ΕΕ: Λίστα ασφαλών χωρών για το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων

ΕΕ: Λίστα ασφαλών χωρών για το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει σιγά-σιγά από τον Ιούλιο να ανοίγει τα σύνορά της σε ταξιδιώτες εκτός ΕΕ και θα καταρτίσει μια λίστα με τις χώρες για τις οποίες θα αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιοχάνσον δήλωσε ότι η λίστα θα βασίζεται σε τρία κριτήρια: χώρες που έχουν την πανδημία υπό έλεγχο όσο και οι ευρωπαϊκές χώρες, εφαρμόζουν μέτρα περιορισμού στα ταξίδια και είναι επίσης πρόθυμες να δεχτούν επισκέπτες από την ΕΕ.

Η κάθε χώρα μπορεί να λάβει τις δικές της αποφάσεις, τόνισε η Επίτροπος, αλλά ελπίδα της είναι η Κομισιόν να βοηθήσει σε μια συντονισμένη προσέγγιση, κάτι που έχουν ζητήσει και κάποια κράτη-μέλη.

Η Γιοχάνσον πρότεινε να γίνουν δεκτοί από την αρχή ταξιδιώτες από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, την Αλβανία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία, ενώ δεν δέχτηκε να αναφέρει ονομαστικά καμία άλλη χώρα.

«Είναι κάτι που πρέπει να γίνει βήμα-βήμα. Πιστεύω ότι αυτή η λίστα θα διευρύνεται, ίσως όχι από μέρα σε μέρα, αλλά ίσως από εβδομάδα σε εβδομάδα», είπε.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, οι ταξιδιώτες θα επιτρέπεται να εισέλθουν στην ΕΕ βάσει του τόπου διαμονής τους και όχι της εθνικότητάς τους, και δεν θα είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε καραντίνα.