7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα - Τι θα ισχύσει με μετακινήσεις, sms και καταστήματα

Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα - Τι θα ισχύσει με μετακινήσεις, sms και καταστήματα
Χριστουγεννιάτικος στολισμός στην πόλη των Τρικάλων

Διαφορετικά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα λόγω των περιορισμών που βρίσκονται σε ισχύ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Εξετάζεται προσαρμογή των ωραρίων όσον αφορά τη νυχτερινή κυκλοφορία, με πρόβλεψη για διεύρυνση και μετά τις 9 το βράδυ καθώς και πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών, ενώ στο τέλος της εβδομάδας αναμένονται οι αποφάσεις για τα καταστήματα. 

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οριστικό είναι ότι θα παραμείνει κλειστή η εστίαση μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου, κάτι που όπως εξήγησε, σημαίνει πως δεν θα ανοίξουν ούτε τα καφέ ούτε τα εστιατόρια. «Αυτό έχει να κάνει με το πλέγμα των αποφάσεων με το δεν πρέπει να ανοίξει» ,σημείωσε συμπληρώνοντας ότι «μας απασχολεί γιατί υπάρχει τόσο βραδεία πτώση του ιικού φορτιού».

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο - Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

Σχετικά με τα SMS για τις μετακινήσεις, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως θα παραμείνουν σε ισχύ και μετά την απελευθέρωση του λιανεμπορίου και τόνισε ότι θα επιτρέπονται τα ψώνια σε διαφορετικούς δήμους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε και για προσαρμογή των ωραρίων όσον αφορά τη νυχτερινή κυκλοφορία, με πρόβλεψη για διεύρυνση και μετά τις 9 το βράδυ, αν επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο.

«Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας. Πρώτον γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους», σημείωσε σχετικά.  

Παράλληλα, όπως είχε αναφέρει και χθες, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για μετακινήσεις τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, κάτι που, όπως είπε, θα αποφασιστεί όσο πλησιάζουν οι ημέρες των γιορτών.

Σχετικά με τις μετακινήσεις μεταξύ νομών, ανέφερε ότι θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση, κυρίως δε για όσους έχουν εξοχικά. Από την πρόβλεψη, ωστόσο, όπως είπε, θα εξαιρεθούν εργαζόμενοι σε άλλες περιφέρειες και φοιτητές, αφού, όπως διευκρίνισε, θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών.

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο σπίτι με 9 το πολύ άτομα

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στα σπίτια μας με μάξιμουμ 9 άτομα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνέντευξη στον Alpha, ο οποίος έκανε έκκληση σε όλες και σε όλους, να αποφύγουν κυρίως τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι.

«Τα Χριστούγεννα, με την οικογένειά μας, με μία οικογένεια ακόμα, maximum 9 άτομα. Αυτοί είναι οι κανόνες, πρέπει να τους τηρήσουμε για να προστατεύσουμε πρώτα από όλα τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το ενδεχόμενο ανοίγματος των εκκλησιών κατά τις ημέρες των εορτών. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στο τέλος της εβδομάδας.

Ο Στέλιος Πέτσας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες. Αυτά είναι που θα συζητηθούν τις επόμενες 2-3 μέρες, ώστε να ληφθούν αποφάσεις».