Daimler BMW και Volkswagen ζητούν βοήθεια από την Μέρκελ

Daimler BMW και Volkswagen ζητούν βοήθεια από την Μέρκελ

Παρά το γεγονός ότι η  VW -ο μεγαλύτερος κατασκευαστής οχημάτων στον κόσμο-  γιόρτασε το άνοιγμα της μονάδας του Wolfsburg με ένα κινούμενο σχέδιο που δείχνει το λογότυπο της να «τρώει» κορονοϊούς, τα προβλήματα για την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι πολλά. 

Για τον λόγο αυτό, εκπρόσωποι μεγάλων εταιριών του κλάδου, όπως οι VW, Daimler και BMW, της Ένωσης των Αυτοκινητοβιομηχανιών (VDA), και του IG Metall, συνδέσμου των μεταλλουργών, που αριθμεί 2.27 εκατ. μέλη ξεκίνησαν επαφές με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Τα εν λόγω συνδικάτα υπογράμμισαν με πρόσφατη επιστολή τους στην Μέρκελ ότι το υψηλό στοκ που δεν μπορεί να πωληθεί εγείρει τον κίνδυνο χρεοκοπίας πολλών επιχειρήσεων στον κλάδο αυτοκινήτων.

Τόσο οι αυτοκινητοβιομηχανίες, όσο και τα κρατίδια Κάτω Σαξονία, Βαυαρία και Βάδη-Βυρτεμβέργη, τα οποία αποτελούν δυνατούς παίκτες στη συγκεκριμένη βιομηχανία, ζητούν επίμονα την ενίσχυση των οικονομικών κινήτρων που ισχύουν σήμερα για τους δυνάμει αγοραστές, με στόχο την τόνωση της ισχνής ζήτησης, στο πλαίσιο της μετατόπισης από τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα σε οχήματα φιλικότερα προς το περιβάλλον, όπως τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά.

Αποφάσεις για παροχή αρωγής θα μπορούσαν να ληφθούν στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, έχει προαναγγείλει ότι θα γνωστοποιήσει τις προτάσεις του στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου.

Η αλήθεια είναι ότι ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας περνούσε κρίση και προ κορονοϊού λόγω των κοινοτικών οδηγιών για την κλιματική αλλαγή, οι οποίες αναγκάζουν τις εταιρίες στη στροφή σε ψηφιακές εναλλακτικές.

Στην Κάτω Σαξονία, τη Βαυαρία και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη το διακύβευμα είναι μεγάλο: ο τομέας καλύπτει 800.000 θέσεις εργασίας. Οι πρωθυπουργοί των εν λόγω κρατιδίων χθες προχώρησαν σε συγκεκριμένες προτάσεις, ζητώντας ενίσχυση των ισχύοντων κινήτρων.

H λειτουργία των εργοστασίων των VW, Daimler, BMW, Audi, Ford και Opel στην Ευρώπη ξεκίνησε εκ νέου έπειτα από παύση εβδομάδων, με την έναρξη άρσης των περιοριστικών μέτρων. Μεγάλο μέρος του προσωπικού, ωστόσο, εργάζεται με μειωμένο ωράριο και η ζήτηση είναι μικρή.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων αναμένεται να μειωθούν κατά 15% -20%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Volkswagen, ενώ ο προμηθευτής εξαρτημάτων και ανταλλακτικών Robert Bosch, δήλωσε σήμερα ότι εκτιμά πως η πτώση στην παραγωγή αυτοκινήτων θα είναι τουλάχιστον 20% φέτος, σε σχέση με πέρσι.

Νωρίτερα, αυτό το μήνα, η Volkswagen δήλωσε ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων του πρώτου τριμήνου μειώθηκαν κατά 23% από το προηγούμενο έτος, προκαλώντας πτώση των λειτουργικών κερδών κατά 81% την περίοδο των τριών μηνών.

Τα λειτουργικά κέρδη του πρώτου τριμήνου της Daimler μειώθηκαν κατά σχεδόν 70% και η μητρική εταιρεία της μάρκας πολυτελείας Mercedes-Benz αύξησε τις προβλέψεις κινδύνου σε 448 εκατομμύρια ευρώ.