Διπλασιάζεται η επιδότηση για το ρεύμα - Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Διπλασιάζεται η επιδότηση για το ρεύμα - Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Διπλασιασμό της επιδότησης για το ρεύμα, από τα 30 στα 60 ευρώ η μεγαβατώρα, που μεταφράζεται σε όφελος 18 ευρώ για μια μέση μηνιαία κατανάλωση 300 κιλοβατωρών, με διάρκεια μέχρι το τέλος του έτους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στο μέτωπο του επιδόματος  θέρμανσης, το ποσό διπλασιάζεται από τα 95 εκατ. πέρυσι στα 168 εκατ. φέτος, με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερος αριθμός νοικοκυριών και αύξηση του επιδόματος σε ποσοστό 20%.

Τα μέτρα που ανακοινώνονται από τους υπ. Οικονομικών Χρ.Σταικούρα, Ενέργειας Κ.Σκρέκα και τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, κρίνονται απαραίτητα μετά τη συνεχή επιδείνωση της ενεργειακής ακρίβειας και τις εκτιμήσεις για διατήρηση της ανοδικής κούρσας τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Στο ρεύμα, αυξάνεται η κρατική επιδότηση για τις οικιακές καταναλώσεις από το αρχικό ποσό των 30 ευρώ η μεγαβατώρα στα 60 ευρώ τον μήνα, με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται στα 326 εκατ. ευρώ έναντι 150 εκατ. ευρώ των αρχικών ανακοινώσεων. Η μείωση που θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους θα ανέλθει από τα 9 ευρώ του Σεπτεμβρίου στα 18 ευρώ.

Στο επίδομα θέρμανσης, η αύξηση του ποσού έχει ως στόχο να καλυφθεί περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά που καταναλώνει για θέρμανση πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Η σχετική ΚΥΑ αναμένεται να εκδοθεί πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου στις 15 Οκτωβρίου. 

Το ράλι του φυσικού αερίου έχει ανατρέψει τα μέχρι πρότινος δεδομένα, που ήθελαν παραδοσιακά το συγκεκριμένο καύσιμο να είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης. 

To πετρέλαιο θέρμανσης με αυξημένη τιμή κατά 45% σε σχέση με πέρυσι στο 1,120 ευρώ το λίτρο θα είναι κατά 3,5% φθηνότερο από το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Η ψαλίδα αναμένεται να διευρυνθεί εάν δεν ανακοπεί το ράλι της χρηματιστηριακής τιμής του φυσικού αερίου.