ΗΠΑ: Ενός λεπτού σιγή για τις 500.000 θύματα του κορονοϊού θα κρατήσει ο Μπάιντεν

Ενός λεπτού σιγή για τις 500.000 θύματα του κορονοϊού θα κρατήσει ο Μπάιντεν
AP Images

Καθώς οι θάνατοι από επιπλοκές της COVID-19 αναμένεται σήμερα να ξεπεράσουν τις 500.000, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ζητήσει από τους Αμερικανούς να κρατήσουν συμβολικά ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των συμπατριωτών τους. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, ο αριθμός των θυμάτων της COVID-19 στη χώρα ανερχόταν σε 498.786 σήμερα στις 02:00 (ώρα Ελλάδας).

Ο πρώτος θάνατος εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είχε καταγραφεί στις ΗΠΑ πριν από έναν χρόνο, την 29η Φεβρουαρίου 2020. Δεν πέρασαν παρά τρεις μήνες ώσπου η χώρα να ξεπεράσει το όριο των 100.000 νεκρών.

Το ορόσημο των 400.000 θανάτων ξεπεράστηκε τον Ιανουάριο, την παραμονή της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μετέτρεψε τον αγώνα εναντίον της πανδημίας σε απόλυτη προτεραιότητά του στην αρχή της θητείας του.

«Είναι φρικιαστικό», ανέφερε χθες ο Δρ Άντονι Φάουτσι, σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν, αναφερόμενος στον απολογισμό των θυμάτων.

«Δεν είχαμε γνωρίσει τέτοιο απολογισμό παρά πριν από 100 και πλέον χρόνια, την περίοδο της πανδημίας (της επιλεγόμενης ισπανικής γρίπης) το 1918», θύμισε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Αυτό είναι κάτι που θα μείνει στην ιστορία. Σε δεκαετίες, ο κόσμος θα μιλάει ακόμα για την περίοδο που πέθαναν τόσοι άνθρωποι», πρόσθεσε.

«500.000! Είναι σχεδόν 70.000 περισσότεροι από όλους τους Αμερικανούς που σκοτώθηκαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μια περίοδο τεσσάρων ετών», υπογράμμισε την Παρασκευή ο Τζο Μπάιντεν. Όλη αυτή η οδύνη…»

Στο μεταξύ, για να εικονογραφήσει το ορόσημο του μισού εκατομμυρίου θανάτων, η εφημερίδα New York Times επέλεξε να τυπώσει στην πρώτη της σελίδα ένα γράφημα: μια μεγάλη στήλη, όπου κάθε κουκκίδα αντιπροσωπεύει έναν θάνατο στις ΗΠΑ. Η βάση αυτής της στήλης, που αντιπροσωπεύει τους θανάτους των τελευταίων μηνών, είναι σχεδόν εντελώς μαύρη.