Δεν έπιασε το εμβόλιο για τη γρίπη λόγω αλλαγής του ιού
Λοιμωξιολόγος ΕΟΔΥ

Δεν έπιασε το εμβόλιο για τη γρίπη λόγω αλλαγής του ιού

Στον αυξημένο αριθμό θανάτων από τη φετινή γρίπη,  που έφτασαν τους 38, σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το ΕΟΔΥ, αναφέρθηκε Λοιμωξιολόγος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σε ραδιοφωνικό σταθμό, αποδίδοντάς το σε μια μικρή μετάλλαξη του ιού.

«Φέτος το εμβόλιο δεν ήταν πολύ καλό. Δεν έχει πιάσει τα στελέχη που κυκλοφορούν. Αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποιες περιόδους γρίπης γιατί δεν είναι ένα σταθερό νόσημα, δεν ξέρεις ποιος ιός θα κυκλοφορήσει» δήλωσε στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ 104,6» η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, Έλενα Μαλτέζου.

«Προφανώς έγινε κάποια μικρή αλλαγή στους ιούς που μπορεί να δώσει αυτό το αποτέλεσμα» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τη λοιμωξιολόγο «θα έχουμε άλλον 1,5 μήνα με τη γρίπη ίσως και παραπάνω μέχρι τέλη Μαρτίου» με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται έναντι των ιών της γρίπης» και συνέστησε οι ομάδες κινδύνου να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς προφυλάσσει από τους μισούς θανάτους.

Όπως σημείωσε τα παιδιά συνήθως μεταφέρουν τη γρίπη στο σπίτι και ακολούθως ο ιός μεταδίδεται στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Υπενθυμίζεται ότι σε μια εβδομάδα τα θύματα από τη γρίπη έφτασαν τα 38 από 17 την περασμένη Πέμπτη, λόγω του συνδυασμού της μειωμένης θωράκισης από το αντιγριπικό εμβόλιο και της ταχύτητας με την οποία κινήθηκε η γρίπη.

Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν ηλικιωμένοι καθώς από τα 38 θύματα, τα 30 ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών.