7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

DW: 40 χρόνια AIDS

DW: 40 χρόνια AIDS

Ακριβώς πριν από 40 χρόνια, στις 5 Ιουνίου 1981, το αμερικανικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) ανέφερε για πρώτη φορά τη μυστηριώδη νέα ασθένεια, το AIDS όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Γερμανικής Βοήθειας για το AIDS, οι μισοί από αυτούς που είναι θετικοί στον HIV εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις. Σχεδόν 100.000 άνθρωποι στο τέλος του 2019 στη Γερμανία ζούσαν με AIDS. Λίγοι λιγότεροι από 11.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις του επιδημιολογικού Ινστιτούτου Robert Koch δεν το γνωρίζουν.

Εάν η μόλυνση από τον ιό HIV δεν αντιμετωπιστεί, ο ιός αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα τόσο πολύ, που εμφανίζονται απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.

Όταν μιλάμε για AIDS (σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας) μιλάμε για «άτομα που ζουν με τον ιό HIV και αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα κάθε μέρα: θα το πω στον εργοδότη μου, τους φίλους μου, θα κρύψω τα φάρμακα μπροστά στα παιδιά; Τι γίνεται αν συναντήσω κάποιον, πρέπει να το πω αμέσως;» λέει η Ανέτε Χάρμπελ από τη γερμανική οργάνωση Κοινωνία του AIDS.

Και στον ιατρικό τομέα όμως εξακολουθούν να υπάρχουν προκαταλήψεις. «Η εύρεση για παράδειγμα οδοντιάτρου μπορεί να είναι δύσκολη. Και υπάρχει πάντα ο φόβος της απόρριψης που συνοδεύει τους ανθρώπους.

Πώς γίνεται όμως το εμβόλιο κατά του κορονοϊού να βρεθεί τόσο γρήγορα και κατά του ιού HIV όχι μέσα σε 40 χρόνια; Πρόκειται για διαφορετικούς τύπους ιών, λέει ο ιολόγος Γιόζεφ Έμπερλε από το Ινστιτούτο Pettenkoffer Υγιεινής και Ιατρικής Μικροβιολογίας στο Μόναχο. Ο κορονοϊός αλλάζει επίσης σχετικά αργά, ενώ ο ιός ΗΙV από την άλλη πλευρά, πολύ γρήγορα. «Σε μόλις τέσσερις έως έξι εβδομάδες αναπτύσσονται τόσες παραλλαγές σε ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον HIV, όσο στον κορονοϊό παγκοσμίως σε ένα χρόνο», λέει ο Έμπερλε.

Πολύς δρόμος ακόμα για ένα εμβόλιο κατά του HIV

Εάν ο HIV μπει στο σώμα δεν μπορεί πλέον να βγει. Ωστόσο μπορεί να κατασταλεί αποτελεσματικά με φάρμακα, εξηγεί ο ειδικός.

Ο HIV παραμένει σε κύτταρα που ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο κορονοϊός είναι διαφορετικός: «Πρέπει να πολλαπλασιάζεται συνεχώς, αλλιώς πεθαίνει».

Ο Έμπερλε αμφιβάλλει εάν θα υπάρξουν ποτέ εμβόλια για τον HIV Καλά και κακά νέα για το AIDS. Άλλοι επιστήμονες όπως o Χέντρικ Στρέεκ είναι πιο σίγουροι. Ορισμένες μελέτες εμβολίων κατά του HIV είναι σε εξέλιξη. «Φυσικά μια πανδημία του HIV μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα αν έχουμε μια θεραπεία ή ένα εμβόλιο, αλλά και τα δύο αυτά ανήκουν στο μέλλον».

Η Άνια θα ήθελε περισσότεροι άνθρωποι να μιλήσουν για τον HIV για να μάθει ο κόσμος ότι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από άτομα που έχουν μολυνθεί. Επίσης στον ιατρικό και παραϊατρικό τομέα, οι επαγγελματίες του κλάδου θα πρέπει να είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι. Και η ίδια αντιμετώπισε τη διάγνωση στην αρχή σαν θανατική καταδίκη. Τώρα όμως έχει μάθει να ζει με αυτή την ασθένεια και δηλώνει ότι τα παιδιά της ήταν εκείνα που της έσωσαν τη ζωή.