DW για Brexit: Δεν έχει λόγο να πανηγυρίζει το Λονδίνο για τη συμφωνία

DW για Brexit: Δεν έχει λόγο να πανηγυρίζει το Λονδίνο για τη συμφωνία

Παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις πολλών ειδικών, η έξοδος των Βρετανών από την ΕΕ δεν θα είναι τελικά τόσο σκληρή όσο φοβόντουσαν. σχολιάζει δημοσίευμα της DW. «Με ένα μείγμα θρασύτητας και αφελούς λαϊκισμού ο Τζόνσον διατυμπανίζει στους συμπολίτες του τη συμφωνία ως μεγάλη επιτυχία. Αυτό όμως είναι λάθος», τονίζει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ουσιαστικά πως το Λονδίνο δεν έχει λόγο να πανηγυρίζει, αφού «καμία απολύτως ρύθμιση δεν είναι καλύτερη απ΄ ό,τι είχαν οι Βρετανοί ήδη ως μέλη της ΕΕ». 

Όπως σχολιάζει ο επί σειρά ετών ανταποκριτής της DW στις Βρυξέλλες Μπερντ Ρίγκερτ, «ο φερόμενος ως άτακτο παιδί Βρετανός πρωθυπουργός διατυμπανίζει στους συμπολίτες του τη συμφωνία ως μεγάλη επιτυχία, διατείνεται ότι όλες οι υποσχέσεις του προεκλογικού αγώνα του 2016 υλοποιήθηκαν στο ακέραιο».

«Αυτό όμως είναι λάθος», συνεχίζει ο Ρίγκερτ, επισημαίνοντας πως «η συμφωνία είναι ένας κλασσικός συμβιβασμός, όπως όλες οι εμπορικές συμφωνίες. Καμία απολύτως ρύθμιση δεν είναι καλύτερη απ΄ ότι είχαν οι Βρετανοί ήδη ως μέλη της ΕΕ».

Το δημοσίευμα τονίζει πως η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν την Παραμονή των Χριστουγέννων, θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί προ πολλού, «σίγουρα προ τριών ή έξι μηνών«, αφού «πέρα από ορισμένες δευτερευούσης σημασίας αλλαγές στα ποσοστά αλιείας, ανταποκρίνεται εν πολλοίς στην προσφορά που είχε καταθέσει η ΕΕ στη Μεγάλη Βρετανία ήδη το περασμένο καλοκαίρι». 

Ωστόσο, η DW σημειώνει πως ο βρετανός πρωθυπουργός αλλά και οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές αρέσκονται στο δράμα που χρειάζονται για να πείσουν -το στο μεταξύ εκνευρισμένο ευρωπαϊκό κοινό- ότι δόθηκαν μάχες μέχρις εσχάτων για να εξυπηρετηθούν τα ίδια συμφέροντα. 

Η συμφωνία που αναμένεται να τεθεί τώρα σε ισχύ προβλέπει μια κουτσουρεμένη εσωτερική αγορά που είναι πλέον προετοιμασμένη για μελλοντικές ακόμη μεγαλύτερες αποκλίσεις μεταξύ των δυο πλευρών. Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, «στα ζητήματα της προστασίας του κλίματος, των επιστημών, των μεταφορών αλλά και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας Βρυξέλλες και Λονδίνο ελπίζουν στη συνέχιση της αγαστής και σε πνεύμα εμπιστοσύνης συνεργασίας τους. Εάν η εμπιστοσύνη αυτή εξακολουθεί να υφίσταται και μετά τις βρετανικές παλινωδίες των τελευταίων χρόνων, είναι κάτι που θα πρέπει να ξαναδεί η ευρωπαϊκή πλευρά». 

Θύματα του νέο-εθνικισμού

Το δημοσίευμα αναφέρει το παράδειγμα των Βρετανών φοιτητών, οι οποίοι στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus. «Το σημαντικό αυτό πρόγραμμα θυσιάστηκε στο βωμό του νεο-εθνικισμού των οπαδών του Brexit», τονίζεται. 

«Ο πανούργος λαϊκιστής Μπόρις Τζόνσον έπαιξε το χαρτί της ανεξαρτησίας που εξακολουθεί να βρίσκει ευήκοα τα ώτα των Βρετανών. Ισχυρίζεται ότι ανέκτησε τον έλεγχο, τον οποίο στην πραγματικότητα ουδέποτε παραχώρησε στις Βρυξέλλες. Καμία χώρα της ΕΕ δεν κυβερνάται από κάποια μυστική δύναμη κατοχής στις μακρινές Βρυξέλλες», επισημαίνει η DW.

Και σημειώνει πως η συμμετοχή μιας χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ και και στην ΕΕ, συνεπάγεται μικρές ή μεγάλες υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα. «Τίποτα απ΄ όλα αυτά όμως δεν συνεπάγεται απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας», όπως υποστήριζε ο Τζόνσον. 

Στο ίδιο καζάνι της δήθεν εκχωρηθείσας εθνικής κυριαρχίας βράζουν και οι λαϊκιστές σε Πολωνία και Ουγγαρία, τονίζει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Απατηλό όνειρο το Brexit

Επιπλέον η DW χαρακτηρίζει το Brexit ως «ένα απατηλό δώρο που ουδόλως αντιστοιχεί στο περιτύλιγμά του». «Με την ΕΕ τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για τους Βρετανούς. Χωρίς τον λαοπλάνο Τζόνσον θα ήταν μάλιστα ακόμη καλύτερα», τονίζει χαρακτηριστικά. 

Εν μέσω της πανδημίας, επισημαίνεται, ο Τζόνσον θα έπρεπε να έχει καταλάβει ότι υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα από το να παραδίδεται κανείς σε εθνικιστικές φαντασιώσεις. «Δυο μέρες κλειστής Μάγχης τού έδειξαν πόσο ευάλωτη είναι η Μεγάλη Βρετανία. Η εμπειρία αυτή μάλλον ενίσχυσε όλους εκείνους στο Λονδίνο που διάκεινται φιλικά στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Και το άρθρο συνεχίζει: «Ενδεχόμενη απότομη και σκληρή έξοδος των Βρετανών από την ενιαία αγορά θα έπληττε πιθανότατα ανεπανόρθωτα τη βρετανική οικονομία». 

Τέλος, σημειώνεται πως ο Τζόνσον θριαμβολογούσε έναν χρόνο πριν λέγοντας ότι αποτινάσσει τα ευρωπαϊκά δεσμά και ανακοινώνοντας περιχαρής ότι θα προχωρήσει σε επικερδείς για τη χώρα του εμπορικές συμφωνίες ανά τον κόσμο. «Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε», τονίζει η DW, αφού με ΗΠΑ και Κίνα, δεν υπάρχει ούτε καν ίχνος συμφωνίας. 

Διαβάστε ακόμα:

- Το «αλφαβητάρι» της εμπορικής συμφωνίας του Brexit - Όλες οι αλλαγές σε 18 τομείς

Στη δημοσιότητα έδωσε το Λονδίνο το κείμενο της εμπορικής συμφωνίας για το Brexit