Χωρίς υποχρεωτική μάσκα η επιστροφή στα σχολεία

Χωρίς υποχρεωτική μάσκα η επιστροφή στα σχολεία

Χωρίς υποχρεωτικά μέτρα προστασίας αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία, ακολουθώντας την ίδια γραμμή που υιοθετείται σε Αμερική και Ευρώπη όπου τα σχολεία ανοίγουν νωρίτερα από ό,τι στην Ελλάδα, χωρίς μάσκες και χωρίς self test.

Η ευρωπαΐκή πολιτική υγείας έρχεται από τη Γερμανία, όπου αποφασίστηκε για τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι και τον Απρίλιο του 2023, να υπάρχει υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις μεταφορές και τα ταξίδια. Δηλαδή στις αεροπορικές εταιρείες, στα τρένα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε όλες τις δομές υγείας, ενώ από το μέτρο δεν εξαιρούνται ούτε τα παιδιά ηλικίας από έξι ετών και άνω.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αναμένει ένα νέο έβδομο κύμα κορονοϊού κατά το φθινόπωρο, όταν το κρύο μας υποχρεώσει να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, και οι επιστήμονες από το γερμανικό ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ μεταφέρουν την άποψη ότι ο κορονοϊός μεταλλάσσεται γρήγορα, με την υποπαραλλαγή  Β.Α. 5 να έχει επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της οικουμένης.

Στην Ελλάδα η προαναφερθείσα «Όμικρον 5» έχει διαδοθεί περισσότερο, η Β.Α.4 λιγότερο και υπάρχει μία ανησυχία για την υποπαραλλαγή «κένταυρος», παρότι δεν αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα μας λόγω της σαρωτικής επικράτησης της Όμικρον 5. 

Η ανησυχία πηγάζει από το γεγονός ότι στις περιοχές που ο «Κένταυρος» διαδίδεται με μεγάλη ταχύτητα (δηλαδή η νέας γενιάς υποπαραλλαγή της Β.Α.2) το ιικό φορτίο στην κοινότητα να είναι έως και 1.000 φορές μεγαλύτερο από τη μεγάλη διασπορά και τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Πάντως και σε διεθνές επίπεδο, καθώς στις περισσότερες χώρες οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς έχουν εμβολιαστεί σε υψηλό επίπεδο, δεν αναμένεται να ασκηθεί πίεση στη μαθητική ζωή. Αφού όλοι οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα παιδιά πιέστηκαν πάρα πολύ και πρέπει να επιστρέψουν σε μια πιο ελεύθερη ζωή, δεδομένου ότι τώρα με τις υποπαραλλαγές της Όμικρον δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.

Ειδικά στην Ελλάδα που έχουμε ακόμα ένα ποσοστό σημαντικό των ηλικιωμένων και των υπερήλικων που δεν εμβολιάστηκε ποτέ και ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων και ευπαθών ανθρώπων που δεν έχει κάνει την τέταρτη δόση, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για αυτούς να την κάνουν, ο καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Θοδωρής Βασιλακόπουλος διευκρινίζει ότι δεν θα ξαναπιέσουμε με μέτρα τα παιδιά για να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι παππούδες.

Οι παππούδες θα πρέπει να προστατευτούν με τα όπλα της επιστήμης, με το εμβόλιο που εξακολουθεί να προστατεύει πάρα πολύ από τη βαριά νόσηση, τον κίνδυνο διασωλήνωσης και το θάνατο, παρότι δεν προστατεύει πλέον ικανοποιητικά από τη μετάδοση, με τη μάσκα, την τήρηση των αποστάσεων, την υγιεινή των χεριών και τα αντιικά φάρμακα.

Ωστόσο επειδή οι τάξεις των σχολείων, αν και αερίζονται, είναι κλειστοί χώροι και αναμένεται να έχουμε αυξημένη διασπορά, αρκετοί επιστήμονες από την εγχώρια επιστημονική κοινότητα υποστηρίζουν ότι ακόμα κι αν τα μέτρα προστασίας για την επιστροφή στο σχολείο είναι εθελοντικά, καλό θα είναι τα παιδιά να κάνουν έστω και σε εθελοντική βάση ένα self- test την εβδομάδα. Ώστε με αυτόν τουλάχιστον τον τρόπο να διακόπτονται οι αλυσίδες μετάδοσης μέσα στις τάξεις και από το σχολικό περιβάλλον στην οικογένεια και πίσω.