Δομές εφηβικής υγείας σε κάθε γειτονιά

Δομές εφηβικής υγείας σε κάθε γειτονιά

Σε πιλοτικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί σε τρεις δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής δημιουργούνται δομές εφηβικής υγείας φιλικές προς τους εφήβους σε κάθε γειτονιά. Οι δομές ημέρας θα λειτουργήσουν είτε μέσα σε δημοτικά ιατρεία είτε μέσα σε κέντρα υγείας και η εκκίνηση του προγράμματος θα δοθεί στον Δήμο της Αγίας Παρασκευής, ενώ μέσα από την βοήθεια του Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων η πρωτοβουλία θα εξαπλωθεί παντού. 

Η πανδημία έχει γιγαντώσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας σε όλες τις ηλικίες αλλά κυρίως έχει πλήξει τους νέους, παιδιά και εφήβους που στερήθηκαν για μακρύ χρονικό διάστημα ό,τι θεωρούσαν δεδομένο, το σχολείο, τις παρέες, τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τα σπορ,  με τον κόσμο συχνά να παρατηρεί - και να συνειδητοποιεί μόνο την κορφή του παγόβουνου. Η αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων, του διαδικτυακού εθισμού, της βίας  μεταξύ εφήβων, της ενδοοικογενειακής βίας, της διαδικτυακής αποπλάνησης των επικίνδυνων συμπεριφορών στον ψηφιακό κόσμο, της  παραίτησης, της ελλιπούς ατομικής υγιεινής, της παχυσαρκίας, της υπέρτασης στην νεανική ηλικία πρέπει να αντιμετωπιστούν προτού προλάβουν και γιγαντωθούν με την πάροδο των ετών.

Δομές εφήβων σε κάθε γειτονιά


Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να δημιουργηθούν τέτοιου είδους δομές σε επίπεδο γειτονιάς που θα λειτουργούν σαν κέντρα ημέρας. Μπορεί στην διάρκεια της  πανδημίας αρκετές υπηρεσίες υγείας να λειτούργησαν διαδικτυακά, είναι όμως κοινό μυστικό ότι ορισμένες φορές απαιτείται δια ζώσης επαφή.

Ιθύνων νους αυτής της πρωτοβουλίας είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής - εφηβικής ιατρικής Άρτεμη Τσίτσικα, επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας στο νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής. Εδώ και χρόνια μέσα στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο λειτουργεί αυτή η πιστοποιημένη μονάδα φροντίδας της υγείας των παιδιών και των εφήβων, η μοναδική που διαθέτει πιστοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Δομή φιλικής προς τους εφήβους. 

Σύσταση ειδικής επιτροπής συντονισμού σε δημοτικό επίπεδο


Οι νέες δομές που πρόκειται να λειτουργήσουν στις γειτονιές  θα μπορέσουν να προσφέρουν εξειδικευμένη στήριξη  στα παιδιά, ανάλογα και με τον μικρόκοσμο στο οποίο ζει το καθένα. Το πρώτο βήμα σε αυτό το νέο εγχείρημα είναι η σύσταση ειδικής Επιτροπής που θα συντονίζει τις δράσεις σε δημοτικό επίπεδο προσφέροντας στους μικρούς δημότες ένα κέντρο ημέρας με δια ζώσης επικοινωνία με τους ειδικούς. Η ανάγκη  δημιουργίας αυτών των δομών καθίσταται ακόμα πιο επιβεβλημένη καθώς πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό τα περιστατικά κακοποίησης παιδιών κι εφήβων, ακόμα και  εφήβων με ειδικές ανάγκες - που αποτελούν τους πιο ευάλωτους από τους ευάλωτους - αλλά και τα περιστατικά  εκρήξεων βίας μεταξύ εφήβων και συνομηλίκων τους ή μεταξύ εφήβων και ενηλίκων.