Έρευνα: Το 82% των γυναικών στην Αττική έχουν υποστεί κάποιας μορφής παρενόχληση στην εργασία

Έρευνα: Το 82% των γυναικών στην Αττική έχουν υποστεί κάποιας μορφής παρενόχληση στην εργασία

Τους τελευταίους μήνες απασχολούν την κοινή γνώμη εκτεταμένα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας πάσης φύσεως (λεκτική, σωματική, συναισθηματική), φέροντας στο φως εμπειρίες ανθρώπων από σημαντικούς επαγγελματικούς χώρους.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ξένια Κούρτογλου, ιδρύτρια της Focus Bari και ο Στέφανος Ξενάκης, συγγραφέας, υλοποίησαν μια έρευνα κοινής γνώμης μέσα από τα social networks τους. Στην έρευνα συμμετείχαν 906 άνθρωποι, και τα βασικά ευρήματα δείχνουν ότι: Οι τέσσερις στις πέντε γυναίκες 25-64 χρόνων στην Αττική (82%) ομολογούν ότι έχουν δεχθεί στην ζωή τους τουλάχιστον μια φορά μια τέτοια συμπεριφορά στον επαγγελματικό τους χώρο.

Μια αντίστοιχη αναλογία γυναικών (84%) δηλώνουν ότι γνωρίζουν τουλάχιστον έναν άνθρωπο στον περίγυρό τους που έχει δεχθεί τουλάχιστον μια τέτοια συμπεριφορά στην ζωή του, και παρόμοιο ποσοστό (85%) το φαινόμενο δηλώνεται και από τους άντρες για τον περίγυρό τους.

Τα πιο συχνά φαινόμενα που έχουν δεχθεί η μία στις δύο γυναίκες είναι η λεκτική βία (φωνές, βρισιές, κλπ.), η συναισθηματική βία (εκφοβισμός, σαμποτάρισμα, κλπ.), αλλά και η σεξουαλική παρενόχληση (υπαινιγμοί, υπονοούμενα, αγγίγματα, κλπ.).

Επτά στις δέκα γυναίκες (73%) θεωρούν ότι το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης είναι υπαρκτό και πολύ σοβαρό, ενώ η αναλογία ανεβαίνει στο 84% όσον αφορά στην συναισθηματική βία, που επίσης θεωρείται ένα φαινόμενο υπαρκτό, εκτεταμένο και πολύ σοβαρό.

Την μεγάλη έκταση των φαινομένων αυτών δηλώνουν επίσης και οι άντρες, σε αναλογία 53% για την σεξουαλική παρενόχληση και 67% για την βία πάσης φύσεως.

Σχετικά με συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους, όπως είναι φυσικό λόγω της πρόσφατης δημοσιότητας, τα φαινόμενα αυτά αποδίδονται περισσότερο στον καλλιτεχνικό, αθλητικό και χώρο της επικοινωνίας/ ΜΜΕ, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα, μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις.

Όμως, μια μεγάλη αναλογία κοινού (51% για την σεξουαλική παρενόχληση και 59% για την βία πάσης φύσεως) θεωρεί ότι τα φαινόμενα αυτά συμβαίνουν σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους/κλάδους.

Τέλος, εννιά στις δέκα γυναίκες (89%) θεωρούν ότι είναι πολύ καλό που τα φαινόμενα αυτά «έρχονται στο φως» έστω και τώρα, ενώ οι δύο στις τρεις (67%) πιστεύουν πως όλες αυτές οι κινήσεις που γίνονται θα βοηθήσουν στο να περιοριστούν από εδώ και στο εξής αυτά τα φαινόμενα και συμπεριφορές.