Ε. Μακρόν: Αυτονομία της Ευρώπης απέναντι σε Κίνα, ΗΠΑ και «αυταρχικές περιφερειακές δυνάμεις»

Ε. Μακρόν: Αυτονομία της Ευρώπης απέναντι σε Κίνα, ΗΠΑ και «αυταρχικές περιφερειακές δυνάμεις»

Την θέση ότι η ΕΕ πρέπει να διεκδικήσει αυτονομία έναντι της κυριαρχίας των ΗΠΑ της Κίνας και της ανάδυσης άλλων περιφερειακών αυταρχικών δυνάμεων εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν με αφορμή τις αμερικανικές εκλογές.

"Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να παραιτηθούν από τις προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός αυτόνομου μπλοκ που θα είναι σε θέση να αντισταθεί στο δίπολο της Κίνας και των ΗΠΑ", δήλωσε ο Μακρόν στο περιοδικό Le Grand Continent.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν την Ευρώπη μόνο εάν έχει αυτονομία σε άμυνα, τεχνολογία και νόμισμα. Προειδοποιώντας ότι οι αξίες και τα συμφέροντα των ΗΠΑ δεν είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά της Ευρώπης, είπε: "Δεν είναι απαραίτητο ότι οι διεθνείς μας πολιτικές πρέπει να εξαρτώνται από τις ΗΠΑ ή να τις ακολουθούν Η ίδια ανάγκη για ανεξαρτησία ισχύει ακόμη περισσότερο για την Κίνα", πρόσθεσε.

"Το 2020" σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο "μπορεί να αποδειχθεί ένα έτος ορόσημο παρόμοιο με το 1945, το 1968 και το 2007". Μεγάλο μέρος της συνέντευξης αναφέρθηκε στον βαθμό κατά τον οποίο οι δυνάμεις που οδήγησαν στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 και το δημοψήφισμα για το Brexit, μπορούν "να περιοριστούν και να αντιστραφούν".

"Η αλλαγή της διοίκησης στην Αμερική είναι μια ευκαιρία να επιδιώξει με έναν πραγματικά ειρηνικό και ήρεμο τρόπο αυτό που οι σύμμαχοι πρέπει να κατανοήσουν μεταξύ τους - δηλαδή ότι πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την αυτονομία, όπως κάνουν οι ΗΠΑ και όπως κάνει η Κίνα", σημείωσε ο Μακρόν.

Στο ζήτημα του ΝΑΤΟ, ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την συμμαχία "εγκεφαλικά νεκρή", επεσήμανε ότι "Η Ευρώπη έχει πολλές σκέψεις χωρίς μια συγκροτημένη σκέψη. Σε γεωστρατηγικό επίπεδο, σκεφτόμαστε πάντα μόνο και μέσω του ΝΑΤΟ".

Στη συνέχεια, χωρίς να αναφέρει ευθέως στην Τουρκία, προειδοποίησε "Οι αυταρχικές περιφερειακές δυνάμεις επανεμφανίζονται, θεοκρατίες επανεμφανίζονται. Βλέπουμε μια εξαιρετική επιτάχυνση της επιστροφής της θρησκείας στην πολιτική σκηνή σε χώρες που βρίσκονται γύρω μας".