Δείτε live τις ανακοινώσεις των υπουργών για την άρση των μέτρων

Δείτε live τις ανακοινώσεις των υπουργών για την άρση των μέτρων

Aνακοινώσεις ανά τομέα ευθύνης τους πραγματοποιούν οι αρμόδιοι υπουργοί για τα μέτρα που θα ισχύσουν στο πλαίσιο άρσης των περιορισμών από Δευτέρα 4 Μαΐου.

Συγκεκριμένα οι Γιάννης Κεφαλογιάννης (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών), Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων), Νίκος Παπαθανάσης (υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου), Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας), Θοδωρής Λιβάνιος (υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών) Σωτήρης Τσιόδρας (εκπρόσωπος υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό στην Ελλάδα και επικεφαλής της αρμόδιας ομάδας αντιμετώπισης του).

Είχε προηγηθεί το διάγγελμα του πρωθυπουργού που παρουσίασε τον οδικό χάρτη επιστροφής στη νέα κανονικότητα.

Σκέρτσος : Σε τρία στάδια η αποκλιμάκωση των μέτρων τον Μάιο

Τρία στάδια θα έχει η αποκλιμάκωση των μέτρων άρσης του lockdown για τον επόμενο μήνα, 4,11 και 18 Μαίου, ενώ οι μετακινήσεις απελευθερώνονται όχι όμως εκτός νομού, ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Ακης Σκέρτσος. Το πλάνο του Ιουνίου θα ανακοινωθεί μετά τον Μάιο.

Κωδικοποιώντας τους νέους κανόνες, ανέφερε χαρακτηριστικά :τα παρακάτω

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, λεωφορεία, κομμωτήρια και ισχυρή σύσταση για μάσκα σε κλειστούς χωρους.

Έναρξη λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων μετά τις 10 το πρωΐ.

Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Για άτομα 3ης ηλικίας, δίνουμε ως ισχυρή σύσταση να συνεχίσουν τους κανόνες “Μένουμε Σπίτι” για όλο το μήνα Μάιο.

Κερδίσαμε χρόνο, ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δημιούργησε ένα σύγχρονο σύστημα προμηθειών που παρακολουθεί καθημερινά τις ανάγκες των νοσοκομείων μας σε υλικά, ενώ κατάφερε οι  κατειλημμένες ΜΕΘ να είναι μόνο στο 25% του συνόλου όσων διαθέτουμε.

Όπου εντοπίζεται αύξηση του ρίσκου μετάδοσης θα υπάρχει αναλογική επιστροφή περιορισμών είτε σε τοπικό είτε υπερτοπικό επίπεδο. Επίσης ξεκινάμε από απελευθέρωση εμπορικών δραστηριοτήτων και όχι από υπηρεσίες ψυχαγωγίας που συνεπάγονται υψηλό βαθμό συνάθροισης.

Ενας μηχανισμός θα μετράει τις ενδείξεις και την λειτουργία του όλου σχεδίου. Αυστηρή χρήση για χρήση μάσκας, απόστάσης τουλάχιστον 1 μέτρου.

Πρόσθεσε επίσης πως στηρίζεται στην ευλαβική τήρηση νέων κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης με συγκεκριμένες υποδείξεις για τη χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, συχνή χρήση αντισηπτικών και πλύσιμο χεριών.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σκέρτσος η αποκλιμάκωση των μέτρων κατά τον μήνα Μάιο διαρθρώνεται σε τρία στάδια, στις 4, στις 11 και στις 16 Μαΐου ενώ το πλάνο του Ιουνίου θα ανακοινωθεί αναλυτικά μετά τις 18 Μαΐου, όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων.

Στη συνέχεια έδωσε γενικές κατευθύνσεις για τη χρήση μάσκας, τους περιορισμούς κυκλοφορίας σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, τις μετακινήσεις γενικότερα, το ωράριο προσέλευσης των εργαζομένων αλλά και την εργασία εξ αποστάσεως.

Τόνισε ότι η ειλικρίνεια και η διαφάνεια για κάθε πτυχή αυτής της νέας πραγματικότητας και των νέων κανόνων που καλούμαστε να υιοθετήσουμε είναι απολύτως αναγκαίες για να προχωρήσουμε. Είπε επίσης ότι πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία της Πολιτείας και των πολιτών αλλά και να προχωρήσουμε χέρι-χέρι με την επιστήμη και υπογράμμισε την αξία της ατομικής και συλλογικής ευθύνης.

Δείτε live τις ανακοινώσεις