ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: 6 συλλήψεις για τα επεισόδια - Παρέμβαση εισαγγελλέα ζήτησε η Κεραμέως

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: 6 συλλήψεις για τα επεισόδια - Παρέμβαση εισαγγελλέα ζήτησε η Κεραμέως

Σε έξι συλλήψεις από τις 40 συνολικά προσαγωγές, προχώρησε η Αστυνομία για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης έξω από το ΕΠ.ΑΛ. Σταυρούπολης, στη Θεσσαλονίκη. Οι συλληφθέντες είναι όλοι ανήλικοι, 15 έως 17,5 ετών, ενώ εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για οπλοκατοχή αφού πάνω τους βρέθηκαν μαχαίρια, σιδερογροθιές κι ένας κόφτης και, κατά περίπτωση, για απείθεια.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί ομάδα ατόμων με κουκούλες και καλυμμένα τα πρόσωπα βγήκε στην αυλή του σχολείου, εκτοξεύοντας πέτρες, κροτίδες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα στη μεριά φοιτητικών και άλλων συλλόγων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σχολείο για να διαμαρτυρηθούν για τα χθεσινά γεγονότα. Σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκε και ρίψη μολότοφ.

Την ίδια ώρα μαθητές και εκπαιδευτικοί βρίσκονταν στον χώρο του σχολείου και σταδιακά και ανά τάξη αποχώρησαν από το σχολείο, ενώ μαθήματα έγιναν χωρίς να επιτρέπεται στους μαθητές η έξοδος στην αυλή, στα διαλείμματα.

Καταδικάζει το υπουργείο Παιδείας
 

Αξίζει να σημειωθεί πως τα επεισόδια που σημειώθηκαν προκάλεσαν την αντίδραση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η οποία ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, με το Υπουργείο Παιδείας να επισημαίνει ότι «βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές».

Η ίδια ανακοίνωση τόνιζε πως «μεμονωμένες ομάδες δεν μπορούν να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο των παιδιών μας και να αμαυρώνουν τα σχολεία μας, χώρους γνώσης, δημιουργίας, ελεύθερης σκέψης» και υπογραμμίζει πως «η βία δεν είναι ανεκτή σε κανένα κράτος δικαίου», τόνισε. Την ίδια στιγμή ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι «θα αποδοθούν αυστηρές ευθύνες σε αυτούς που θα αποδειχθεί ότι έχουν προβεί σε έκνομες ενέργειες» και συμπλήρωσε πως «το θέμα δεν είναι αμιγώς παιδαγωγικό. Ξεφεύγει από τα όρια του υπουργείου Παιδείας εκεί που έχει φτάσει. Εμείς, όμως, επειδή διαμορφώνουμε συνειδήσεις, διαμορφώνουμε χαρακτήρες, θέλουμε ένα ανοιχτό σχολείο, που θα εγγυάται την ασφάλεια των μαθητών μας αλλά και την απαρέγκλιτη τήρηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είμαστε εκεί με τα στελέχη μας, παίρνουμε όλα τα μέτρα, διαφυλάσσουμε πρωτίστως την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών».

Για τα γεγονότα στη Σταυρούπολη τοποθετήθηκε και η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, κατά τη διάρκεια διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή. «Το υπουργείο Παιδείας καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια παράνομης διακοπής των μαθημάτων», ανέφερε και πρόσθεσε πως «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι΄ αυτό. Είναι γνωστό και νομίζω εκ του περισσού το επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά από το βήμα της Βουλής».

Σύσκεψη για την εκτόνωση της κατάστασης
 

Σύσκεψη υπό τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θωμά Μπαχαράκη, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και του δημάρχου Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε. Η συζήτηση αφορά την εκτόνωση της κατάστασης και τη διασφάλιση ομαλούς διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας.