Ένας πανδημικός ιός που αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη - Ανησυχία για έξαρση στην Ελλάδα
Κορονοϊός

Ένας πανδημικός ιός που αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη - Ανησυχία για έξαρση στην Ελλάδα

Αλλαγή του παγκόσμιου χάρτη από τον κορονοϊό σηματοδότησε η ομάδα κρουσμάτων που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Ηλεία, ύστερα από το ταξίδι τους στους Άγιους Τόπους, δείχνοντας τα χαρακτηριστικά ενός πανδημικού ιού και συμπεριλαμβάνοντας στη «ζώνη κινδύνου» κι άλλες χώρες πέραν των τεσσάρων που ήδη γνωρίζουμε, δηλαδή την Κίνα, Κορέα, Ιράν και Ιταλία.

Με τη διαπίστωση αυτή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την επιδημία, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, έκανε λόγο για έναν ιό που «περνά κάτω από τη μύτη μας», ξεπερνά τα σύνορα, δεν τον αναγνωρίζουμε πάντα, μεταδίδεται από άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία και τελικά, τα πραγματικά κρούσματα είναι δεκάδες ή εκατοντάδες φορές περισσότερα από τις 95.000 που επισήμως αναγνωρίζουμε διεθνώς.

Ο ίδιος θέλησε με τον τρόπο αυτό να προειδοποιήσει ότι έρχεται και στη χώρα μας, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο η έξαρση της νόσου, για να τονίσει στην συνέχεια ότι τα κύρια μέτρα αφορούν την υγιεινή των χεριών, την κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος, την απομόνωση κατ΄ οίκον όταν υπάρχουν συμπτώματα όπως πυρετός και βήχας για να μην μεταδοθεί ο ιός περαιτέρω, πολύ περισσότερο σε ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους, «σε ανθρώπους που αγαπάμε».

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι δεν χρειάζεται πανικός. «Ιατρική βοήθεια, αναζητούν οι άνθρωποι που έχουν τα σοβαρά συμπτώματα της νόσου. Όχι όλοι», σημείωσε, και για να επιβεβαιώσει τις μέχρι τώρα επιδημιολογικές καταγραφές, επεσήμανε πως από την ομάδα των 21 ατόμων που διαπιστώθηκαν θετικοί, μόνο οι 9 νοσηλεύονται, οι 6 με ήπια συμπτώματα, ο ένας με σοβαρή πνευμονία και άλλοι δύο με λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.

Από την ομάδα των καθηγητών στο νοσοκομείο του Ρίου, ο ασθενής με σοβαρή πνευμονία αντιμετωπίζεται με κοκτέιλ φαρμάκων, το οποίο πιθανότατα θα χορηγηθεί και στους άλλους δύο με την ηπιότερη πνευμονία. Για την επιλογή των θεραπευτικών σχημάτων που θα εφαρμόζονται στη χώρα μας, αποφάσισε χθες η επιτροπή των λοιμωξιολόγων στο υπουργείο Υγείας, που λειτουργεί υπό τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων κ. Παν. Γαργαλιάνο.

Χαρακτήρισε μάλιστα τα ταξιδιωτικά μέτρα πολύ μικρής σημασίας εφόσον πρόκειται για σχολικές εκδρομές, αλλά ιδιαίτερα σημαντικά αν πρόκειται για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, καθώς θα πρέπει να εκτίθενται λιγότερο αυτή την εποχή.

«Η ανθρωπότητα πρέπει να περάσει σε μία φάση που θα αποδέχεται το γεγονός ότι ο ιός αυτός θα κυκλοφορεί. Είναι περισσότερες από 80 χώρες. Γρήγορα θα είναι όλος ο πλανήτης. Άρα, η διαλογή είναι πάρα πολύ σημαντική», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Επάρκεια υλικών

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην επάρκεια των μέσων προστασίας των επαγγελματιών υγείας και των διαθέσιμων φαρμάκων, λέγοντας ότι «υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός με αποθεματοποίηση σε υλικά για μέτρα ατομικής προστασίας (έχει ήδη γίνει καταγραφή όλων των υπαρχόντων αποθεμάτων) και σε φάρμακα ειδικά για το νέο ιό, ενώ έχει γίνει και ενίσχυση ειδικών μονάδων της υπηρεσίας υγείας, που θα ασχοληθούν με τέτοιες περιπτώσεις, όπως έχει γίνει πρόβλεψη και για κλίνες εντατικής θεραπείας».

Αναφερόμενος σε πιθανές εξετάσεις για τον ιό στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Τσιόδρας διερωτήθηκε αν έχει σημασία να ξέρει κανείς αν πάσχει από ρινοϊό, αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, parainfluenza, μετά-πνευμονοϊό ή από κάποιον άλλο από τα τέσσερα είδη κορονοϊού που υπάρχουν και κάνουν πνευμονία.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, μπορεί να προσβληθεί το 5% του πληθυσμού στην τρέχουσα περίοδο και το 10-15% τον επόμενο χειμώνα, όμως παρατήρησε ταυτόχρονα, ότι τα κρούσματα υποεκτιμώνται, δεδομένου ότι στη Ουχάν, ο ιός φαίνεται ότι προσέβαλε το 25% του πληθυσμού, δηλαδή περί τα 3 εκατομμύρια, όταν επιβεβαιώθηκαν περί τις 70.000 κρούσματα.

Διαβάστε ακόμα:

Κορονοϊός: Πληροφορίες για 32ο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη

Κορονοϊός: Πιο σοβαρή η κατάσταση τριών από τα 21 κρούσματα στην Πάτρα