Επιβεβαιώνει η Oracle τη «συνεργασία» με την Tik Tok - Αναμένεται έγκριση του Λευκού Οίκου

Επιβεβαιώνει η Oracle τη «συνεργασία» με την Tik Tok - Αναμένεται έγκριση του Λευκού Οίκου

Η αμερικανική εταιρεία λογισμικού Oracle επιβεβαίωσε την συμφωνία με την κινεζική ByteDance ιδιοκτήτρια της δημοφιλούς εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης Tik Tok όσον αφορά τις επιχειρήσεις της τελευταίας στις ΗΠΑ.

Λίγες ώρες πριν λήξει η διορία που είχε δώσει ο Λευκός Οίκος στην Tik Tok, ώστε να εκχωρήσει τις δραστηριότητες της στις ΗΠΑ ειδάλλως θα έκλεινε αναγκαστικά, η Oracle ανακοίνωσε τα εξής: «Επιβεβαιώνουμε ότι η πρόταση μας προς τη ByteDance έγινε δεκτή ώστε να γίνουμε ο στρατηγικός της εταίρος στις ΗΠΑ. Αναμένουμε την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών».

Λίγο νωρίτερα ο Υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν είχε πει στο δίκτυο CNBC: «Αυτό που κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε τα δεδομένα και τις συσκευές κατ' επέκταση εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών αφού προέχει για εμάς η εθνική και ατομική ασφάλεια».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, η Oracle εταιρεία λογισμικού η οποία ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Λάρι Έλισον δεν θα εξαγοράσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις της εφαρμογής-όπως ήταν η αρχική απαίτηση του Λευκού Οίκου- αλλά θα γίνει «έμπιστος εταίρος» της Tik Tok η οποία ανήκει στην κινεζική ByteDance.

Να σημειωθεί ότι η Oracle ήταν και η επιλογή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προ μηνός σε εκδήλωση στη Γιούμα της Αριζόνα, είπε: «Είναι μια εξαιρετική εταιρεία, απίστευτη και ο ιδιοκτήτης της κορυφαίος τύπος». Το σχόλιο του Τραμπ για τον Έλισον μόνο τυχαίο δεν ήταν αφού ο ιδρυτής της Oracle θεωρείται υποστηρικτής του. 

Οι όροι της συμφωνίας δεν είναι ακόμα ξεκάθαροι, τόσο αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εφαρμογής στις ΗΠΑ, όσο και τι θα γίνει με το «πολύκροτο» ζήτημα του αλγορίθμου της Tik Tok. Βάση του ρεπορτάζ της WSJ, η Oracle θα συνεργαστεί με τα fund General Atlantic και Sequoia Capital, ώστε να υπάρξει ένα είδος «εκτενούς ελέγχου» των επιχειρήσεων της Tik Tok στις ΗΠΑ, χωρίς ακόμα όμως να εξαγοραστεί η εφαρμογή από την ByteDance.

Στο θέμα του αλγορίθμου, πηγές που επικαλούνταν η κινεζική ιστοσελίδα South China Morning Post, στην ByteDance έλεγαν ότι «δεν τίθεται θέμα παραχώρησης του πιο σημαντικού περιουσιακού στοιχείου της Tik Tok». Αυτό γιατί η εφαρμογή στηρίζεται σε αλγόριθμο ο οποίος καθορίζει τα βίντεο που βλέπουν οι χρήστες, πριν αρχίσουν να ακολουθούν συγκεκριμένους δημιουργούς.

Από το γεγονός αυτό, προκύπτει ότι η προσφορά της Microsoft η οποία απορρίφθηκε, αφορούσε τόσο τις επιχειρήσεις της Tik Tok στις ΗΠΑ όσο και την παραχώρηση του αλγορίθμου.

Υπενθυμίζεται ότι οι κινεζικές εφαρμογές κοινωνικές δικτύωσης αποτελούν μια ακόμα εστία διαμάχης ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσινγκτον. Ο Λευκός Οίκος έδωσε στις αρχές Αυγούστου, διορία 45 ημερών ώστε η ByteDance να εκχωρήσει τις επιχειρήσεις της στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε μια διάταξη περί εθνικής ασφάλειας σύμφωνα με την οποία μπορεί να διατάξει να κλείσει μια επιχείρηση που βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας. 

AP Photo/Paul Sakuma