Επιστροφή στα σχολεία: Οι οδηγίες για γονείς και μαθητές

Επιστροφή στα σχολεία: Οι οδηγίες για γονείς και μαθητές

Οδηγίες σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού, γνωστοποίησε ο ΕΟΔΥ, μετά τις αντίστοιχες οδηγίες που απέστειλε στα εκπαιδευτικά στελέχη των σχολικών μονάδων το υπουργείο Παιδείας ενόψει της επαναλειτουργίας τους τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα τα σχολεία θα υποδεχθούν τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου στις 11 Μαΐου και εν συνεχεία σταδιακά τις υπόλοιπες τάξεις του λυκείου και γυμνασίου, ενώ επειδή τα σχολεία παρέμειναν κλειστά για δυο μήνες δεν απαιτούνται να ληφθούν αρχικά μέτρα απολύμανσης. Η χρήση της μάσκας θεωρείται προαιρετική από τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας. 

Αναλυτικότερα, οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους γονείς μαθητών που επιστρέφουν στο σχολείο είναι οι εξής:

1) Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που είναι αναρτημένες στο σχολείο και να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής:
Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού και να κρατούν αποστάσεις από τους ηλικιωμένους ή τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας.

Να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.

Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

2) Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, επικοινωνήστε άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και ενημερώστε το σχολείο.

3) Αποθαρρύνετε τα παιδιά να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας σε ενημερωτικό υλικό δίνει βασικές πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό και τα συμπτώματα του, τους τρόπους μετάδοσης, τα μέτρα αυτοπροστασίας καθώς και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση κρουσμάτων σε κάποιο σχολείο. Η χρήση της μάσκας θεωρείται προαιρετική από τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας. 

«Απαιτητική», χαρακτήρισε τη διαδικασία επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» Η υφυπουργός χαρακτήρισε ως «αποφασιστικής σημασίας» την τρέχουσα εβδομάδα για την εξέλιξη των σχολικών μαθημάτων, αφήνοντας την ίδια ώρα όλα τα σενάρια ανοιχτά, αναφορικά με το ενδεχόμενο βιντεοσκόπησης των παραδόσεων, μετά και τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.