7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Δεύτερη στη διάθεση συχνοτήτων 5G η Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη

Δεύτερη στη διάθεση συχνοτήτων 5G η Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη

Πολύ πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο και συγκεκριμένα στη δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης έχει αναρριχηθεί η Ελλάδα στη διάθεση των συχνοτήτων 5G. Αν και ένα χρόνο νωρίτερα η χώρα μας συγκαταλέγονταν στους ουραγούς, σήμερα υπολείπεται μόνο έναντι της Φιλανδίας, όσον αφορά την πρόοδο για την απόδοση των συχνοτήτων, πάνω στις οποίες «πατούν» οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για το χτίσιμο των δικτύων 5G.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας iDATE Digi World η Ελλάδα έχει καταφέρει να εναρμονίσει και να αποδώσει το 83% των συχνοτήτων που διατίθενται για δίκτυα πέμπτης γενιάς, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 35.7%.

Στην κατάταξη την Ελλάδα ακολουθούν η Γερμανία, η Κύπρος, η Τσεχία και η Σλοβακία, με ποσοστό 67% για κάθε χώρα. Υψηλά ποσοστά αναφορικά με την ολοκλήρωση της εκχώρησης των απαιτούμενων συχνοτήτων για το 5G και συγκεκριμένα μεταξύ 50%-60%, συγκεντρώνουν το Λουξεμβούργο και η Αυστρία (με 66%), η Ουγγαρία (61%), η Ιταλία (60%) και η Γαλλία (59%).

Αντίθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία του iDATE στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Εσθονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Πολωνία, όπου δεν έχει αποδοθεί καμία συχνότητα για χρήση 5G και έχουν μηδενική επίδοση.

Η έρευνα του iDATE κατατάσσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., εκτός από τη συνολική τους επίδοση στην εκχώρηση όλων των κατηγοριών ραδιοφάσματος και με βάση την απόδοσή τους στις επιμέρους ζώνες. Στη ζώνη των 700 MHz η Ελλάδα, όπως και άλλες δέκα χώρες, σημειώνουν 100%. Στη δε ζώνη των 3.6 GHz, η Ελλάδα έχει επιτύχει το 49% της εκχώρησης του φάσματος.