Πέμπτη 21 Μαΐου 2020, 16:32

-A +A

Διστακτικός ένας στους 4 Αμερικανούς απέναντι σε πιθανό εμβόλιο

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020, 16:32
Διστακτικός ένας στους 4 Αμερικανούς απέναντι σε πιθανό εμβόλιο
-A +A

Το ένα τέταρτο των Αμερικανών ενδιαφέρεται από λίγο έως καθόλου να κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αποκάλυψε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos την Πέμπτη, ενώ αρκετοί εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται τα εμβόλια, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει το κατά πόσο είναι ασφαλή.

Ενώ οι ειδικοί σε θέματα υγείας δηλώνουν ότι το εμβόλιο είναι απαραίτητο για την επιστροφή στην κανονική ζωή, η έρευνα διαπιστώνει ένα πιθανό έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ που δέχεται ήδη κριτικές για τις συχνά αντικρουόμενες οδηγίες που έχει δώσει στη διάρκεια της πανδημίας.

Περίπου το 36% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ήταν λιγότερο πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έλεγε ότι είναι ασφαλές, ενώ μόνο το 14% θα ενδιαφερόταν περισσότερο να το κάνει.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4.428 ενηλίκων στις ΗΠΑ από τις 13 έως τις 19 Μαΐου δήλωσαν ότι θα επηρεάζονταν σημαντικά από τις οδηγίες του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων ή από τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών ευρείας κλίμακας που θα έδειχναν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.

Λιγότερο από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ενδιαφέρονταν “πολύ” ή “αρκετά” για το εμβόλιο, παρόλο που οι ειδικοί περίμεναν μεγαλύτερο αριθμό λόγω της αυξημένης ευαισθητοποίησης σχετικά με τον κορονοϊό και τους πάνω από 92.000 θανάτους μόνο στις ΗΠΑ.

14% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν τους ενδιαφέρει καθόλου να κάνουν το εμβόλιο, και 10% ότι δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα. Ένα 11% δεν είχε σαφή άποψη.

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον το 70% των Αμερικανών να έχει αποκτήσει ανοσία μέσω εμβολιασμού ή προηγούμενης μόλυνσης ώστε να επιτευχθεί η λεγόμενη “ανοσία αγέλης”.

Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα έχει έτοιμο ένα εμβόλιο μέχρι το τέλος του χρόνου, παρόλο που συνήθως τα εμβόλια χρειάζονται 10 ή και παραπάνω χρόνια για να αναπτυχθούν και να ελεγχθούν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει ένα πλήρως ελεγμένο και εγκεκριμένο από την κυβέρνηση εμβόλιο έτοιμο για ευρεία κυκλοφορία πριν από τα μέσα του 2021 το νωρίτερο.

Αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται παγκοσμίως πάνω από 100 υποψήφια εμβόλια κατά του κορονοϊού, και κάποια βρίσκονται ήδη σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Μία από τις βασικές ανησυχίες των ερωτηθέντων σχετικά με το εμβόλιο είναι η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται, ανησυχία που εκφράζεται κυρίως από τις λευκές γυναίκες με μόρφωση πανεπιστημίου.

Η παραπληροφόρηση γύρω από τα εμβόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε ακόμα πιο έντονη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ και τα μεικτά μηνύματα του Ντόναλντ Τραμπ αυξάνουν τη δυσπιστία.

Ενθαρρυντικό είναι ότι το 84% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί τα εμβόλια για ασθένειες όπως η ιλαρά ασφαλή και για ενήλικες και για παιδιά, πράγμα που καταδεικνύει ότι όσοι διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι πιθανό να το ξανασκεφτούν, ανάλογα με τις διαβεβαιώσεις που θα λάβουν σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι.

Φωτογραφία: AP

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα