Εντοπίστηκε 27χρονος αγνοούμενος στην Εύβοια - Τρεις ακόμα αναζητούνται

Εντοπίστηκε 27χρονος αγνοούμενος στην Εύβοια - Τρεις ακόμα αναζητούνται

Ένας νεκρός, τρεις αγνοούμενοι και σημαντικές καταστροφές σε υλικοτεχνικές υποδομές είναι ο έως τώρα απολογισμός από το πέρασμα του καταστροφικού κυκλώνα, που σάρωσε χθες την Εύβοια, τη Μαγνησία και τις Κυκλάδες και πλέον συνεχίζει την πορεία του προς τα βορειοανατολικά.

Ειδικότερα, ένας οδηγός 53 ετών στο Βραχάτι Κορινθίας εγκλωβίστηκε μέσα στο όχημά του λόγω των υδάτων και έχασε τη ζωή του από ανακοπή, είπε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Βέλου Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος.

Στο Μαντούδι Ευβοίας αγνοούνται δύο άνθρωποι, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι. Σώος εντοπίστηκε το πρωί της Δευτέρας ο 27χρονος, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί το βράδυ της Παρασκευής κοντά στο Προκόπι Ευβοίας, όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Η πυροσβεστική τον απεγκλώβισε και στη συνέχεια τον μετέφερε για τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.

Σημειώνεται ότι ήδη τα νερά έχουν πέσει αρκετά και οι έρευνες ξεκίνησαν πάλι με το πρώτο φως της ημέρας για τους αγνοούμενους τόσο από ομάδες της πυροσβεστικής αλλά και από κατοίκους της περιοχής. Μετά τον εντοπισμό του 28χρονου, οι έρευνες επικεντρώνονται πλέον στον εντοπισμό ζευγαριού ηλικιωμένων που επίσης αγνοούνται.

Επίσης συνεχίζονται οι έρευνες από το πρωί της Κυριακής στον Αλμυρό Μαγνησίας, για τον εντοπισμό 73χρονου κτηνοτρόφου, ο οποίος αγνοείται από το βράδυ του Σαββάτου.

Στο μεταξύ τεράστιες είναι οι ζημιές που έχει προκαλέσει ο κυκλώνας κυρίως στο Μαντούδι. Στο σημείο επιχειρούν η 7η και η 1η ΕΜΑΚ ενώ η στάθμη του νερού μέσα στην πόλη έχει φτάσει τα 3 μέτρα. Έχουν πλημμυρίσει σπίτια, επιχειρήσεις, δρόμοι, αγροτικές καλλιέργειες, ποιμνιοστάσια και μελίσσια κατά μήκος όλου του δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγ.Άννας. Ο δρόμος Χαλκίδας Αιδηψού επίσης παραμένει κλειστός καθώς το ύψος του νερού ξεπερνά το ένα μέτρο.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε τους δήμους Λοκρών στη Φθιώτιδα και Λίμνης-Μαντουδίου στην Εύβοια ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. Όπως ο ίδιος δηλώνει στο ΑΠΕ από το Μαντούδι όπου μετέβη, "για μια ακόμη φορά ζούμε μια κόλαση. Οι ζημιές τόσο στο δήμο Λίμνης-Μαντουδίου όσο και στο Δήμο Λοκρών είναι μεγάλες. Πήραμε απόφαση να κηρύξουμε αυτούς τους δύο δήμους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να μπορέσουμε να προλάβουμε τα χειρότερα αλλά και για να αποκαταστήσουμε ότι μπορούμε».

Στο δήμο Άργους, ο οποίος επίσης επλήγη με σφοδρότητα από τον κυκλώνα το Σάββατο, αρχίζουν οι αυτοψίες των μηχανικών για να εκτιμήσουν τις ζημιές στην περιοχή, είπε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος, Δημήτρης Καμπόσος.
Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί  στους δήμους Κιάτου και Βέλου - Βόχας Κορινθίας. Τα σχολεία και στους δύο δήμους θα μείνουν κλειστά Δευτέρα και Τρίτη.

Ισχυρά είναι τα καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας από το πέρασμα του κυκλώνα και στη Σκιάθο. Οι περιοχές του νησιού που επλήγησαν περισσότερο από την έντονη βροχόπτωση και τους ισχυρούς ανέμους είναι αυτές του Τρούλου, της Αγ. Παρασκευής και των Κουκουναριών.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα τα προβλήματα από την κακοκαιρία, καθώς δρόμοι παραμένουν κλειστοί, ενώ η πυροσβεστική έλαβε δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια και κοπές δένδρων.



Στο οδικό δίκτυο της Αττικής παραμένουν κλειστοί για την κυκλοφορία των οχημάτων: 1) Η Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από το 5χλμ ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα. 2) Κόμβος Οινόης επί της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα 3) Οδός Κολοκοτρώνη ο.α. 64 περιοχής Αγίου Δημητρίου λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από το ύψος της συμβολής της με την οδό Γρ. Λαμπράκη, ρεύμα κυκλοφορίας προς Άγιο Δημήτριο.

Πάνω από 1.800 κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική

Ενδεικτικό της έντασης του φαινομένου είναι και το γεγονός ότι η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 1.800 κλήσεις, από όλη τη χώρα, για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων.

Ειδικότερα, έχει δεχθεί, έως αυτή την ώρα, από το νομό Αττικής 286 κλήσεις, Ευβοίας 165, Αργολίδας 150, Κορινθίας 960, Λακωνίας 60, Μεσσηνίας 102, Φθιώτιδας 57 και Μαγνησίας 4. Σημειώνεται, επίσης, ότι συνολικά έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 182 άτομα.

Εξασθενεί ο κυκλώνας - Βελτιώνεται ο καιρός

Ο μεσογειακός κυκλώνας αναμένεται να συνεχίσει τη βορειοανατολική του πορεία στη διάρκεια της σημερινής μέρας, εξασθενώντας όμως σημαντικά.

Μέχρι αργά το βράδυ, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), οι βροχές θα περιορισθούν στα ανατολικότερα νησιωτικά τμήμα του Αιγαίου και στη Θράκη, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα βελτιωθεί.

Βροχές εκδηλώνονται το πρωί της Δευτέρας κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στο Αιγαίο, καθώς ο κυκλώνας στροβιλίζεται ανατολικά των Σποράδων. Τα εντονότερα φαινόμενα εντοπίζονται στην Εύβοια, στο ''Αγιο Όρος, στις Σποράδες και στη Θράκη.

Τα σημερινά μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 9 το πρωί της Δευτέρας, όπως αυτά καταγράφηκαν από το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo, ήσαν στη Στενή Ευβοίας και στην Κύμη (από 47 χιλιοστά σε κάθε περιοχή).