Στη δημοσιότητα έδωσε το Λονδίνο το κείμενο της εμπορικής συμφωνίας για το Brexit

Στη δημοσιότητα έδωσε το Λονδίνο το κείμενο της εμπορικής συμφωνίας για το Brexit

Η Βρετανία δημοσίευσε σήμερα το κείμενο της εμπορικής συμφωνίας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις πέντε ημέρες πριν την αποχώρησή της από την ΕΕ, που είναι μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές ενώσεις μεταξύ χωρών, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρόκειται για την πιο σημαντική παγκόσμια στροφή στην ιστορία της Βρετανίας.

Στη συμφωνία συμπεριλαμβάνεται, η εμπορική συμφωνία 1.246 σελίδων, όπως και τα συμφωνηθέντα για την πυρηνική ενέργεια, την ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών, την πολιτική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, αλλά και μια σειρά κοινών διακηρύξεων.

pdf

Την ίδια ώρα, η υποδοχή των πρεσβευτών ήταν «αρκετά συγκρατημένη», ανέφερε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν υπήρχε μεγάλη χαρά, επειδή το διαζύγιο δεν είναι πολύ καλή είδηση» εξήγησε.

Το κείμενο των 1.200 σελίδων θα εξεταστεί μέχρι τη Δευτέρα από τους αντιπροσώπους των 27 «για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν κρυμμένα θέματα που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα», συνέχισε.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν και πάλι οι πρεσβευτές για να ξεκινήσει η διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας από τις χώρες μέλη και η έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι χώρες-μέλη αναμένεται να υπογράψουν το κείμενο αυτό το βράδυ της Τρίτης ή την Τετάρτη. Στη συνέχεια θα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, την Πέμπτη, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2021.