ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Έπεσαν οι υπογραφές Κομισιόν-Pfizer/BioΝΤech για το εμβόλιο

Έπεσαν οι υπογραφές Κομισιόν-Pfizer/BioΝΤech για το εμβόλιο

Συμφωνία με την Κομισιόν για την προμήθεια 200 εκατ. δόσεων, με δυνατότητα αγοράς επιπλέον 100 εκατ. δόσεων, του εμβολίου τους έκλεισαν σήμερα οι Pfizer και ΒioΝΤech, εφόσον αυτό πάρει έγκριση. Είναι συνολικά η 5η συμφωνία που υπογράφει η Κομισιόν με εταιρείες για την προμήθεια εμβολίων. Συνολικά μέχρι σήμερα έχει «κλειδώσει» παραγγελίες ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δόσεων. Ταυτόχρονα, Pfizer και BioNTech υπέβαλαν και επισήμως αίτημα για επείγουσα αδειοδότηση του εμβολίου και στην Ομοσπονδιακή Αρχή Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ.

Τη συμφωνία με τις Pfizer και BioNTech ανακοίνωσε η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου. «Αυτή η 5η συμφωνία είναι άλλο ένα ορόσημο στις προσπάθειές μας να παρέχουμε σε όλους τους πολίτες μια ασφαλή και αποτελεσματική διέξοδο από την πανδημία» πρόσθεσε η κα Κυριακίδου σε ανάρτησή της στο Twitter.


H πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε στο Twitter: «Έχουμε υπογράψει το 5ο συμβόλαιό μας με έναν παραγωγό εμβολίων, για να εξασφαλίσουμε ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα μελλοντικά εμβόλια για τους Ευρωπαίους. Συνολικά, έχουμε εξασφαλίσει 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις μελλοντικών εμβολίων μέχρι στιγμής. Περισσότερα θα ακολουθήσουν. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή».


Η συμφωνία με τις BioNTech και Pfizer αφορά την προμήθεια 200 εκατ. συν άλλων 100 εκατ. δόσεων για τα κράτη-μέλη, εφόσον το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές, αποτελεσματικό και εγκριθεί από τις αρμόδιες Αρχές.

Μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με τις AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV και CureVac, ενώ σε καλό δρόμο είναι οι διερευνητικές  επαφές με την Moderna

Κατατέθηκε το αίτημα αδειοδότησης του εμβολίου στις ΗΠΑ - Τα επόμενα βήματα

Οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και ΒioΝΤech υπέβαλαν και επισήμως αίτημα επείγουσας έγκρισης του εμβολίου που εξελίσσουν από κοινού στην Ομοσπονδιακή Αρχή Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA).

Μετά από αυτή την εξέλιξη, τίθεται σε εφαρμογή μια ταχεία ρυθμιστική διαδικασία που θα μπορούσε να επιτρέψει τους πρώτους εμβολιασμούς -τουλάχιστον στις ΗΠΑ- στα μέσα Δεκεμβρίου, αρχικά σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι εργαζόμενοι στον κλάδο Υγείας και στην τρίτη ηλικία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση της αρμόδιας συμβουλευτικής επιτροπής της FDA για την αξιολόγηση των κλινικών δεδομένων του εμβολίου έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Α. Μπουρλά: Είναι μια ιστορική ημέρα για την επιστήμη

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Twitter, αφού ανακοίνωσε ότι κατατέθηκε το αίτημα αδειοδότησης του εμβολίου στις ΗΠΑ, έκανε μια σύντομη αναδρομή στις 248 ημέρες που χρειάστηκαν για να ετοιμαστεί το εμβόλιο και έκανε λόγο για «μια ιστορική μέρα για την επιστήμη».

Ο κ. Μπουρλά ευχαρίστησε ιδίως τους εθελοντές που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές αλλά και τους συνεργάτες των δύο εταιρειών σε όλο τον κόσμο.

«Με μεγάλη υπερηφάνεια και χαρά κι ακόμα με κάποια ανακούφιση, σας ανακοινώνω ότι το αίτημά μας για Κατεπείγουσα Έγκριση Χρήσης (του εμβολίου για την Covid-19) είναι τώρα στα χέρια της FDA», ανέφερε στο μήνυμά του.
 

«Η υποβολή του αιτήματος έγκρισης στις ΗΠΑ αποτελεί ένα κρίσιμο ορόσημο στο ταξίδι μας για την παράδοση εμβολίου COVID-19 στον κόσμο, ενώ τώρα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα τόσο της αποτελεσματικότητας όσο και της ασφάλειας του εμβολίου μας, που μας δίνει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του», ανέφερε νωρίτερα ο Δρ Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής και επικεφαλής της ΒιοΝΤech, Ουγκούρ Σαχίν, τόνισε ότι «η υποβολή άδειας για χρήση επείγουσας ανάγκης στις ΗΠΑ είναι ένα κρίσιμο βήμα για να καταστήσουμε το υποψήφιο εμβόλιο διαθέσιμο στον παγκόσμιο πληθυσμό το συντομότερο δυνατό».

Παράλληλα, οι εταιρείες επισήμαναν σε ανακοίνωσή τους ότι έχουν ξεκινήσει σχετικές διαδικασίες υποβολής εγκρίσεως στις ιατρικές ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σκοπεύουν να «υποβάλουν αιτήσεις και σε άλλους ρυθμιστικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο τις επόμενες ημέρες»

Χτες άλλωστε, ο κ. Μπουρλά είχε ενημερώσει ότι η Pfizer είναι ήδη έτοιμη να ξεκινήσει τη διανομή δόσεων του εμβολίου της κατά του κορονοϊού «εντός ωρών» από τη στιγμή που θα λάβει επίσημη έγκριση από τις υγειονομικές αρχές.

Σημείωσε πάντως ότι οι ρυθμιστικές αρχές κάθε χώρας ακολουθούν τις δικές τους διαδικασίες και δεν είναι απίθανο κάποιες να λάβουν γρηγορότερα αποφάσεις από άλλες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η εταιρεία του θα ανταποκρίνεται σε κάθε θετική απόφαση με τη σειρά, γεγονός που σημαίνει ότι όσο πιο γρήγορα μια χώρα δώσει το «πράσινο φως» τόσο πιο γρήγορα θα λάβει το εμβόλιο.

Η Pfizer, όπως ανέφερε ο Μπουρλά, έχει ήδη παράξει περισσότερες από 20 εκατ. δόσεις του εμβολίου και αναμένει έως το τέλος του έτους να φτάσει τα 50 εκατ. δόσεις, ενώ το 2021 θα παράξει επιπλέον 1,3 δισ. δόσεις.

Η FDA δεν έχει διευκρινίσει πόσος χρόνος θα του χρειασθεί για να εξετάσει τα δεδομένα, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι το πράσινο φως μπορεί να δοθεί κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Η Ευρώπη είναι πιθανόν να ακολουθήσει σύντομα, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παράλληλα, από κοντά ακολουθεί τις Pfizer/BioNTech η εταιρεία Moderna με το δικό της εμβόλιο κατά της Covid.

Διαβάστε ακόμα:

- Ηλ. Μόσιαλος: Πού βασίζεται το αίτημα της επείγουσας αδειοδότησης των Pfizer/BioNTech

- Reuters: Πάνω από 10 δισ. δολάρια θα δώσει η ΕΕ για εμβόλια των Pfizer και CureVac