EMA: Ξεκίνησε η αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V για χρήση εντός της ΕΕ

EMA: Ξεκίνησε η αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V για χρήση εντός της ΕΕ

Την έναρξη αξιολόγησης του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, που αναπτύχθηκε από το κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολοβίας Gamaleya στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

«Ο EMA ξεκίνησε συνεχή μελέτη του Sputnik V, ενός εμβολίου κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε από το εθνικό ρωσικό κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaley», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής

Το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF), που προωθεί το ρωσικό εμβόλιο διεθνώς, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik V από τον Ιούνιο, εάν εξασφαλισθεί η έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

«Μετά την έγκριση από τον ΕΜΑ, θα είμαστε σε θέση να προμηθεύσουμε εμβόλια για 50 εκατομμύρια Ευρωπαίους από τον Ιούνιο 2021», ανακοίνωσε ο Κίριλ Ντμίτριεφ, διευθύνων σύμβουλος του RDIF. Το RDIF αναμένει ότι πολλές χώρες της Eυρωπαϊκής Ένωσης θα εγκρίνουν το ρωσικό εμβόλιο αυτόν τον μήνα.

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ δήλωσε μετά την ανακοίνωση του ΕΜΑ ότι το εμβόλιο θα λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσα στην Ρωσία και την Ευρώπη και ότι η διανομή του δεν πρέπει να πνιγεί από την πολιτική.

Σε περίπτωση έγκρισής του θα πρόκειται για το τέταρτο εμβόλιο που θα πάρει άδεια έκτακτης χρήσης στην ΕΕ, μετά από τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca, ενώ ο ΕΜΑ βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης και του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Σημειώνεται ότι πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet», στις 2 Φεβρουαρίου, ανέφερε ότι το Sputnik V, το οποίο αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο Gamaleya, έδειξε 91,6% αποτελεσματικότητα, με βάση τα προσωρινά δεδομένα των κλινικών δοκιμών της τρίτης φάσης.