Είμαστε στην αρχή μιας μεγάλης μετάβασης

Είμαστε στην αρχή μιας μεγάλης μετάβασης

Η τρέχουσα επιδημία αποτελεί για τις δυτικές οικονομίες ένα θεμελιωδώς διαφορετικό σοκ σε σχέση όχι μόνο με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αλλά και με οποιαδήποτε άλλη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Η στάση εμπορίου και μεταποιητικής δραστηριότητας στήνει ένα σκηνικό οικονομικών θρόμβων, το οποίο πραγματικά είναι πρωτόγνωρο για τα ανεπτυγμένα κράτη, πόσο μάλλον από τη στιγμή που συντελείται εν καιρώ ειρήνης.

Η μακρά αλυσίδα RNA- ούτε καν DNA- του Covid-2019 προκαλεί μια τεράστια αλλαγή υποδείγματος για τις οικονομίες, τα κοινωνικά πρότυπα, τις πολιτικές προτεραιότητες, επιλογές και πρακτικές, ακριβώς γιατί αποκάλυψε τη γύμνια τους στην άμεση αντιμετώπιση του, αλλά και την αδυναμία όλων μας να αυτοπεριοριστούμε, έναντι να αντιμετωπίσουμε έναν αόρατο και ασύμμετρο εχθρό, που εκμεταλλεύεται την έλλειψη πειθαρχίας μας και τρέφεται από τον εγωκεντρισμό μας.

Οι οικονομικές διαταραχές που ήδη έχουν πάρει το δρόμο τους θα είναι πολύ πιο σοβαρές και ευρείες από εκείνες που έχει βιώσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των προηγμένων χωρών.

Αυτό θα μας φέρει αναπόφευκτα σε μια κρίσιμη αμφισβήτηση όχι μόνο του τρόπου με τον οποίο είναι δομημένη η παγκόσμια οικονομία, αλλά και τα πρότυπα στα οποία έχει δομηθεί ο δυτικός τρόπος ζωής.

Βλέπετε οι πρόσφατες επιταγές της υγειονομικής πολιτικής που περιλαμβάνουν τις αρχές της απόστασης και της απομόνωσης έναντι να παραμείνουμε υγιείς, έρχονται σε μια πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας των τελευταίων δεκαετιών, που κατέστησαν τον πλανήτη ένα παγκόσμιο χωριό με διασυνδεσιμότητα ακόμα και στις πιο απομονωμένες περιοχές του.

Η αντίφαση αυτή αναπόφευκτα θα γεννήσει την αβεβαιότητα, την κριτική και την αμφισβήτηση από το lifestyle μέχρι το doing business, αγγίζοντας τον καθένα μας ατομικά αλλά και σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Τα καθηλωμένα αεροπλάνα, τα παρκαρισμένα στα λιμάνια κρουαζιερόπλοια, τα κλειστά σύνορα, τα κλειστά εργοστάσια, τα κλειστά σχολεία, τα κλειστά γραφεία, τα κλειστά μαγαζιά, οι άνθρωποι που νοσούν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, το κομβόι των στρατιωτικών φορτηγών στην Ιταλία με το οδυνηρό φορτίο, συνθέτουν το crescendo μιας εκκωφαντικής ραψωδίας που οι περισσότεροι από εμάς δύσκολα θα μπορέσουν να την ξεχάσουν....

Εάν δεν είμαστε προσεκτικοί, η ψυχολογία και η συμπεριφορά μας μετά τον κύκλο του Covid-2019, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση που θα βρούμε μπροστά μας, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, οι οικονομικές ζημίες θα είναι ευρύτερες των αρχικών εκτιμήσεων.

Βλέπετε η αβεβαιότητα, ο φόβος, η αίσθηση αδυναμίας και ανεπάρκειας που λίγο πολύ αυτή την περίοδο μας τραβάνε βίαια έξω από τον κύκλο άνεσης και σιγουριάς μας, πιθανότατα να μας καταστήσουν ανίκανους να επανέλθουμε στους πρότερους ρυθμούς, προτάσσοντας τον εθνικό απομονωτισμό σαν την επόμενη γραμμή άμυνας μας.

Η τρέχουσα κρίση όμως κάποια στιγμή θα αντιστραφεί και η οικονομική καθήλωση θα δώσει την θέση της σε μια επιθετική ανάκαμψη- σχήματος V ή U, δεν έχει σημασία τη δεδομένη στιγμή- αρκεί όλοι μας να έχουμε κατανοήσει το μάθημα που με σκληρό σαφέστατα τρόπο μας δίνει ο Covid-2019:

Τα πάντα είναι θέμα προτεραιοτήτων και εκεί που σταματά η συλλογική ευθύνη ξεκινάει η ατομική και το αντίστροφο, καθώς τροφοδοτεί στην ουσία η μία την άλλη σε έναν αέναο κύκλο αλληλοεξάρτησης.

Αυτός ακριβώς ο κύκλος είναι που καθορίζει την ηγεσία μας, την οργάνωση μας, την κοινωνία μας, τις ελευθερίες μας και εν κατακλείδι την ίδια μας τη ζωή.

Όπως η απάντηση της ανθρωπότητας στην πανδημία θα δοθεί μέσα από τη συνεργασία κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με στόχο την ανάσχεση μετάδοσης του ιού και την απάντηση της ιατρικής κοινότητας στην αντιμετώπιση και πρόληψη του, έτσι και η επιστροφή μας στην αναγεννημένη σε αξία καθημερινότητα μας θα πρέπει να γίνει με όρους μιας νέας θεώρησης του τι σημαίνει συλλογικότητα και ατομική ευθύνη.

* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.