Επιμένουν οι εστίες συνωστισμού παρά τις εκκλήσεις - ΑΠΘ: Στα 200.000 τα κρούσματα, χωρίς νέα μέτρα
Κορονοϊός

Επιμένουν οι εστίες συνωστισμού παρά τις εκκλήσεις - ΑΠΘ: Στα 200.000 τα κρούσματα, χωρίς νέα μέτρα

Ανησυχία προκαλούν οι νέες εικόνες συνωστισμού σε πόλεις της Ελλάδας την ώρα μάλιστα που τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται συνεχώς, με θετικά δείγματα ακόμα και στο ελληνικό κοινοβούλιο πλέον, ενώ οι επιστήμονες διαμηνύουν σε όλους τους τόνους, ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες καταστάσεις. Είναι χαρακτηριστική η νέα έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, τους επόμενους μήνες που κάνει λόγο για 200.000 κρούσματα μέχρι το Δεκέμβριο χωρίς χρήση μάσκας παντού.

Πιο αναλυτικά, ενώ την Παρασκευή καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα μας, φαίνεται πως μερικοί όχι μόνο δεν τηρούν τα μέτρα, αλλά φέρονται κι εντελώς ανεύθυνα.

Οι εικόνες από τον συνωστισμό σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κόρινθο και όχι μόνο είναι ενδεικτικές της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. 

Συγκεκριμένα παρότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ανάμεσα στις τέσσερις πόλεις το επιδημιολογικό φορτίο των οποίων κρίνεται ανησυχητικό σύμφωνα με τις μόλις χθεσινές δηλώσεις του υφ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά (μαζί με Κοζάνη, Καστοριά, και Ιωάννινα), το βράδυ του Σαββάτου παρατηρήθηκαν εκ νέου σκηνές συνωστισμού.

Εκατοντάδες νέοι, χωρίς εμφανή τουλάχιστον μέτρα προφύλαξης όπως προκύπτει από τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, παρακολούθησαν ένα υπαίθριο δρώμενο στην πλατεία Αριστοτέλους, όπως αποκαλύπτει σε βίντεο το Thestival.gr.

Επιπροσθέτως, προβληματισμό προκαλούν εικόνες και βίντεο από το χθεσινό πάρτι σε προαύλιο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως τα δημοσίευσε το Thesstoday.gr, με 1. 500 νεαρά άτομα να διασκεδάζουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, πληροφορία που ωστόσο, ως προς τον αριθμό των συγκεντρωμένων, δεν επιβεβαιώνει υπόψιν ο πρύτανης του Ιδρύματος, Νίκος Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν οι πρυτανικές αρχές από την υπηρεσία φύλαξης του ΑΠΘ, τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο αφορούν σε αυθόρμητες εκδηλώσεις, οι οποίες, όπως επισημαίνουν, ξεκίνησαν από κάποιες δεκάδες φοιτητών μπροστά από τις Σχολές της Θεολογικής, Θετικών Επιστημών και της Πολυτεχνικής και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε είσοδος ατόμων σε κλειστούς χώρους, καθώς όλα τα κτίρια είναι κλειδωμένα τις ώρες που το Πανεπιστήμιο δε λειτουργεί.

Τι λέει ο πρύτανης ΑΠΘ για τις εικόνες συνωστισμού

Σε δηλώσεις του (στο ΑΠΕ), ο πρύτανης του ΑΠΘ τόνισε ότι «εκτιμήσεις για τον όγκο των συμμετεχόντων φοιτητών, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι εξωπραγματικές και δεν προκύπτουν, ούτε από εικόνες που κυκλοφόρησαν, ούτε και από τον όγκο των σκουπιδιών που μαζεύτηκαν και καταγράφηκαν σε ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών».

«Μιλάμε για κάποιες δεκάδες φοιτητών, που συγκεντρώθηκαν σε τρία σημεία του campus. Έξω από την Πολυτεχνική Σχολή, όπου υπάρχει άμεση πρόσβαση από κεντρικό δρόμο η συμμετοχή έγινε μεγαλύτερη, καθώς η εκδήλωση προσέλκυσε το ενδιαφέρον και άλλων φοιτητών που κυκλοφορούσαν στο κέντρο της πόλης», επισημαίνει ο κ. Παπαϊωάννου.

«Θέλουμε ένα ζωντανό πανεπιστήμιο, που ανήκει στους φοιτητές μας, όμως τους καλούμε να σταθούν με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και να αντιληφθούν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συμμετοχή τους σε τέτοιες εκδηλώσεις, όπως και σε αντίστοιχες σε διάφορα σημεία της πόλης, που πραγματοποιήθηκαν τις ίδιες ώρες χθες το βράδυ», υποστηρίζει ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Παράλληλα, στην Πάτρα, εκατοντάδες νέοι συνέρρευσαν για ακόμη ένα βράδυ μετά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, στις σκάλες της οδού Πατρέως και στην πλατεία Γεωργίου, τη δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. 

Χθες, μάλιστα στην εν λόγω συνελήφθη μάλιστα ένας ιδιοκτήτης καφέ μετά από καταγγελίες στην αστυνομία για συνωστισμό και παραβίαση των μέτρων για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού.

Χαμηλώνει ο μέσος όρος

Να σημειωθεί πως τα νέα περιστατικά συνωστισμού συμβαίνουν σε μία χρονική περίοδο όπου ο μέσος όρος των πληττομένων ηλικιακών ομάδων από τον κορονοϊό χαμηλώνει όλο και περισσότερο. 

Ενδεικτικά τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που ανακοινώθηκαν το Σάββατο (482 νέα κρούσματα, συνολικά)  και προδίδουν ότι ποσοστό άνω του 45% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών, ενώ περιλαμβάνονται και 40 παιδιά έως 18 ετών. 

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι τα 79.

Θετικά κρούσματα κορονοϊού σε κτίριο του ελληνικού κοινοβουλίου 

Επιπροσθέτως,  έχουμε και τα πρώτα θετικά κρούσματα κορονοϊού στο ελληνικό κοινοβούλιο, αφού διαπιστώθηκαν σε υπάλληλους της ελληνικής Βουλής, οι οποίοι  ωστόσο εργάζονται σε περιφερειακά κτίρια. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου διαπιστώθηκε θετικός για SARS-CoV-2 συμπτωματικός εργαζόμενος στη Βουλή (σε υπηρεσία η οποία στεγάζεται σε κτίριο εκτός Μεγάρου) που βρισκόταν σε καθεστώς τηλε-εργασίας όλη την προηγούμενη εβδομάδα. 

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου διαπιστώθηκε θετικό ακόμα ένα άτομο-υπάλληλος του Κοινοβουλίου, με οικογενειακή σχέση με το προηγούμενο (επίσης εργαζόμενη σε κτίριο εκτός Μεγάρου). 

Η ιχνηλάτηση των επαφών του δεύτερου κρούσματος εντός της Βουλής ανέδειξε 13 επαφές, εκ των οποίων 4 αξιολογήθηκαν ως στενές, στις οποίες δόθηκαν οδηγίες σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για να παραμείνουν κατ' οίκον για 14 ημέρες και για ενεργή παρακολούθηση της υγείας τους. Αντίστοιχα, δόθηκαν οδηγίες και στις υπόλοιπες 9 χαμηλού κινδύνου επαφές.

Έρευνα ΑΠΘ: 200.000 κρούσματα μέχρι το Δεκέμβριο χωρίς χρήση μάσκας παντού

Ανησυχία εντωμεταξύ προκαλούν τα στοιχεία της έρευνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, με τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα, στις 31 Οκτωβρίου η Ελλάδα θα είναι επιδημιολογικά με: 34.181 κρούσματα, 568 θανάτους, ενώ οι ανάγκες των ΜΕΘ θα είναι 103.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, με τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα, στις 31 Οκτωβρίου η Ελλάδα θα είναι επιδημιολογικά με: 34.181 κρούσματα, 568 θανάτους (μέχρι σήμερα οι θάνατοι είναι 500), ενώ οι ανάγκες των ΜΕΘ θα είναι 103 (ενώ σήμερα είναι 83).

Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, εάν δεν ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα, στις 31 Δεκεμβρίου η χώρα θα έχει 200.055 κρούσματα, 1834 θανάτους και 837 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ. Σε αριθμούς, η έρευνα προβλέπει μια αύξηση 165.874 κρουσμάτων και 1.266 θανάτων.

Στο δεύτερο σενάριο, υπολογίζονται τα κρούσματα και οι θάνατοι, εάν υπήρχε χρήση μάσκας παντού. Έτσι, εάν γινόταν παντού χρήση μάσκας, στις 31 Οκτωβρίου τα κρούσματα θα ήταν 31.800, οι θάνατοι 566, ενώ 91 συμπολίτες θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Εάν η χρήση μάσκας συνεχιζόταν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, τα συνολικά κρούσματα έως τότε θα ήταν 45.826, οι θάνατοι 836, ενώ στις ΜΕΘ θα βρίσκονταν 42 άνθρωπο.

Έρημη πόλη η Κοζάνη μετά το lockdown – Ουρές για τα rapid test

Στον... Μάρτιο επέστρεψαν από τη Πέμπτη και για 14 ημέρες οι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, μετά την επιβολή του πρώτου τοπικού lockdown στην περιοχή τους, καθώς τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στην περιοχή ανησύχησαν ιδιαίτερα τις υγειονομικές αρχές. Από την εν λόγω πόλη χτες  άλλωστε ο Νίκος Χαρδαλιας έκανε έκκληση στους πολίτες όλης της χώρας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τηρώντας τους κανόνες αυτοπροστασίας.  «Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Αυτό που χρειάζεται είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς τονίζοντας ότι «από εδώ ξεκίνησε το πρόβλημα και στην πρώτη  φάση της πανδημίας του κορονοϊού». «Υπάρχουν ανησυχίες. Αντιλαμβάνονται την κόπωση που υπάρχει. Ελπίζω ότι αμέσως μετά το 14ημερο να μπορέσουμε να επιτρέψουμε στο επίπεδο 3», υπογράμμισε.

Κοζάνη: Ουρές για rapid test 

Τρέχουν να κάνουν rapid test οι κάτοικοι στην Κοζάνη, καθώς τις προηγούμενες ημέρες σχηματίστηκαν ουρές έξω από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης εντοπίστηκαν 41 εστίες μετάδοσης με έντονο συγχρωτισμό να παρατηρείται στα στέκια της νεολαίας.

Τα σχολεία που παραμένουν ανοιχτά υπόψιν διχάζουν τη τοπική κοινωνία. Οι γονείς εκφράζουν την ανησυχία τους. Εντούτοις, οι ειδικοί επιμένουν ότι τα παιδιά είναι ασφαλέστερα μέσα στο σχολείο, όπως επισήμανε μετά τη σύσκεψη στην Κοζάνη και ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μάλιστα σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς τους είπε γνώριζαν για εστίες κορονοϊου  και δεν έκαναν κάτι για να το αποτρέψουν.  Ο ίδιος έκανε λόγο για πάρτι σε σπίτι με περισσότερα από 70 άτομα νεαρής ηλικίας, ενώ έδωσε και τη λίστα με καταστήματα που δεν τηρούσαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Χαρακτηριστικό ότι βρέθηκε θετικός και κουρέας που παρέδιδε υπηρεσίες κατ’ οίκον.

Η μάσκα σημειωτέον στην πόλη είναι υποχρεωτική και στους ανοιχτούς χώρους. Εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και καφέ παραμένουν κλειστά, με τις επιχειρήσεις όμως να φτάνουν στα όριά τους.

Οι τοπικοί φορείς εφιστούν την προσοχή, προτρέπουν στον περιορισμό των μετακινήσεων και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους αρνητές της μάσκας.

Αξίζει να επισημανθεί πως τα εν λόγω μέτρα θα επανεξεταστούν μετά τις 29 Οκτωβρίου.

 Στο μεταίχμιο τα Γιάννενα - Μία ανάσα πριν το lockdown 

Την ίδια ώρα, φόβος επικρατεί στους κατοίκους των Ιωαννίνων, καθώς η πόλη βρίσκεται ένα βήμα πριν από το lockdown. Τα μέτρα τηρούνται κατά γράμμα, με τους πολίτες να κάνουν χρήση της μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, παρόλο που η πόλη βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ισχυρής σύστασης.

«Η χαλαρότητα και ο εφησυχασμός το τελευταίο διάστημα, μας οδήγησε στο να έχουμε τώρα περίπου 250 ενεργά κρούσματα», υποστήριξε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ, ενώ έκανε γνωστό ότι 500 άτομα βρίσκονται σε προληπτική καραντίνα και 20 αντιστοίχως νοσηλεύονται σε κλινικές Covid. Επισήμανε, μάλιστα, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε μαγαζιά εστίασης  όπου κυκλοφορούν νέοι. 

Αξίζει να επισημανθεί ότι έκκληση προς τους κατοίκους των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής να τηρούν τα επόμενα 24ωρα «ευλαβικά και πειθαρχημένα» τα μέτρα πρόληψης έκανε χθες και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση στην περιοχή.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως «η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, υπάρχει η επιδημιολογική πίεση, ενώ, καθώς βρισκόμαστε πολύ μακριά αλλά και πολύ κοντά στο επόμενο επίπεδο, το αν περάσουν τα Ιωάννινα σε καταστάσεις που όλους μας στεναχωρούν γιατί έχουν αποτέλεσμα στην κανονικότητα στον επχειρηματικό, τον οικογενειακό προγραμματισμό, εξαρτάται από εμάς τους ίδιους».

Κατρακυλάει και η Θεσσαλονίκη

Διάχυτη είναι η ανησυχία στη Θεσσαλονίκη καθώς ενώ την περασμένη Δευτέρα τα κρούσματα ήταν μόλις 6, μία ημέρα μετά σκαρφάλωσαν στα 36, το Σάββατο εκτοξεύθηκαν στα 56 και χτες δε έφθασαν τα 63.

Ο συνωστισμός μάλιστα που καταγράφηκε το προηγούμενο διάστημα σε ανοιχτά θέατρα, σε μπαρ και καφέ στο κέντρο της πόλης, είναι για τους ειδικούς οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην αύξηση των κρουσμάτων.

Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι και η δραματική αύξηση κατά 290% στη συγκέντρωση του γονιδιώματος του κορονοϊού στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, τα οποία επιφορτίζονται με διακομιδές απ’ όλη την βόρεια Ελλάδα υπόψιν.

Κλειδωμένοι υπό άθλιες συνθήκες βρέθηκαν ηλικιωμένοι σε γηροκομείο στις Σέρρες

Την ίδια στιγμή, σοκ έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι στις Σέρρες, στην περιοχή του Λιθότοπου, κοντά στη λίμνη Κερκίνη, λειτουργούσε ένα παράνομο γηροκομείο, μέσα στο οποίο ζούσαν υπό άθλιες συνθήκες 11 ηλικιωμένοι.

Πιο συγκεκριμένα η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν μία ηλικιωμένη τρόφιμος εθεάθη να κυκλοφορεί στο Λιθότοπο με το νυχτικό της και φαινόταν σαν χαμένη. Ο φαρμακοποιός που την είδε ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία.

Όλοι οι ηλικιωμένοι σημειωτέον που φιλοξενούνταν στο παράνομο γηροκομείο μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας των Σερρών.

Σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση στην Αττική

Πρωταθλήτρια στα κρούσματα κορονοϊού παραμένει Αττική, ενώ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται και στην Αχαΐα.

«Προφανώς, όσο δυσκολεύουν οι καιρικές συνθήκες και προχωράμε προς τον χειμώνα, άρα όσο οι πολίτες μας κλείνονται περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους που δεν αερίζονται καλά, που ο συγχρωτισμός μεγαλώνει, δυσκολεύουν οι συνθήκες. Για αυτό, η προσπάθεια που κάνουμε είναι να μη μπούμε στον χειμώνα με κακά επιδημιολογικά δεδομένα. Βλέπω αυτήν τη στιγμή μία μερική σταθεροποίηση στην Αττική. Όμως, έχει δίκιο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, που είπε ότι είναι εύθραυστη, που σημαίνει ότι έγκειται στη συμπεριφορά του καθενός μας το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο λεκανοπέδιο», επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Τα νησιά της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σάμου βρίσκονται και εκείνα στο επίπεδο 3.

Στο επίπεδο 3 και το Ηράκλειο της Κρήτης με τους κατοίκους να ανησυχούν για την εξάπλωση του κορονοϊού.

Υγειονομικές βόμβες τα γηροκομεία

Συναγερμός σήμανε για άλλη μια φορά στις υγειονομικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής όταν ενημερώθηκαν για κρούσματα κορονοϊού σε γηροκομείο στη Γλυφάδα.

Είχαν προηγηθεί μια κλινική την Αττική τον περασμένο Απρίλιο και Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στη Θεσσαλονίκη από τις «εκρήξεις» κορονοϊού στις οποίες είχαμε δεκάδες θύματα.

Χτες μάλιστα είχαμε κρούσματα κορoνοϊού σε γηροκομείο στη Γλυφάδα. Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο των συνεχών ελέγχων που προβλέπονται από το πρόγραμμα του ΕΟΔΥ για τους Οίκους Ευγηρίας, από τα τεστ που έγιναν το περασμένο Σάββατο εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα και συγκεκριμένα, σε έναν εργαζόμενο και τρεις ηλικιωμένους φιλοξενούμενους, οι οποίοι τέθηκαν σε καραντίνα. 

Παράλληλα ξεκίνησαν για όλους τους υπόλοιπους, επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι. Τα αποτελέσματα των δύο πρώτων κύκλων τεστ, μέσα στην εβδομάδα, βγήκαν αρνητικά. Όμως στον τρίτο κύκλο ελέγχου που έγινε χθες, βρέθηκαν άλλα έξι άτομα θετικά και συγκεκριμένα, ένας εργαζόμενος και πέντε φιλοξενούμενοι.

Οι πέντε ηλικιωμένοι διακομίστηκαν σε Νοσοκομεία της Αττικής.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για το ένατο περιστατικό σε γηροκομείο από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί η κλινική «Ταξιάρχαι» στην Αττική τον περασμένο Απρίλιο και η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγία Κυριακή» στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες είχαμε δεκάδες θύματα. Κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και σε μονάδες στον Άγιο Παντελεήμονα, το Μαρούσι, το Μοσχάτο, την «Εστία Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη καθώς και σε ένα ακόμη γηροκομείο στη Νέα Μάκρη κατά το πρώτο επιδημικό κύμα.

Κατέληξαν 3 ακόμη ασθενείς τις τελευταίες ώρες - Στους 507 οι νεκροί
Τους 507 έφτασαν οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα με τρεις ασθενείς να καταλήγουν τις τελευταίες ώρες από επιπλοκές της νόσου του κορονοϊού.

Προκειται για:

  • μια 86χρονη με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν απο τις 20 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο «Σωτηρία».
  • μια 66χρονη με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ασκληπιείο Βούλας».
  • μια 84χρονη με υποκείμενα νοσήματα που άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο».

Και μπορεί κάποιοι να μην παίρνουν καθόλου στα σοβαρά τον κορονοϊό, εντούτοις οι αριθμοί που δείχνουν τη μεγάλη και ανεξέλεγκτη διασπορά του στην χώρα μας είναι αμείλικτοι.

Ο διψήφιος αριθμός θανάτων, το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ νέων κρουσμάτων, ο αριθμός των διασωληνώσεων αλλά και τα ποιοτικά επιδημιολογικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο φονικός ιός «χτυπάει» και τους νέους, έχουν θορυβήσει κυβέρνηση και ειδικούς που διαμηνύουν σε όλους τους τόνους, ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Παγώνη: Μπαίνουμε στο χειμώνα με μεγάλες δυσκολίες

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας, μετά και τα αυξημένα περιστατικά θανάτων και διασωληνώσεων.

Συγκεκριμένα η πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Αθηνών – Πειραιάς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, έκανε μια δυσοίωνη ανάλυση για τους μήνες που έπονται.

«Μπαίνουμε στο χειμώνα με μεγάλες δυσκολίες που δεν ξέρω πώς θα ξεπεράσουμε. Από εδώ και πέρα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί, δεν περιμέναμε πως τα κρούσματα θα αυξηθούν τις τελευταίες ημέρες, πιστεύαμε για μια ευθεία της καμπύλης, δυστυχώς δεν έγινε έτσι», επισήμανε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως παρόλο που πέρασαν τρεις εβομάδες από τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί, αυξήθηκαν οι νεκροί, τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις (25 θάνατοι σε τρεις μέρες), και αυτό δεν είναι καλός δείκτης, ενώ όλοι αυτοί οι παράμετροι φανερώνουν πως το επόμενο τρίμηνο θα είναι πολύ δύσκολο.

«Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων τον χειμώνα, στόχος είναι να μειωθούν γιατί αν φτάσουμε τον Νοέμβριο και με τη γρίπη τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα», τόνισε.

Δερμιτζάκης: Τα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν ραγδαία – Στις πορτοκαλί περιοχές να φορούν μάσκα παντού

Αντιστοίχως ότι τα κρούσματα τις επόμενες δύο εβδομάδες μπορεί να αυξηθούν ραγδαία, ανέφερε και ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, τονίζοντας πως χρειαζόμαστε βαριά μέτρα ενάντια στη διασπορά του κοροναϊού, αλλά και τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στις πορτοκαλί περιοχές.

Ο ίδιος μάλιστα θεώρησε λογικό να υπάρχουν στη χώρα 20.000 κρούσματα.

«Μπορεί να είμαστε στην αρχή ενός νέου κύματος. Ένα άλμα μπορεί να γίνει σε δύο εβδομάδες. Όπως έγινε στην Ελβετία. Οι αυξήσεις μπορεί να επιταχυνθούν πολύ γρήγορα. Στην Ελλάδα δεν θα είναι τόσο απότομες όσο στο εξωτερικό», υποστήριξε.

Σχολιάζοντας στο Open, την αποτελεσματικότητα των μέτρων σημείωσε ότι θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα ως χώρα. «Από εδώ και πέρα χρειάζονται βαριά μέτρα που θα μπουν μόνιμα. Σε πορτοκαλί περιοχές θα έβαζα το «μάσκα παντού». Κι ακόμη θα έβαζα περισσότερη τηλεργασία και να δοθεί κίνητρο για περισσότερους, όπως για το 80%», ανέφερε.

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις του για τον χειμώνα που έρχεται σχολίασε ότι τους Φεβρουάριο – Μάρτιο θα αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός και θα φανούν τα αποτελέσματα, ενώ επισήμανε ότι θα πρέπει και το επόμενο καλοκαίρι να προσέχουμε παραπάνω. «Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο αριθμό θανάτων για τα κρούσματα που έχει. Πρέπει να δοθεί κίνητρο στους πολίτες για να προσέχουν, τα πρόστιμα δεν βοηθούν», τόνισε.

Ο χάρτης των κρουσμάτων

Στα 482 ανέρχονται τα κρούσματα που ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ στη χώρα, εκ των οποίων 46 συνδέονται με γνωστές συρροές και 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 24932, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες. 3475 (13.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10037 (40.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

83 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 24 (28.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 256 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 500 θανάτους συνολικά στη χώρα. 188 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

«Πρωταθλήτρια» κρουσμάτων κορονοϊού αναδείχθηκε πάλι χτες η Αττική (207) με εξαιρετικά υψηλό και ανησυχητικό αριθμό κρουσμάτων. Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη (78), η Κοζάνη (24), η Καστοριά (17) και τα  Ιωάννινα (13) αντιστοίχως. 

Αναλυτικότερα:

– 19 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
– 207 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 78 κρούσματα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 1 κρούσμα στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας
- 2 κρούσματα στην ΠΕ Αργολίδας
- 1 κρούσμα στην ΠΕ Άρτας
- 7 κρούσματα στην ΠΕ Αχαΐας
- 10 κρούσματα στην ΠΕ Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην ΠΕ Έβρου
- 3 κρούσματα στην ΠΕ Εύβοιας
- 2 κρούσματα στην ΠΕ Ημαθίας
- 7 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 13 κρούσματα στην ΠΕ Ιωαννίνων,εκ των οποίων 3 συνδέονται με ενδοοικογενειακή μετάδοση
- 3 κρούσματα στην ΠΕ Καβάλας
- 1 κρούσμα στην ΠΕ Καρδίτσας
- 17 κρούσματα στην ΠΕ Καστοριάς, εκ των οποίων 9 συνδέονται με ενδοοικογενειακή μετάδοση
- 1 κρούσμα στην ΠΕ Κέρκυρας
- 3 κρούσματα από ΠΕ Κιλκίς, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 24 κρούσματα στην ΠΕ Κοζάνης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με ενδοοικογενειακή μετάδοση
- 1 κρούσμα στην ΠΕ Κορινθίας
- 1 κρούσμα στην ΠΕ Κω
- 1 κρούσμα στην ΠΕ Λακωνίας
- 8 κρούσματα στην ΠΕ Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με ενδοοικογενειακή μετάδοση
- 6 κρούσματα από ΠΕ Λέσβου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 3 κρούσματα στην ΠΕ Μαγνησίας
- 1 κρούσμα στην ΠΕ Μεσσηνίας
- 1 κρούσμα στην ΠΕ Μήλου
- 1 κρούσμα στην ΠΕ Νάξου
- 1 κρούσμα στην ΠΕ Ξάνθης
- 8 κρούσματα στην ΠΕ Πέλλας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με ενδοοικογενειακή μετάδοση
- 1 κρούσμα στην ΠΕ Πιερίας
- 2 κρούσματα στην ΠΕ Πρέβεζας
- 1 κρούσμα στην ΠΕ Ρεθύμνου
- 1 κρούσμα στην ΠΕ Ροδόπης
- 1 κρούσμα στην ΠΕ Ρόδου
- 1 κρούσμα στην ΠΕ Σερρών
- 5 κρούσματα στην ΠΕ Τρικάλων
- 6 κρούσματα στην ΠΕ Φθιώτιδας
- 1 κρούσμα στην ΠΕ Φλώρινας
- 7 κρούσματα στην ΠΕ Χαλκιδικής
- 1 κρούσμα στην ΠΕ Χανίων
- 1 κρούσμα στην ΠΕ Χίου
- 20 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Και μπορεί κάποιοι να μην παίρνουν καθόλου στα σοβαρά τον κοροναϊό ωστόσο οι αριθμοί που δείχνουν τη μεγάλη και ανεξέλεγκτη διασπορά του στην χώρα μας είναι αμείλικτοι.

Ο διψήφιος αριθμός θανάτων, το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ νέων κρουσμάτων, ο αριθμός των διασωληνώσεων αλλά και τα ποιοτικά επιδημιολογικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο φονικός ιός «χτυπάει» και τους νέους, έχουν θορυβήσει κυβέρνηση και ειδικούς που διαμηνύουν σε όλους τους τόνους, ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες καταστάσεις.