8ος χρόνος, ημέρα 2440η
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

Επιτροπή ειδικών: Εισηγείται κατάργηση από 1η Μαϊου του Covid Pass για την είσοδο στη χώρα

Εισηγείται κατάργηση από 1η Μαϊου του Covid Pass για την είσοδο στη χώρα

Να καταργηθεί από την 1η Μαϊου η υποχρέωση των ταξιδιωτών που έρχονται στη χώρα μας να προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού τεστ ,το «Covid Pass», εισηγείται η Επιτροπή των Ειδικών, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ παραμένει προς εξέταση το θέμα της χρονικής διάρκειας χρησιμοποίησης της μάσκας.

Βάσει των πληροφοριών, που μετέδωσε το ΣΚΑΙ, η Επιτροπή εισηγήθηκε και κάποιες αλλαγές στα πρωτόκολλα του τουρισμού με ενδεικτικό το ζήτημα της υποδοχής στα ξενοδοχεία, τα οποία αναμένεται να γνωστοποιηθούν εν ευθέτω χρόνω.

Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται στην απογευματινή καθιερωμένη ενημέρωση, στις 18:00 για την πορεία της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι την κατάργηση της υποχρεωτικότητας για την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού από 1η Μαΐου έως τις 31 Αυγούστου ανακοίνωσε τον Απρίλιο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με το μέτρο αυτό να επανεξετάζεται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Επίσης ως 31 Μαΐου θα ισχύει η υποχρεωτικότητα για χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους ενώ ενδέχεται να ανακοινωθούν κάποιες εξαιρέσεις.

Πάντως το ότι δεν καταργείται η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και τον μήνα Μάιο, επισήμανε και ο υπουργός Υγείας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Πλεύρης άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέτρο να μην καταργηθεί ούτε τον Ιούνιο, διευκρινίζοντας πως οι αποφάσεις το καλοκαίρι θα κριθούν από την επιδημιολογική κατάσταση.

«Δεν το ξέρουμε (πότε θα καταργηθεί η μάσκα). Μπορεί ενδεχομένως και να μην καταργηθεί η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, γιατί η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο. Εμείς αυτό που λέμε, είναι ότι για το Μάιο τουλάχιστον θα υπάρχει μάσκα και από εκεί και πέρα βάσει της υγειονομικής εικόνας της χώρας θα αποφασιστεί τι θα γίνει από τον Ιούνιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για χαλάρωση των μέτρων από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου το οποίο θα προσδιοριστεί με συγκεκριμένα πρωτόκολλα μετά από εισήγηση της επιτροπής που συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι ορισμένα μέτρα κατά του κορονοϊού, όπως η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, θα ανασταλούν

Σχετικά με το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολιασμού οριζόντια στον πληθυσμό από το φθινόπωρο, ο κ. Πλεύρης απάντησε ότι πρόκειται για ένα αμιγώς επιστημονικό θέμα για το οποίο θα απαντήσει το ECDC.

Εξήγησε ότι στόχος είναι ένα ετήσιο μονοδοσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ωστόσο εάν δεν έχει παρασκευαστεί εγκαίρως από τις εταιρίες ενδέχεται να χρειαστεί μια ενισχυτική δόση.