Eπαναφέρει το «Casus Belli» η Τουρκία λίγο πριν τις διερευνητικές

Eπαναφέρει το «Casus Belli» η Τουρκία λίγο πριν τις διερευνητικές

Το «Casus Belli» έβαλε και πάλι στο τραπέζι η Τουρκία, δυναμιτίζοντας για μια ακόμα φορά το κλίμα, λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως «στο θέμα του Αιγαίου, στο ζήτημα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, δεν έχει αλλάξει τίποτα στην απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης» (σ.σ. το 1995 για το casus belli) και πρόσθεσε ότι από κανένα κόμμα από όσα ήρθαν έκτοτε στην εξουσία δεν έγινε κανένα βήμα πίσω στο θέμα της στάσης της Τουρκίας και όλοι συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα».

Ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «λάθος τις δηλώσεις του Ν. Δένδια που δεν έχουν καμία ισχύ» και μετέφερε όπως είπε στους συνομιλητές του στην Ε.Ε. ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις. «Κι αυτό δεν είναι καθόλου προς όφελος της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφεύγει τέτοιες δηλώσεις» είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

Έκανε μάλιστα αναφορά σε αυτά που θεωρεί προκλήσεις: «Όπως η πόντιση καλωδίων στον βυθό, οι ασκήσεις, η ανακοίνωση αιφνιδιαστικά NAVTEX, NOTAM και η προσπάθεια δέσμευσης  θαλάσσιων περιοχών στο Αιγαίο. Και ανακοινώνουν δέσμευση περιοχών και δεν κάνουν καμία δραστηριότητα. Δηλαδή συνεχίζουν τις προκλήσεις».

Για να καταλήξει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών: «Τώρα οι διερευνητικές επαφές θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα. Εμείς από την αρχή λέμε και το δείχνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες  χωρίς προϋποθέσεις. Η Ελλάδα στο παρελθόν για τον έναν ή άλλον λόγο δεν το δεχόταν. Τώρα, μετά την ανοιχτή πρόσκληση που απευθύναμε, καθορίσαμε μαζί την ημερομηνία και τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν. Ελπίζω ότι θα είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές αυτές οι επαφές. Και μετά τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, αλλά αυτού του είδους οι προκλήσεις δεν θα ωφελήσουν καθόλου την Ελλάδα. Δεν χρειάζονται καθόλου!».

Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Πενταμερής για το Κυπριακό θα συγκληθεί στο τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου στη Νέα Υόρκη και επανέφερε την γνωστή πρόταση Ερντογάν για πραγματοποίηση Διάσκεψης στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην διάσκεψη αυτή είπε ο κ. Τσαβούσογλου θα συμμετάσχουν όλες οι χώρες της Μεσογείου (και οι Τουρκοκύπριοι) και οι χώρες που έχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή με στόχο τον δίκαιο διαμοιρασμό των φυσικών πόρων!

Να αναφερθεί ότι πριν από δυο μέρες το τουρκικό ΥΠΕΞ  εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, τονίζοντας πως αυτή η ενέργεια «καταλήγει στα νότια της Πελοποννήσου και δεν επηρεάζουν καθόλου το Αιγαίο».

Διαβάστε ακόμα:

- Βαδίζοντας προς τις διερευνητικές, ας ετοιμαζόμαστε και για την επόμενη ημέρα