Έλληνες μάνατζερ: Αισιοδοξία για την δυναμική της οικονομίας

Έλληνες μάνατζερ: Αισιοδοξία για την δυναμική της οικονομίας

Oι Έλληνες μάνατζερ εκφράζουν περισσότερο εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρα μας, παρά του πλανήτη.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα της KPMG στη οποία σχεδόν δύο στους τρεις Έλληνες μάνατζερ (67%), εκφράζουν βεβαιότητα για την θετική προοπτική ανάπτυξης της χώρας μας. Οι ίδιοι μάνατζερ, ερωτηθέντες για τις προοπτικές ανάπτυξης του πλανήτη, εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι. Μόλις ένας στους τέσσερις (27%) εκφράζει βεβαιότητα για θετικές προοπτικές ανάπτυξης του πλανήτη.

Αντίστοιχα είναι τα στοιχεία της μελέτης της KPMG που προκύπτουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 55% της των CEOs μεγάλων επιχειρήσεων όταν ρωτήθηκαν, εξέφρασαν βεβαιότητα για τις θετικές προοπτικές της χώρας τους, έναντι 31% που ήταν θετικό για τις προοπτικές του πλανήτη.

Ωστόσο από τα στοιχεία της KPMG, προκύπτει ότι οι Έλληνες μάνατζερ είναι περισσότερο αισιόδοξοι για τη χώρα τους και τις προοπτικές της απ? ότι ισχύει διεθνώς (67% έναντι 55%). Η μεταβολή αυτή, έχει μεγάλη σημασία καθώς επί πολλά χρόνια, ίσχυε το αντίστροφο. Ειδικά στις μνημονιακές περιόδους, όταν διεθνώς υπήρχε μια διάχυτη αισιοδοξία, στη χώρα μας υπήρχε μια διάχυτη απαισιοδοξία για την προοπτική της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επίπεδο αυτό, καθώς η μελέτη της KPMG πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις (μια προ και μια μετά την πανδημική κρίση της Άνοιξης), η εμπιστοσύνη των Ελλήνων μάνατζερ σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, αυξήθηκε μετά το πρώτο κύμα πανδημίας που σάρωσε τον πλανήτη. Το ποσοστό εκείνων που εξέφρασαν βεβαιότητα για τις προοπτικές της χώρας προ της πανδημίας ήταν τρεις ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα, δηλαδή 64%.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα της KPMG 2020 CEO Outlook COVID-19 special edition που διεξήχθη από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2020. Σε αυτή συμμετείχαν 1.300 κορυφαίοι μάνατζερ (CEO) του πλανήτη από επιχειρήσεις με έσοδα τα οποία ξεπερνούν τα 500 εκατ. δολ. (430 εκατ. ευρώ).

Εξ? αυτών οι 15 προέρχονταν από την Ελλάδα, με τη πιο γνωστή συμμετοχή να είναι εκείνη του επικεφαλής των ΕΛΠΕ, Ανδρέα Σιάμισιη, ο οποίος και προλογίζει την φετινή έκδοση- μελέτη της διεθνούς εταιρείας συμβούλων. Σύμφωνα με τα στελέχη της KPMG, τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης, σε σχέση με την χώρα μας είναι τα εξής :

Οι νεοεμφανιζόμενες ή αναδυόμενες (disruptive), τεχνολογίες (20%) και οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι μαζί με την κλιματική αλλαγή (20%), αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες ανησυχίες για τους Έλληνες CEOs. Ακολουθούν στην τρίτη θέση η προσέλκυση καλά καταρτισμένου ανθρώπινου προσωπικού (13%) και το ρίσκο της εφοδιαστικής αλυσίδας (13%). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο τελευταία ρίσκα άρχισαν να αποτελούν ανησυχία για τους Έλληνες CEOs μετά την πανδημική κρίση της περασμένης Άνοιξης.

Σχεδόν 9 στους 10 Έλληνες CEOs (87%) θεωρούν ότι η πανδημία έχει επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησής τους, με τις μεγαλύτερες εξελίξεις να καταγράφονται στη δημιουργία ψηφιακής εμπειρίας για τον πελάτη. Περίπου το 60% αναφέρει ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί, τους έχει φέρει χρόνια μπροστά από το σημείο όπου περίμεναν να βρίσκονται αυτήν τη στιγμή.

Το 27% αναφέρει ότι η έλλειψη πληροφοριών σε μελλοντικά λειτουργικά σενάρια –όπως νέοι τρόποι εργασίας– αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Το 80% των CEOs αναφέρουν ότι θα επανεξετάσουν την προσέγγιση σχετικά με την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, με κύρια αιτία την πίεση των πελατών και των κοινωνικών ομάδων να φέρει την παραγωγή πιο κοντά στο σπίτι τους (50%).

Η πλειοψηφία των CEOs (93%) θεωρεί ότι η εργασία εξ αποστάσεως δημιούργησε σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές καλλιέργειας νέας κουλτούρας, αλλά και στη διεύρυνση προσέλκυσης ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού (87%). Επίσης το 60% δηλώνει ότι σκοπεύει να μειώσει τους χώρους εργασίας.

Το 93% των CEOs ανέφερε ότι αισθάνεται μεγαλύτερη συναισθηματική σύνδεση με τον σκοπό της επιχείρησής τους από τη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση της Πανδημίας. Επίσης σημειώνει ότι η επικοινωνία της διοίκησης με τους εργαζόμενους της επιχείρησης, έχει βελτιωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Σε 40% από τους ερωτηθέντες, η υγεία τους ή η υγεία ενός μέλους της οικογένειάς τους επηρεάστηκε από τον ιό και ως αποτέλεσμα τα δύο τρίτα από αυτούς άλλαξαν την στρατηγική απάντησή τους στην πανδημία. Τέλος το 87% των Ελλήνων CEOs, αναφέρουν ότι θέλει να συνεχίσουν να αξιοποιήσουν τα οφέλη της βιωσιμότητας και κλιματικής αλλαγής, τα οποία επέφερε η νόσος COVID-19.

«Οι Έλληνες CEOs συνεχίζουν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα και παρά την πολυετή οικονομική ύφεση βλέπουν με αισιοδοξία την ανάπτυξη στη χώρα μας», ανέφερε ο κύριος εταίρος της KMPG Ελλάδος, Νίκος Βουνισέας. «Η συνθήκη της πανδημίας», πρόσθεσε, «έφερε στο επίκεντρο τον άνθρωπο, την ανάγκη για προσέλκυση του ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και την ευρύτερη κοινωνική συνεισφορά και τον σκοπό της εταιρείας τους. Οι επιχειρήσεις πλέον χρειάζεται να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα της ανάπτυξης επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες, στο ταλαντούχο δυναμικό και στα νέα δεδομένα της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σιάμισιης σημειώνει ότι η πανδημία οδήγησε όλους τους CEOs σε άμεσο επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων τους. "Στον όμιλο των ΕΛΠΕ θέσαμε ως απόλυτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της υγείας των ανθρώπων μας και την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων. Σταθήκαμε αρωγοί στις ανάγκες της κοινωνίας με μια πολύ σημαντική δωρεά για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ στρατηγικά επικεντρωθήκαμε στην περαιτέρω διαχείριση των κινδύνων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. Επιταχύναμε τις διαδικασίες για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ομίλου, δίνοντας έμφαση στον Ενεργειακό και Ψηφιακό Μετασχηματισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά.