«Δικαστικό βουνό» περιμένει τον Τραμπ μετά τον Λευκό Οίκο

«Δικαστικό βουνό» περιμένει τον Τραμπ μετά τον Λευκό Οίκο

Τουλάχιστον έξι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις βρίσκονται στο προσωπικό γραφείο του απερχόμενου πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπος και με άλλες μετά τον Ιανουάριο, οπότε θα χάσει την ασυλία που του προσφέρει η ισχυρότερη θέση στον πλανήτη.

Από τότε που ανέλαβε επισήμως τα προεδρικά του καθήκοντα, τον Ιανουάριο του 2017, ο Τραμπ είναι αντιμέτωπος με αγωγές και ποινικές έρευνες οι οποίες έχουν αυξηθεί αντί να μειώνονται μετά από μια τετραετία.

1. Παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης (ενδεχόμενη)

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν μετά τον Ιανουάριο η ασυλία του Τραμπ και ο Γουίλιαμ Μπαρ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι πιθανό να ασκηθούν κατηγορίες εναντίον του απερχόμενου προέδρου για παρακώλυση του έργου των εισαγγελέων κατά την διάρκεια της έρευνας του Ρόμπερτ Μάλερ για τις σχέσεις της εκστρατείας του με τη Ρωσία.

Ωστόσο, εναπόκειται και στον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αν προχωρήσει η υπόθεση αυτή.

2. Παραβίαση του πολιτειακού νόμου της Νέας Υόρκης 

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν Σάιρους Βανς Τζούνιορ, ο οποίος επιβάλλει τους πολιτειακούς νόμους της Νέας Υόρκης, διενεργεί ποινική έρευνα για τον Τραμπ και τον οργανισμό Τραμπ εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

Η έρευνα ήταν αρχικά επικεντρωμένη στην τέλεση δωροδοκίας από τον πρώην δικηγόρο του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το 2016, προς δύο γυναίκες που έχουν ισχυριστεί ότι στο παρελθόν είχαν συνάψει ερωτική σχέση με το Ντόναλντ Τραμπ, κάτι το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται.

Ο Βανς, ο οποίος έχει αναφέρει σε δικαστικά έγγραφα που κατέθεσε πρόσφατα ότι η έρευνά του έχει πλέον διευρυνθεί και πιθανόν να επικεντρωθεί στο ενδεχόμενο τραπεζικής, ασφαλιστικής και φορολογικής απάτης, καθώς και πλαστογράφησης επαγγελματικών αρχείων.

3. Φοροδιαφυγή 

Ο Τραμπ πιθανόν να αντιμετωπίσει κατηγορίες, μετά τη δημοσιοποίηση των φορολογικών του στοιχείων από την εφημερίδα New York Times σύμφωνα  με την οποία πλήρωσε φόρο εισοδήματος 750 δολάρια τόσο το 2016 όσο και το 2017. 

Σύμφωνα με τον Νικ Άκερμαν, δικηγόρο στην νομική εταιρεία Dorsey & Whitney και πρώην ομοσπονδιακό εισαγγελέα, ακόμη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν στοιχειοθετείται κάτι τέτοιο μέχρι να δούμε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία.

4. Απάτη του Οργανισμού Τραμπ σε αγοραπωλησίες ακινήτων

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς έχει ανοικτή μια έρευνα για απάτη εις βάρος του Τραμπ και της οικογενειακής επιχείρησής του.

Η τρίτη έρευνα της Δημοκρατικής Τζέιμς ξεκίνησε όταν ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι ο πρόεδρος φούσκωνε τεχνητά τις αξίες ακινήτων για να γλιτώσει χρήματα σε δάνεια και ασφάλειες και τις μείωνε για να περιορίσει τους φόρους ακίνητης περιουσίας.

Η έρευνα αυτή είναι αστική, δηλαδή πιθανόν να καταλήξει στην επιβολή προστίμου και όχι σε ποινή κάθειρξης.

5. Υπόθεση Τζιν Κάρολ

Στην υπόθεση της Ι. Τζιν Κάρολ, πρώην δημοσιογράφου του περιοδικού Elle, η γυναίκα αυτή κατέθεσε το 2019 αγωγή εις βάρος του Τραμπ για συκοφαντική δυσφήμηση όταν ο πρόεδρος διέψευσε τις αιτιάσεις της ότι τη βίασε τη δεκαετία του 1990 μέσα σε ένα κατάστημα της Νέας Υόρκης και την κατηγόρησε ότι ψεύδεται για να αυξήσει τις πωλήσεις του βιβλίου της.

6 . Υπόθεση Σάμερ Ζερβός

Τέλος, ο Τραμπ έχει κατηγορηθεί με αγωγή και από τη Σάμερ Ζερβός, μια παίκτρια το 2005 στο reality show που παρουσίαζε εκείνος, το "Apprentice", η οποία τον κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση. Όταν ο Τραμπ την χαρακτήρισε ψεύτρα, εκείνη απάντησε με αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι έχει ασυλία επειδή είναι πρόεδρος. Η υπόθεση έχει «παγώσει» ενώ εφετείο της πολιτείας της Νέας Υόρκης επανεξέταζε μια απόφαση του Μαρτίου 2019 που ήθελε τον Τραμπ να πρέπει να παραπεμφθεί για την υπόθεση όσο βρίσκεται στην εξουσία.  

7.  Απάτη σχετιζόμενη με το σόου "Apprentice"

Ο Τραμπ και τρία από τα παιδιά του έχουν μηνυθεί για απάτη το 2018 για την διαφήμιση του Celebrity Apprentice της ACN Opportunity LLC, μια προβληματική πολυεπίπεδη εταιρεία μάρκετινγκ που αργότερα χρεοκόπησε.

Οι ενάγοντες δήλωσαν ότι οι Τραμπ τους έπεισαν να επενδύσουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στην τηλεφωνική υπηρεσία της ACN, η οποία όμως κατέστη περιττή με την έλευση των smartphones. Μεταξύ άλλων ο Τραμπ και τα παιδιά του έλαβαν εκατομμύρια δολάρια για τη προώθηση της υπηρεσίας.