7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Δύο φορές στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός μέσα σε 15 μέρες

Δύο φορές στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός μέσα σε 15 μέρες
Shutterstock

Δύο φορές μέσα σε έναν μήνα αναμένεται να περάσει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αρχή θα γίνει, όπως ήδη έχει αναφέρει το liberal.gr, σε περίπου 15 μέρες όταν και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Παραδοσιακά η συγκεκριμένη δραστηριότητα των Ηνωμένων Εθνών λειτουργεί ως βάση για πολλές και σημαντικές διμερείς επαφές, κάτι που αναμένεται να συμβεί και φέτος. 

Μέχρι στιγμής πάντως τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν δε φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα, όπως είχε συμβεί πριν από δύο χρόνια. 

Η συνέχεια θα δοθεί μερικές μέρες μετά, όταν στις 2 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένα από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής τα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Νικολάου στο σημείο «Μηδέν», στα οποία το παρόν θα δώσει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 

Με αφορμή λοιπόν την συγκεκριμένη εκδήλωση εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να παραβρεθεί στέλνοντας εκτός όλων των άλλων ισχυρό μήνυμα στήριξης τόσο στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής όσο ασφαλώς και στην ελληνική ομογένεια. Παρότι οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, είναι εξαιρετικά πιθανό ο Κ. Μητσοτάκης να μεταβεί στην Αμερική για να είναι παρών σε αυτή την συγκινητική τελετή. 

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες ώστε με αφορμή το ταξίδι Μητσοτάκη για τα θυρανοίξια, ο Έλληνας πρωθυπουργός να συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. 

Παρότι η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμα καθοριστεί όμως οι επικοινωνίες μεταξύ των δύο επιτελείων  είναι δεδομένες.   

Το τετ α τετ στον Λευκό Οίκο ουσιαστικά «κλείδωσε» κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο ηγέτες στις 25 Μαρτίου με πρωτοβουλία του κ. Μπάιντεν. Τότε ο αμερικανός πρόεδρος είχε απευθύνει «ανοιχτή» πρόσκληση στον κ. Μητσοτάκη ώστε να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στις ΗΠΑ με την πρώτη ευκαιρία. 

 Κατά την τηλεφωνική εκείνη επαφή ο κ. Μπάιντεν δεν έκρυψε το γεγονός ότι είναι άριστος γνώστης των θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. 

Ο πρόεδρος Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επικοινωνίας  είχε δείξει να  συμμερίζεται απολύτως τα όσα είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχέση με  την τουρκική προκλητικότητα και την στάση του Ταγίπ Ερντογάν. 

Σημαντική ώθηση πάντως στη σύσφιξη των σχέσεων του Λευκού Οίκου με το Μέγαρο Μαξίμου δίνει η ενεργητικότητα που παρουσιάζει ο Ελληναμερικανός Μπομπ Μενέντεζ.

Η πρόσφατη άλλωστε παρουσία του στην Αθήνα το απέδειξε με τις εξαιρετικά θερμές δηλώσεις του για τα ελληνικά συμφέροντα. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να προσμετρήσουμε και τη δήλωση του Νίκου Δένδια το μεσημέρι της Δευτέρας ότι Ελλάδα και ΗΠΑ είναι κοντά στην υπογραφή νέας αμυντικής συμφωνίας. Κάτι που αναμένεται να πάρει «σάρκα και οστά» μέσα στο φθινόπωρο.