ΕΛ.ΑΣ.: Αναγκαία η χρήση δακρυγόνων, διασφαλίστηκε η ομαλότητα στο συλλαλητήριο

ΕΛ.ΑΣ.: Αναγκαία η χρήση δακρυγόνων, διασφαλίστηκε η ομαλότητα στο συλλαλητήριο

Απολύτως αναγκαία χαρακτήρισε η ηγεσία ΕΛ.ΑΣ. τη χρήση δακρυγόνων κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, παρά το γεγονός ότι βίντεο και φωτογραφίες αποτύπωσαν μικρά παιδιά να έχουν «πνιγεί» στα δακρυγόνα την ώρα που οι διοργανωτές απηύθυναν εκκλήσεις προς την ΕΛ.ΑΣ. να σταματήσει η ρίψη χημικών. 

Με ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει ότι η επιχειρησιακή ανταπόκριση ήταν η πλέον ενδεδειγμένη και σημειώνει ότι εκπλήρωσε την αποστολή της κατά τρόπο υπεύθυνο και αποτελεσματικό, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και επαναδιαβεβαίωσε τη σταθερή της βούληση να υπερασπίζεται με αυταπάρνηση την Πολιτεία, την κοινωνία και τους πολίτες.

«Η υποδειγματική επιχειρησιακή συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων είχε ως αποτέλεσμα την ομαλή πραγματοποίηση και ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου, με τη διασφάλιση της ασφαλούς προσέλευσης και αποχώρησης των συμμετεχόντων τον περιορισμό των επεισοδίων αποκλειστικά στο χώρο των επιθέσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ..

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Αστυνομία επισήμανε:

«Η επιχειρησιακή ανταπόκριση ήταν η πλέον ενδεδειγμένη, με τις αστυνομικές δυνάμεις πάντοτε αμυνόμενες στις συνεχείς, έντονες και σε αρκετές περιπτώσεις ακραίως επικίνδυνες εις βάρος τους επιθέσεις πολυάριθμων ομάδων ατόμων, τα οποία με ενωμένες δυνάμεις και χρησιμοποιώντας εξοπλισμό, όπως αντιασφυξιογόνες μάσκες, μπουφάν με ειδικά προστατευτικά καθώς και πλήθος επικίνδυνων αντικειμένων, πρόσφορων να επιφέρουν σοβαρές σωματικές ή/και θανατηφόρες βλάβες, όπως κοντάρια, μεταλλικές ράβδους, πέτρες, μάρμαρα, όπλα εκτόξευσης φωτοβολίδων ευθείας βολής, βόμβες μολότοφ, σφενδόνες, λοστούς, κ.λπ., επιχειρούσαν να εισέλθουν στο χώρο του Κοινοβουλίου.

Υπό τις συνθήκες αυτές έγινε η απολύτως αναγκαία χρήση δακρυγόνων, αποκλειστικά στους χώρους στους οποίους εκδηλώθηκαν οι σφοδρές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και μόνο κατά το χρόνο εκδήλωσής τους, ενώ έλαβε χώρα όταν εξαντλήθηκε οποιαδήποτε δυνατότητα ηπιότερης αποτροπής των έκνομων ενεργειών και πλέον υφίστατο άμεσος κίνδυνος για εισβολή στο χώρο της Βουλής, καθώς και για τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή των αστυνομικών (ενδεικτικό video με μία από τις δεκάδες οργανωμένες επιθέσεις που δέχτηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις και σε ένα μόνο από τα σημεία που αυτές εκδηλώθηκαν).

Η υποδειγματική επιχειρησιακή συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων είχε ως αποτέλεσμα την ομαλή πραγματοποίηση και ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου, με τη διασφάλιση της ασφαλούς προσέλευσης και αποχώρησης των συμμετεχόντων τον περιορισμό των επεισοδίων αποκλειστικά στο χώρο των επιθέσεων (ανωφέρειες του Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη), και γενικά την αποτελεσματική προστασία των διαδηλωτών, καθώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί πολιτών στο χώρο του συλλαλητηρίου και ο μικρός αριθμός πολιτών που χρειάστηκαν παροχή ιατρικής βοήθειας αφορούσε περιπτώσεις είτε αναπνευστικών προβλημάτων, είτε τραυματισμών που έλαβαν χώρα σε άλλα σημεία είτε μεμονωμένα απρόκλητα περιστατικά βιαιοπραγίας σε βάρος δημοσιογράφων που κάλυπταν το Συλλαλητήριο.

Αντιθέτως, από τη βιαιότητα των επιθέσεων σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων και την προσπάθεια του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας να υπερασπιστεί με αυταπάρνηση την ασφάλεια και τα δικαιώματα των πολιτών και να προστατεύσει το θεσμικό κύρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν.Α. είκοσι οκτώ (28) αστυνομικοί, ενώ σημαντικές ήταν οι φθορές που υπέστησαν ο ατομικός εξοπλισμός και τα δημόσια είδη [καταστροφή ή φθορά μεγάλου αριθμού στολών, 29 κρανών, 42 ασπίδων, 25 περικνημίδων, 24 προσωπίδων, κ.λ.π.].

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν κατά τρόπο συνετό και ασφαλή, ώστε να αποφευχθούν γενικευμένες εντάσεις και αυξημένος βαθμός διακινδύνευσης τόσο για το αστυνομικό προσωπικό όσο και για τους ίδιους τους συλληφθέντες, ενώ σε ό,τι αφορά στις διάφορες αιτιάσεις για τη μη πραγματοποίηση προσαγωγών υπενθυμίζεται ότι αυτές πραγματοποιούνται κατά τρόπο στοχευμένο και υπό συγκεκριμένες θεσμικές προϋποθέσεις και όχι κατά τρόπο τυχαίο ή βάσει της αμφίεσης ή των χαρακτηριστικών των πολιτών.

Συμπερασματικά η Ελληνική Αστυνομία εκπλήρωσε την αποστολή της κατά τρόπο υπεύθυνο και αποτελεσματικό, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και επαναδιαβεβαίωσε τη σταθερή της βούληση να υπερασπίζεται με αυταπάρνηση την Πολιτεία, την κοινωνία και τους πολίτες.

Στον αντίποδα, η τακτική, ο εξοπλισμός, η οργάνωση, η στόχευση, η βιαιότητα των ενεργειών και η εν γένει συμπεριφορά και δράση των ατόμων που προκάλεσαν τα επεισόδια γεννούν ιδιαίτερο προβληματισμό αναφορικά με τα πραγματικά αίτια και βεβαίως το σκοπό που εξυπηρετούν, δεδομένης της χρησιμοποίησης εθνικού συμβόλου (Ελληνική σημαία με τον ιστό της) ως όπλο επίθεσης σε βάρος αστυνομικών, της βεβήλωσης του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, και της προσπάθειας κατάλυσης - ουσιαστικά - της Δημοκρατίας, με τη βίαιη είσοδο στη Βουλή των Ελλήνων».

Φωτογραφία: intime news