Ελληνοτουρκική «κόντρα» στο ΝΑΤΟ για τον εκβιασμό της Άγκυρας

Ελληνοτουρκική «κόντρα» στο ΝΑΤΟ για τον εκβιασμό της Άγκυρας

Σε αντιπαράθεση Δένδια - Τσαβουσογλου στην διάρκεια της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ που συνεδρίαζε μέσω τηλεδιάσκεψης οδήγησε η θρασύτατη προσπάθεια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να επαναλάβει από νατοϊκό βήμα τις γνωστές ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας για «κακομεταχείριση και απάνθρωπη συμπεριφορά» εναντίον των μεταναστών στον Έβρο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Νίκος Δένδιας ζήτησε τον λόγο και απαντώντας στον Τούρκο υπουργό ενημέρωσε τους υπόλοιπους Συμμάχους για την «χωρίς προηγούμενο ενορχηστρωμένη επίθεση» που δέχθηκε στα σύνορα της η Ελλάδα, η οποία συνοδεύτηκε και από «παράλληλη εκστρατεία παραπληροφόρησης» επισημαίνοντας ότι οι μεθοδεύσεις αυτές καταστρατηγούν τις Αξίες της Συμμαχίας.

Καθώς μάλιστα η τουρκική πλευρά είχε θέσει ξανά το αίτημα για στήριξη του ΝΑΤΟ στην Τουρκία σε ότι αφορά την Συρία ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «όλοι οι σύμμαχοι δικαιούνται να ζητούν την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι οι ίδιοι θα τιμούν τις δεσμεύσεις τους».

Ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε να προβεί σε δευτερολογία ως τελευταίος ομιλητής, αλλά καθώς αυτό δεν προβλέπεται από την διαδικασία εκνευρισμένος σηκώθηκε , σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από την θέση του πριν το κλείσιμο της τηλεδιάσκεψης από τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κ. Δένδια στην διάρκεια της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών συζητήθηκε η δυνατότητα αύξησης της συμβολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ροών παράτυπης μετανάστευσης, υπό το φως της πρόσφατης έξαρσης των ροών προς τη χώρα μας και της νέας διάστασης που προσδίδει στην αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησης ανθρώπων, η πανδημία του κορονοϊού. Στο πλαίσιο της τοποθέτησης του αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εξελίξεις στον Έβρο και στην εργαλειοποίηση ανθρώπων, η οποία όπως είπε υπονομεύει τις αξίες της Συμμαχίας.

Οι Υπουργοί εξωτερικών της Συμμαχίας εξέτασαν επίσης τον ρόλο που μπορεΊ να διαδραματίσει το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, μέσω της σημαντικής τεχνογνωσίας του σε θέματα αλυσίδων εφοδιασμού, σχεδιασμού πολιτικής προστασίας αλλά και διαχείρισης κρίσεων.