Διανύουμε τις δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες - Οι 3 άξονες των μέτρων
Στ. Πέτσας

Διανύουμε τις δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες - Οι 3 άξονες των μέτρων

Διανύουμε τις δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας ότι είναι θετικό το γεγονός ότι οι Έλληνες πειθαρχούν. 

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση παίρνει τις αναγκαίες αποφάσεις για ότι χρειάζεται για την ανάσχεση διασποράς του ιού, και την ενίσχυση των εργαζομένων.

«Μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια διπλή κρίση» επεσήμανε, αναφερόμενος στην ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού και την απειλή του κορονοϊού.

«Η κατάσταση στην οικονομία έχει επιδεινωθεί και αξιολογούμε τα δεδομένα μέρα με τη μέρα. «Θα διευρυνθούν οι επιχειρήσεις που θα στηριχθούν. Θα υπάρξουν μέτρα για την ρευστότητα», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ανέλυσε τους τρεις άξονες στους οποίους βρίσκεται σε ανάπτυξη η στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας. «Ξεδιπλώνουμε, μέρα με τη μέρα, τις πολιτικές μας σε τρεις άξονες: 

Πρώτον, την ανάσχεση της διασποράς του ιού. 

Δεύτερον, την ενίσχυση του συστήματος υγείας. 

Και τρίτον, τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται, καθώς και  τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της δύσκολης καθημερινότητας». 

Σχετικά με επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση, σχολίασε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να μπλέκει μήλα με πορτοκάλια» και έδωσε διευκρινίσεις για τον τρόπο στήριξης των εργαζομένων στις ΜΕΘ, για την αποζημίωση των νοσηλευομένων αλλά και την αποζημίωση για τη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που περιγράφει την εκ περιτροπής εργασία και το δικαιώματα του εργοδότη για αναστολή συμβάσεων στο 50% των εργαζομένων για έξι μήνες, αφού σημείωσε ότι δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα» τόνισε ότι μια επιχείρηση για να μπορέσει να πληρώσει τους εργαζόμενους, τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, τις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες ή άλλες υποχρεώσεις προς προμηθευτές, πρέπει να έχει έσοδα.

«Όταν ο τζίρος κατακρημνίζεται είναι δύσκολο να είναι συνεπής επιχείρηση στις υποχρεώσεις της. Εμείς επιλέξαμε την εργασία από την ανεργία. Απαγορεύονται οι απολύσεις από τις 18 Μαρτίου και το μέτρο αν χρειαστεί θα επεκταθεί» επισήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει την ανάρτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου  ο κ. Πέτσας είπε ότι δεν είναι ώρα για νέους διχασμούς. «Χρειάζεται ομοψυχία, νομίζουμε ότι υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, νομίζουμε ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τάσσεται με τη γραμμή της ομοψυχίας, επομένως αναμένουμε από τον κ. Τσίπρα να καταδικάσει οποιαδήποτε παραφωνία είτε προέρχεται από ευρωβουλευτές ή από άλλα στελέχη του κόμματός του» σημείωσε.

Για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για δώρα σε ιδιώτες ο κ. Πέτσας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα δώρο, υπάρχει στενή συνεργασία ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στο χώρο της υγείας. «Ξέρω ότι είναι δύσκολο για κάποιους που έχουν ιδεοληψίες να το καταλάβουν αλλά δικός μας στόχος είναι να μπορέσει ο πολίτης να έχει τα επίπεδα των υπηρεσιών υγείας που απαιτούνται όταν θα υπάρξει ανάγκη» είπε

Και πρόσθεσε «θα προχωρήσουμε στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και στο μέλλον αν χρειαστεί, θα προχωρήσουμε στην επίταξη και την αποζημίωση των υπηρεσιών που θα επιταχτούν λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον των Ελλήνων φορολογουμένων».

Ερωτηθείς για τον επαναπατρισμό 200 Ελλήνων από το Ηνωμένο Βασίλειο και το ενδεχόμενο κλεισίματος αεροδρομίων από την κυβέρνηση, επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει κλείσει τις πτήσεις από την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο και υπογράμμισε ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε με την συγκεκριμένη πτήση είναι απαράδεκτη και βαραίνει αποκλειστικά την αεροπορική εταιρεία και κάλεσε όσους έχουν επείγον ζήτημα και θέλουν να επαναπατριστούν να επικοινωνούν και να παίρνουν οδηγίες από τις κατά τόπους προξενικές αρχές.

Απαντώντας σε πληροφορίες που κάνουν λόγο για κατάσχεση από την Ιταλία αναπνευστήρων που προορίζονταν για τη χώρα μας τόνισε «Δεν επιβεβαιώνουμε καμία μα καμία κατάσχεση υγειονομικού από άλλη χώρα. Έχουμε παραγγείλει περίπου 600 αναπνευστήρες και η παραλαβή τους θα γίνει τις επόμενες ημέρες και θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές Απριλίου».