ΓΔ: 909,21 2,13 (0,23 %)

Τζίρος: 26,53 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2024η
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021

ΓΔ: 909,21 2,13 (0,23 %)

Τζίρος: 26,53 εκατ. €   RT

Βόρεια Κορέα: Δεν έχει ανταποκριθεί σε παρασκηνιακή προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν

Δεν έχει ανταποκριθεί σε παρασκηνιακή προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει ανταποκριθεί σε μια παρασκηνιακή διπλωματική προσέγγιση που έκανε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στα μέσα Φεβρουαρίου, δήλωσε χθες στο Reuters ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, έδωσε λίγες λεπτομέρειες αναφορικά με τη διπλωματική ώθηση. Ωστόσο, ανέφερε πως έγιναν προσπάθειες προσέγγισης με την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας «μέσω διαφόρων διαύλων, με αφετηρία τα μέσα Φεβρουαρίου», συμπεριλαμβανομένης της βορειοκορεατικής αποστολής στον ΟΗΕ. «Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει καμία αντίδραση από την Πιονγιάνγκ», δήλωσε η ίδια πηγή.

Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε ότι φαίνεται να μην υπάρχει ενεργός διάλογος μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας για περισσότερο από ένα χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας περιόδου της διακυβέρνησης Τραμπ, «παρά τις πολλές προσπάθειες αυτό το χρονικό διάστημα από την πλευρά των ΗΠΑ να εμπλακούν» σε συνομιλίες.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν μέχρι στιγμής είναι επιφυλακτική να περιγράψει δημόσια την πολιτική της απέναντι στη Βόρεια Κορέα, τονίζοντας ότι πραγματοποιεί μια ολοκληρωμένη αναθεώρηση της πολιτικής μετά από την πρωτόγνωρη προσέγγιση του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, που απέτυχε να πείσει την Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δεν έχει ακόμη προβεί σε επιβολή πρόσθετων κυρώσεων, σε συντονισμό με συμμάχους, για να πιέσει τη Βόρεια Κορέα για αποπυρηνικοποίηση.

Υπενθυμίζεται πως ο Μπλίνκεν πρόκειται να έχει τις πρώτες κατ’ ιδίαν συνομιλίες μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν και Κινέζων αξιωματούχων στις 18 Μαρτίου στην Αλάσκα. Η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορούσε την Κίνα ότι δεν επέβαλε κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας.