Δανία: Δύο άνδρες καταδικάστηκαν για χρηματοδότηση του PKK

Δανία: Δύο άνδρες καταδικάστηκαν για χρηματοδότηση του PKK

Δύο άνδρες καταδικάστηκαν από εφετείο σήμερα για «οικονομική υποστήριξη σε μια τρομοκρατική οργάνωση» στη Δανία, διότι συγκέντρωσαν ένα ποσό συνολικού ύψους 33,5 εκατομμυρίων κορόνων (4,5 εκατ. ευρώ) για τους Κούρδους αντάρτες της οργάνωσης PKK.

Η ποινή των δύο ανδρών, που είχαν αθωωθεί σε πρώτο βαθμό, θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Η δικαιοσύνη της Δανίας εκτίμησε ότι όταν συγκέντρωσαν τα κεφάλαια αυτά από το 2009 ως το 2012 για τον κουρδικό τηλεοπτικό σταθμό Roj TV, ο οποίος εξέπεμπε από τη Δανία, γνώριζαν πως το τηλεοπτικό δίκτυο αυτό βοηθούσε το PKK, μια οργάνωση η οποία χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της, περιλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ.

Το εφετείο της Κοπεγχάγης ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι κατά τη διάρκεια της δίκης χρειάστηκε «μεταξύ άλλων να εξεταστεί εάν το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση», κάτι για το οποίο η πλειονότητα των δικαστών αποφάνθηκε καταφατικά.

Οκτώ άλλοι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν από το εφετείο, όπως και πρωτοδίκως, καθώς δεν αποδείχθηκε ότι ήταν ενήμεροι πως το Roj TV έστελνε χρήματα στο PKK.

Η καταδικαστική απόφαση δημοσιοποιήθηκε την ημέρα που μια επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες στη Μιντιάτ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε 30 άλλους, και την επομένη μιας παρόμοιας ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία σκότωσε 11 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 36.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το PKK ότι διέπραξε αυτές τις δύο επιθέσεις.

Το PKK ξανάρχισε τον ένοπλο αγώνα εναντίον των τουρκικών αρχών το περασμένο καλοκαίρι, μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξήγαγε επί δύο χρόνια με την Άγκυρα. Ο κουρδικός πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους από το 1984.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ