8ος χρόνος, ημέρα 2391η
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022

Επίθεση κατά οχημάτων της Αστυνομίας στο βόρειο Κόσοβο, η τέταρτη στο τριήμερο

Επίθεση κατά οχημάτων της Αστυνομίας στο βόρειο Κόσοβο, η τέταρτη στο τριήμερο
Ap Images

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι δύο οχήματά της δέχτηκαν πυρά νωρίς σήμερα Παρασκευή στα βόρεια της χώρας κοντά στα σύνορά της με τη Σερβία, όπου οι εντάσεις εξακολουθούν να σιγοβράζουν, εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, μετά τη λήξη του πολέμου μεταξύ Αλβανών και Σερβικών δυνάμεων.

Η αστυνομία ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι αξιωματικοί της έπεσαν θύματα ενέδρας και δέχτηκαν επίθεση με χειροβομβίδα και τουφέκι AK-47, ενώ κινούνταν σε ένα από τα συνοριακά περάσματα, χωρίς να σημειωθεί τραυματισμός. Επίσης, έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για την τέταρτη επίθεση που καταγράφεται στο τριήμερο.

Αξιωματούχος της αστυνομίας ανέφερε στο Reuters ότι οι έρευνες για τα κίνητρα της επίθεσης, αν δηλαδή σχετίζεται με δραστηριότητες λαθρεμπορίου ή συνδέεται με εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, είναι σε εξέλιξη.

«Η σημερινή επίθεση με χειροβομβίδα και AK-47 ήταν τρομοκρατική ενέργεια και έγινε με σκοπό να εκφοβιστούν οι αστυνομικοί και όλοι οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Ξελάλ Σβεκλά σε συνέντευξη Τύπου, ενώ έδειξε φωτογραφίες από κατεστραμμένα θωρακισμένα αυτοκίνητα της αστυνομίας.

Το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου φιλοξενεί περίπου 50.000 Σέρβους, οι οποίοι με την υποστήριξη του Βελιγραδίου επιδιώκουν να αποσχιστούν και να ενωθούν με τη Σερβία. Η περιοχή έχει βιώσει επανειλημμένα εξάρσεις βίας από τότε που το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008. Ακόμη, αποτελεί πεδίο δράσης λαθρεμπόρων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έκλεισε πολλές παράνομες διόδους, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων από τη Σερβία.