Έκθεση ελέγχου για τον ΟΛΠ "καίει" τον Χρ. Σπίρτζη

Έκθεση ελέγχου για τον ΟΛΠ "καίει" τον Χρ. Σπίρτζη

Το όνομα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη, εμπλέκεται σε έκθεση ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) για την ΟΛΠ Α.Ε., η οποία έχει αποσταλεί στον εισαγγελέα.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους τα "Νέα" και τπ parapolitika.gr, ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών περιλαμβάνεται σε «ομάδα αναδόχων που εκτελεί συστηματικά μικροέργα» για την ΟΛΠ Α.Ε. κατά την περίοδο ελέγχου, η ανάθεση των οποίων, σύμφωνα με το πόρισμα, έγινε «κατά παρέκκλιση από τις αρχές της διαφάνειας, της ισότητας συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής αναδόχου και του ελεύθερου ανταγωνισμού, με ζημιογόνες συνέπειες» για την εταιρεία.

Η ομάδα των επτά αυτών, κατά το πόρισμα, αναδόχων εμφανίζεται να αναλαμβάνει συστηματικά έργα, με βάση δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στα εκτελεσθέντα μικρά έργα της περιόδου 2001-2003 και πλήρη έλεγχο των συμβάσεων του 2004. Σύμφωνα με το πόρισμα, «οι 43 από τις 83 συμβάσεις που συνήφθησαν ανατέθηκαν σε επτά αναδόχους…».

Σε όλες τις  συμβάσεις η αρμόδια υπηρεσία του ΟΛΠ προχωρούσε σε πρόχειρο διαγωνισμό με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και προσκαλούσε «τρεις υποψήφιους αναδόχους, χωρίς καμία τεκμηρίωση των επιλογών» (σ.σ.: δεν εξηγούσε γιατί προσκαλεί τους τρεις συγκεκριμένους υποψηφίους). ελεγχόμενες

Επιπλέον, σε όλους τους διαγωνισμούς οι τρεις υποψήφιοι κατέθεταν προσφορές με «τα ίδια ποσοστά έκπτωσης, 1%, 1%, 2% αντίστοιχα, και επιλέγονταν οι μειοδότες του 2%», ποσοστά που κρίνονται εξαιρετικά χαμηλά σε σχέση με τη μέση έκπτωση που προσφερόταν εκείνη την περίοδο για αντίστοιχα έργα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που ολοκλήρωσε τους ελέγχους για την προαναφερθείσα περίοδο συνεχίζει την έρευνά του και για τα έτη μετά το 2004. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών αναμένεται να δείξουν το κατά πόσον οι καταλογιζόμενες ενέργειες και αυτές οι πρακτικές συνεχίστηκαν και κατά τα χρόνια που ακολούθησαν.

Εισαγγελέας

Στα συμπεράσματα της έκθεσης ελέγχου του ΣΕΕΔΔ, η οποία συντάχθηκε τον Ιούλιο του 2015 και διαβιβάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το καλοκαίρι, εκτός από τον εισαγγελέα, και στη νέα διοίκηση της εισηγμένης, αλλά και στο υπουργείο Ναυτιλίας, αναφέρεται πως «η κυκλικότητα της σύνθεσης των υποψήφιων αναδόχων στα περισσότερα έργα, η ασαφής περιγραφή του αντικειμένου της δημοπρασίας, η παράνομη σύνταξη του προϋπολογισμού των έργων, η επιλογή συστήματος ανάθεσης που δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές συνθήκες των έργων και εντέλει η διαχείριση των διαδικασιών από τα αρμόδια όργανα της ΟΛΠ Α.Ε. υπήρξε πολλαπλά παράνομη και επιζήμια για τον Οργανισμό».

Εκτιμάται ότι η διαχείριση αυτή «παρείχε τη δυνατότητα υποβολής ελάχιστων εκπτώσεων από τους υποψήφιους αναδόχους, σε συνδυασμό με τη διαρκή επίκληση ανυπόστατων λόγων “επείγουσας ανάγκης εκτέλεσης εργασιών” εκ μέρους των αρμόδιων οργάνων της ΟΛΠ Α.Ε., αναδεικνύοντας τη λειτουργία ενός ιδιότυπου μηχανισμού ανάθεσης-εκτέλεσης και παραλαβής έργων, που κινείτο εκτός νομιμότητας στα κρίσιμα θέματα της διαδικασίας παραγωγής των έργων λόγω έλλειψης σαφήνειας αντικειμένου δημοπράτησης, νομιμότητας τευχών δημοπράτησης και τρόπου επιλογής αναδόχου κατά κύριο λόγο».

Σύστημα

Η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης τονίζει ακόμα πως η επανάληψη των ανωτέρω περιστατικών σε όλα τα ελεγχόμενα έργα του έτους 2004 αναδεικνύει ένα παγιωμένο σύστημα ανάθεσης και εκτέλεσης μικρών έργων της ΟΛΠ Α.Ε., που αποτελεί «σοβαρή ένδειξη ότι έγινε συνεννόηση των συναγωνιζόμενων προς αποφυγή πραγματικού ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα ζημία για την ΟΛΠ Α.Ε.». Η εκτίμηση της ζημίας από τον συγκεκριμένο έλεγχο υπολογίζεται από τους ελεγκτές σε 755.142,84 ευρώ. Σημειώνεται πως η έκθεση ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας επικαλείται τόσο δικούς της ελέγχους όσο και τα αποτελέσματα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διεξήγαγε η διοίκηση της ΟΛΠ Α.Ε. το 2012.

Η όλη υπόθεση γεννά πλήθος ερωτημάτων, μεταξύ των οποίων το κατά πόσον ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει πράγματι μερίδιο ευθύνης και ποιο σε όσα καταλογίζονται στην ομάδα των επτά αναδόχων στην οποία τον περιλαμβάνει η έκθεση ελέγχου. Επίσης, εάν υπάρχουν και άλλα περιστατικά μετά την περίοδο 2001-2004 και κατά πόσον το όνομά του εμπλέκεται σε αυτά. Προκύπτει, ακόμα, το ερώτημα γιατί η υπόθεση αυτή από τον Ιούλιο παρέμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και αν είχε περιέλθει στην προσοχή της τότε κυβέρνησης. Περισσότερες απαντήσεις θα έλθουν ίσως από τις ενέργειες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, στην οποία φέρεται να έχει αποσταλεί το πόρισμα.

Τί απαντά ο Χ. Σπίρτζης

Μιλώντας στο star.gr, o υπουργός σχολίασε: «Όποιος έχει οποιαδήποτε στοιχεία, ας τα πάει στον εισαγγελέα. Τα "Νέα", οι επιθεωρητές ...αν έχουν στοιχεία να τα πάνε στον εισαγγελέα».

«Έδωσα προσφορά το 2004, από τότε έχουν περάσει 12 χρόνια και τώρα κατηγορούμαι για δουλειά που... δεν πήρα» πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης, επαναλαμβάνοντας ότι είναι ανοιχτός να προσέλθει σε όποιον τον καλέσει.

«Δεν με έχει καλέσει κανείς. Ούτε οι επιθεωρητές, κανείς. Ας με καλέσουν, θα πάω με μεγάλη χαρά» τόνισε, ενώ στο ερώτημα «αν γνωρίζει τον εργολάβο κ.Βασιλόπουλο που αναφέρεται στο δημοσίευμα», ο κ.Σπίρτζης απέφυγε να το σχολιάσει.

Ανακοίνωση από το Ποτάμι

"Όταν πριν από λίγες μέρες χαρακτηρίζαμε τον κ. Σπίρτζη «τροχονόμο της διαπλοκής στα δημόσια έργα» εκείνος απάντησε με λάσπη από αυτή που συστηματικά ρίχνουν οι λαϊκιστές κατά του Κινήματός μας" αναφέρει σχετικά με τα ανωτέρω το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του, και συνεχίζει:

"Η επίσημη επιβεβαίωση για το Ποτάμι δεν άργησε για άλλη μια φορά να έρθει. Όπως αποκαλύπτει έκθεση της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, που δημοσιεύουν σήμερα «Τα Νέα», ο κ. Σπίρτζης εμπλέκεται σε κύκλωμα εργολάβων που λυμαινόταν έργα του ΟΛΠ τη δεκαετία του 2000. Γνωστός Πασόκος εκείνη την εποχή, ο νυν υπουργός Υποδομών (αυτό που λέμε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση), μαζί με άλλους έξι εργολάβους μοιράστηκαν ύστερα από συνεννόηση 44 έργα του ΟΛΠ με πολύ μικρές εκπτώσεις και μεγάλη ζημιά του ελληνικού δημοσίου και των φορολογουμένων. Ο «σκληρός πολέμιος της διαπλοκής» κ. Σπίρτζης πιάστηκε στα πράσα και απ΄ ότι φαίνεται θα έχουμε και συνέχεια. Στο μεγάλο πάρτι της διαπλοκής και της ληστείας ήταν πρώτο τραπέζι πίστα. Κι αντί να κρυφτεί, τρυπώνει στο περιβάλλον του Μαξίμου και κουνάει το δάχτυλο σε όσους «ενοχλούν» τις «δουλειές» του.

Το Ποτάμι καταθέτει σχετική ερώτηση στη Βουλή ζητώντας εξηγήσεις από τον κ.Τσίπρα καθότι εκτός των άλλων ο κ. Σπίρτζης είναι σημαίνον στέλεχος του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, όπως και ο ίδιος διατείνεται".

Πέντε βουλευτές του Ποταμιού, οι Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου), Γιώργος Αμυράς (Β΄ Αθήνας), Χάρης Θεοχάρης (Β΄ Αθήνας), Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας) και Γρηγόρης Ψαριανός (Β΄ Αθήνας) καλούν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση στα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσα από την έκθεση των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που αποκαλύπτει «αδιαφανείς διαδικασίες στην ανάθεση έργων από την ΟΛΠ Α.Ε με εμπλοκή του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων». 

Οι βουλευτές του Ποταμιού ζητούν από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει:

·     Γνώριζε και, αν ναι, από πότε το περιεχόμενο της έκθεσης των Eπιθεωρητών Eλεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αναφορικά με έργα που δημοπρατήθηκαν την περίοδο 2001 – 04  και ανατέθηκαν σε επτά εργολάβους, μεταξύ των οποίων ο κ. Σπίρτζης;

·     Έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα;

·     Με βάση την αρχή της διαφάνειας και της αξιοκρατίας που πρέπει να διέπει  την λειτουργία της κάθε κυβέρνησης, αν από την έκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης προκύπτουν ευθύνες για τον εμπλεκόμενο Υπουργό κ. Σπίρτζη,  τι σκοπεύει να πράξει;

Τέλoς, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου παρακαλούν να κατατεθεί άμεσα η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που αφορά στη διαδικασία ανάθεσης έργων από την ΟΛΠ Α.Ε. την περίοδο 2001 -2004.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"Προς

Τον κ. Πρωθυπουργό

ΘΕΜΑ: «Αδιαφανείς διαδικασίες στην ανάθεση έργων από την ΟΛΠ Α.Ε με εμπλοκή του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, κατόπιν ελέγχου που διενήργησε στην ΟΛΠ Α.Ε, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αποκαλύπτεται εκτεταμένη κακοδιαχείριση και βλάβη του δημοσίου συμφέροντος, κατά την ανάθεση έργων, προς όφελος συγκεκριμένων εργολάβων, μεταξύ των οποίων ο σημερινός Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, η ζημία για την ΟΛΠ ΑΕ από ύποπτες συμβάσεις που υπογράφτηκαν την περίοδο 2001-2004 ξεπερνά τις 750.000 ευρώ. Στο πόρισμα των Eπιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης καταγράφεται πλήθος παρανομιών, κυκλικότητα στην σύνθεση των υποψήφιων αναδόχων στα περισσότερα έργα, ασαφής περιγραφή αντικειμένου της δημοπρασίας, παράνομη σύνταξη του προϋπολογισμού των έργων καθώς και επιλογή συστήματος ανάθεσης που δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές συνθήκες των έργων και στη γενικότερη διαχείριση των διαδικασιών από τα αρμόδια όργανα της ΟΛΠ ΑΕ.

Ειδικότερα, κατά τη χρονική περίοδο 2001 έως 2004, φέρεται ότι περισσότερα από σαράντα έργα ανατέθηκαν σε επτά  (7) εργολάβους, οι οποίοι κατέθεσαν οικονομικές προσφορές που σε καμία περίπτωση δεν ξεπέρασαν το ποσοστό έκπτωσης 2% επί του προϋπολογισμού κάθε έργου.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Έκθεσης, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αφενός ότι τα έργα αυτά δημοπρατήθηκαν με μη νόμιμες διαδικασίες, αφετέρου ότι οι υποψήφιοι ανάδοχοι, μεταξύ των οποίων και ο κ. Σπίρτζης, ήταν σε μεταξύ τους συνεννόηση, νοθεύοντας τον ανταγωνισμό και ζημιώνοντας την ΟΛΠ Α.Ε.

Επειδή η κακοδιαχείριση σε δημόσιους οργανισμούς και η ανάθεση έργων σε “ημετέρους” αποτελεί μία διαχρονική πληγή της δημόσιας διοίκησης.

Επειδή η κυβέρνησή σας με κάθε ευκαιρία αναφέρεται στο “ηθικό πλεονέκτημα” που έχει έναντι των προηγουμένων κυβερνήσεων, όμως αρνείται συστηματικά  να αποδώσει ευθύνες σε μέλη της, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται σε περιστατικά διαφθοράς.

Επειδή εν προκειμένω, εφόσον τα προαναφερόμενα ευσταθούν, προκύπτει σαφώς ότι μέλος της κυβέρνησης – και μάλιστα ο καθ'' ύλην αρμόδιος για τα δημόσια έργα Υπουργός – ελέγχεται από τα αρμόδια όργανα για έκνομες ενέργειες του, ως ιδιώτης, που ζημίωσαν μία εταιρεία συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

α) Γνωρίζετε και, αν ναι, από πότε το περιεχόμενο της έκθεσης των Eπιθεωρητών Eλεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αναφορικά με έργα που δημοπρατήθηκαν την περίοδο 2001 – 04  και ανατέθηκαν σε επτά εργολάβους, μεταξύ των οποίων ο κ. Σπίρτζης;

β) Έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα;

γ) Με βάση την αρχή της διαφάνειας και της αξιοκρατίας που πρέπει να διέπει  την λειτουργία της κάθε κυβέρνησης, αν από την έκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης προκύπτουν ευθύνες για τον εμπλεκόμενο Υπουργό κ. Σπίρτζη, τι σκοπεύετε να πράξετε;

δ) Παρακαλούμε όπως μας κατατεθεί άμεσα η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που αφορά στη διαδικασία ανάθεσης έργων από της ΟΛΠ Α.Ε. την περίοδο 2001 -2004.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σπύρος Δανέλλης, Ηρακλείου  Γεώργιος Αμυράς, Β΄Αθήνας     

Χάρης Θεοχάρης, Β΄Αθήνας  Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Λάρισας

Γρηγόρης Ψαριανός, Β΄Αθήνας".