινή μαύρη επέτειος επιλέχθηκε από την Τουρκία για να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα επί του εδάφους