Ε. Τατάρ: Λύση δύο κρατών με «αναπροσαρμογή συνόρων»

Ε. Τατάρ: Λύση δύο κρατών με «αναπροσαρμογή συνόρων»

Ένα μοντέλο δύο κρατών και διπλής κυριαρχίας, αντί της Ομοσπονδίας, προτάσσει ως λύση στο Κυπριακό ο Ε. Τατάρ, ζητώντας «αναπροσαρμογή συνόρων». Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο κατοχικός ηγέτης καλεί τους Ελληνοκυπρίους να προσφύγουν στην «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας» για το Βαρώσι.
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Τατάρ υποστηρίζει πως οι συνομιλίες για την Ομοσπονδία κατέρρευσαν στο Κραν-Μοντανά τον Ιούλιο του 2017, κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά γι' αυτό.

Σημειώνει πως οι Τουρκοκύπριοι δεν θα έλεγαν ποτέ «ναι» σε μια συμφωνία στην οποία δεν θα διαιωνίζεται η αποτελεσματική και πραγματική εγγύηση της Τουρκίας. 

«Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να κάνουμε εδαφικές παραχωρήσεις τις οποίες δεν είμαστε σε θέση να αποδεχθούμε. Ναι στην αναπροσαρμογή των συνόρων, αλλά όχι στους διακανονισμούς που θα μετέτρεπαν εκ νέου τους ανθρώπους μας σε πρόσφυγες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 Όπως τονίζει, «επιθυμούμε πλέον να θέσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών τη λύση των δύο κρατών που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα» και προσθέτει πως «δεν επιθυμούμε να χάσουμε άλλα 40 χρόνια στις συνομιλίες για την ομοσπονδία. Ο λαός μας δικαίως περιμένει από εμάς να λάβουμε μέτρα για να πάρουμε τη θέση που μας αξίζει στον κόσμο».

Όσον αφορά το Βαρώσι, ο κ. Ταράρ σημειώνει πως σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι του Βαρωσιού πριν από το 1974, πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας.

«Στόχος μας», είπε, «είναι το Βαρω΄σι να γίνει και πάλι ένας τουριστικός παράδεισος, και έχω την έγκριση του λαού μας για αυτό το σχέδιο».