Δημοσιονομικό χώρο 6 δισ. δημιουργούν οι προτάσεις της Κυβέρνησης

Δημοσιονομικό χώρο 6 δισ. δημιουργούν οι προτάσεις της Κυβέρνησης

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Πακέτο κοστολογημένων προτάσεων για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2020 και τη δυνατότητα μεταφοράς της όποιας υπέρβασης από το πρωτογενές πλεόνασμα στον επόμενο χρόνο (μηχανισμός εξομάλυνσης - smoothing mechanism), παρέδωσε το οικονομικό επιτελείο στους θεσμούς.

Απώτερος στόχος της κυβέρνησης με την υποβολή των τριών ανωτέρω αιτημάτων προς τους θεσμούς είναι η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου που θα οδηγήσει στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων αλλά και στη προσπάθεια στήριξης των επενδυτικών πρωτοβουλιών του ιδιωτικού τομέα. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί δημοσιονομικό χώρος 1-2 δις. ευρώ για τη μείωση των επιβαρύνσεων και την ανάταξη του επιχειρείν (από την αλλαγή χρήση των κερδών των ομολόγων).  

Συγκεκριμένα εξετάζεται – σχεδιάζεται η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις. Συνολικά από τα τρία αιτήματα που έχει καταθέσει η κυβέρνηση δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος άνω των 6 δις. ευρώ ετησίως για την επόμενη τριετία (4 δις. ευρώ από τα ANFA's και τα SMP's και 2 δις. ευρώ από τη μείωση των πλεονασμάτων).

Οι θεσμοί αν και έχουν στα χέρια τους τα αιτήματα ωστόσο, δεν έχουν τη δικαιοδοσία να απαντήσουν στην ελληνική κυβέρνηση. Όλα α σενάρια είναι ανοιχτά, ενώ στο τραπέζι επανήλθε η πρόταση για τα κέρδη από τα ANFA's και τα SMP's να μετρούν κατά 50% ως έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ως εκ τούτου να συνυπολογίζονται στο κατά πρόγραμμα πρωτογενές πλεόνασμα και εμμέσως να το μειώνουν.

Μια πρώτη εικόνα για τις προθέσεις των θεσμών αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων θα έχει η κυβέρνηση με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των θεσμών που θα δοθεί στις 26 Φεβρουαρίου η οποία θα επικυρωθεί στην υπουργική σύνοδο της Ευρωζώνης στις 16 Μαρτίου. Το οικονομικό επιτελείο είναι συγκρατημένα αισιόδοξο εάν καταφέρει τελικά να φέρει το θέμα των πλεονασμάτων σε αυτό το Eurogroup. Οι εταίροι δείχνουν να μη βιάζονται και μεταθέτουν τις συζητήσεις για αργότερα. Πάντως από την κυβέρνηση φαίνεται να υπολογίζει ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 0,75 μονάδες και να διαμορφωθούν 2,75% του ΑΕΠ από το 2021 εφόσον οι ενδείξεις για την εξέλιξη της οικονομίας το 2020 είναι κάτι παρά πάνω από θετικές.

Χθες πάντως οι θεσμοί αναχώρησαν από την Αθήνα, κάνοντας λόγο για «παραγωγικές συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, τις βασικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει και τις προτεραιότητες σε επίπεδο πολιτικών.

Παράλληλα, στο κοινό τους ανακοινωθέν επισημαίνεται πως «η 5η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί εντός του επόμενου μήνα, ενώ η στενή επικοινωνία για τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής και τις προκλήσεις θα συνεχιστεί σε τακτική βάση». Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «η αποστολή είχε παραγωγικές συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, τις βασικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει και τις προτεραιότητες σε επίπεδο πολιτικών.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην αξιολόγηση της εφαρμογής συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων για τα τέλη του 2019 οι οποίες αναφέρονται στο παράρτημα της δήλωσης του Eurogroup του Ιουνίου του 2018, καθώς και στη γενική δέσμευση να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι μεταρρύθμισης-κλειδιά οι οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας του ESM».