Απελευθέρωση πτήσεων: Έλεγχος διαβατηρίων και όχι τόπου κατοικίας - Τι θα ισχύει από 15 Ιουνίου

Έλεγχος διαβατηρίων και όχι τόπου κατοικίας - Τι θα ισχύει από 15 Ιουνίου

Σε 14ήμερη καραντίνα θα συνεχίσουν να μπαίνουν οι ταξιδιώτες που θα έρχονται στην Ελλάδα και έχουν διαβατήρια χώρας που δεν συμπεριλαμβάνεται στις 29, για τις οποίες «ανοίγουν» οι πτήσεις από τις 15 Ιουνίου στα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Στο προσεχές διάστημα αναμένεται περαιτέρω εξειδίκευση, με βάση τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ για τη διαδικασία που θα ακολουθείται τόσο για τους επισκέπτες που θα έρχονται από τις 29 χώρες, όσο και από τις εντός και εκτός Σένγκεν αγορές.

Σε δήλωση της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού, οι κ.κ. Θεοχάρης και Κόνσολας επισημαίνουν πως «ο ελληνικός τουρισμός ξανανοίγει τις πύλες του, σταδιακά, με υγειονομική ασφάλεια και προσοχή, για να υποδεχθεί τους επισκέπτες».

Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρχει τρόπος ελέγχου της χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών που εισέρχονται στη χώρα κι αυτός θα σχετίζεται με τον έλεγχο των διαβατηρίων και όχι με δήλωση του τόπου κατοικίας του επισκέπτη.

Ο έλεγχος των διαβατηρίων θα μπορεί να «ιχνηλατεί» ποιες χώρες επισκέφθηκε ένας ταξιδιώτης, καθότι σε διαφορετική περίπτωση ένας επισκέπτης από τρίτη χώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποιο αεροδρόμιο από τις 29 χώρες, που πήραν το «πράσινο φως», ως ενδιάμεσο σταθμό για να εισέλθει στην Ελλάδα και να αποφύγει την καραντίνα.

Αναθεώρηση Notam - Πτήσεις και στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης

Το βράδυ της Παρασκευής η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προχώρησε στην αναθεώρηση προϋπάρχουσας Notam, με την οποία επιτρέπονται οι αφίξεις/αναχωρήσεις όλων των διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), προσθέτοντας και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» από τις 15 Ιουνίου 2020.

Η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει και για τα δύο αεροδρόμια έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59, και αποκλείει τις πτήσεις εξωτερικού από τα λοιπά αεροδρόμια της Ελλάδας.

«Υπενθυμίζουμε ότι ισχύουν κανονικά, ως έχουν και οι υπόλοιπες αεροπορικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την υπηρεσία μας, δηλαδή:

Ανανεώθηκε η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία μέχρι τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου 2020, καθώς και η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Τουρκία, την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59».

Από τις notam εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

Για ποιες χώρες ανοίγουν τα σύνορα από 15 Ιουνίου

Η λίστα με τις 29 χώρες που πήραν το πράσινο φως για πτήσεις προς την Ελλάδα διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται οι: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία,  Βουλγαρία,  Γερμανία,  Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο,  Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.

Για τους τουρίστες από τις πιο πάνω χώρες ανοίγουν τα σύνορα από τις 15 Ιουνίου, ενώ η λίστα αναμένεται να διευρυνθεί με αφετηρία την 1η Ιουλίου.

Στους επισκέπτες από τις 29 χώρες θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος, ενώ για όλες τις άλλες χώρες εξακολουθούν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες.