Επιδίδονται τα πρώτα 5.900 φύλλα αναστολής - Στους 7.500 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Επιδίδονται τα πρώτα 5.900 φύλλα αναστολής - Στους 7.500 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Σε περίπου 5.900 ανέρχονται οι πράξεις αναστολής που έχουν μέχρι σήμερα επιδοθεί, εκδοθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία επίδοσης για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Τα φύλλα αναστολής εκδίδονται συνεχώς καθώς οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί μετά και την εκπνοή της προθεσμίας υπολογίζονται σε περίπου 7.500 επί συνόλου 100.000 εργαζομένων στο χώρο της υγείας. Δηλαδή, παρά την εκστρατεία πειθούς, τις παραινέσεις αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχουν όσοι τεθούν σε αναστολή, ένα περίπου 7,5% του συνόλου όσων απασχολούνται στον χώρο της υγείας αρνήθηκε τον εμβολιασμό.

Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά:

Στον Ευαγγελισμό από τους 3.500 εργαζόμενους εκτιμάται ότι ανεμβολίαστοι παρέμειναν 120. Στο Λαϊκό επί συνόλου 1.450, «όχι» είπαν 87. Στο νοσοκομείο Παπανικολάου ανεμβολίαστοι παραμένουν 156 επί συνόλου 2000, στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας 53 επί 2.900 εργαζομένων, στα 7 νοσοκομεία της Κρήτης 500 επί συνόλου 6.000 και στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας 550 επί συνολικά 3.200 νοσηλευτών, γιατρών και εργαζομένων σε αυτά.

Εντύπωση προκαλεί και η μέθοδος που εφευρίσκουν κάποιοι νοσοκομειακοί προκειμένου να μην παραλάβουν τα φύλλα αναστολής: Παίρνουν αναρρωτική άδεια. Συνέβη στο νοσοκομείο του Αγρινίου, όπου ανεμβολίαστοι παραμένουν οι 90 στους 680 εργαζομένους. Εκ των 90, οι 40 έχουν αναρρωτική άδεια, άρα σε αυτούς δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία επίδοσης φύλλων πορείας.

Νέες κινητοποιήσεις αύριο από ΠΟΕΔΗΝ


Νέες κινητοποιήσεις κατά της εφαρμογής του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο χώρο της Υγείας και της αναστολής εργασίας σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί σχεδιάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων. Αύριο προκηρύσσει στάση εργασίας 10.00 – 15.00 και συγκεντρώσεις στις 11.00 π.μ., στο υπουργείο Υγείας, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και στα κατά τόπους νοσοκομεία.

Η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της καλεί τους επαγγελματίες υγείας «έστω και τις τελευταίες ημέρες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους. Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πλήρη αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το μέτρο της υποχρεωτικότητας που επιβλήθηκε χωρίς λόγο...».

Η Ομοσπονδία, υποστηρίζει ότι στα επιχειρησιακά σχέδια αναπλήρωσης των ανεμβολίαστων που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων, που καταρτίζουν τα Νοσοκομεία περιλαμβάνεται «η συγχώνευση κλινικών, η νέα αναστολή χειρουργείων, οι μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Ετοιμάζεται η είσοδος ιδιωτών και εργολάβων».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ενεργοποιήθηκε και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες.

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για τις προσλήψεις  στην υγεία

Στο μεταξύ, ενεργοποιήθηκε σήμερα, στις 15:00, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν από την αναστολή καθηκόντων που αφορά την εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας. H διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, στις 15:00.

Οι φορείς το προσωπικό των οποίων υπόκειται στην υποχρέωση εμβολιασμού, δύνανται να προσλαμβάνουν παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό, μέσω των ηλεκτρονικών καταλόγων του λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού. Το εν λόγω προσωπικό συνάπτει τρίμηνη σύμβασης εργασίας με τον φορέα στον οποίο τοποθετείται, η οποία δύναται να παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα. Το προσωπικό που προσλαμβάνεται δεν διαγράφεται από τους τηρούμενους καταλόγους, αλλά διατηρεί τη σειρά κατάταξής του σε αυτούς.