Δεύτερη παραίτηση υπουργού φέρνει πιο κοντά τον ανασχηματισμό

Δεύτερη παραίτηση υπουργού φέρνει πιο κοντά τον ανασχηματισμό

Ένα βήμα ακόμη πιο κοντά φέρνει τον ανασχηματισμό η δεύτερη παραίτηση υπουργού. Η σημερινή παραίτηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Δ.Κράνη, η δεύτερη μέσα σε μια εβδομάδα μετά από εκείνη του υφυπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γ.Θωμά, καθιστά ακόμη πιο επιτακτικό τον ανασχηματισμό, προκειμένου πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, που απ' ότι φαίνεται δεν θα είναι μεγάλες.

Οι αλλαγές προσώπων θα είναι στοχευμένες και εκτός από την προσθήκη ορισμένων τεχνοκρατών θα αξιοποιηθούν και μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Κομβικό σε κάθε περίπτωση θα είναι το σκέλος της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που πιθανότατα θα αποτελέσει ένα ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο μάλλον σε επίπεδο αναπληρωτή υπουργού.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει στο νέο σχήμα και στα νέα μέλη της κυβέρνησης και αυτό που απομένει είναι η απόφαση για τον ακριβή χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, το τέλος της μίνι “κρίσης” με την Τουρκία σηματοδότηση την αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό και κάθε μέρα αποτελεί πιθανή μέρα αλλαγών για την κυβέρνηση.

Τόσο πάντως η παραίτηση του Γ. Θωμά την προηγούμενη εβδομάδα, όσο και σήμερα του υφυπ. Δικαιοσύνης Δ,Κράνη λειτουργούν ως επιταχυντές για τον ανασχηματισμό. Η αποχώρηση του τεχνοκράτη κ. Θωμά και με μακρά θητεία στις Βρυξέλλες προτού αναλάβει την θέση του υφυπουργού, οφείλεται στο γεγονός ότι του προτάθηκε μια υψηλών προοπτικών θέση στην Κομισιόν. Αυτή του Γενικού Διευθυντή Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης (DG TAXUD), μια εξαιρετικά σημαντική θέση, υπό τον Επίτροπο Οικονομίας Paolo Gentiloni. Όσο για τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Δ. Κράνη, στην επιστολή που απέστειλε σήμερα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επικαλείται προσωπικούς λόγους που συνδέονται με τις επιστημονικές του υποχρεώσεις.