Χιλιομετρικό όριο για ψώνια, άθληση - Έως τις 19.00 η κυκλοφορία τα Σαββατοκύριακα
Εισήγηση Λοιμωξιολόγων

Χιλιομετρικό όριο για ψώνια, άθληση - Έως τις 19.00 η κυκλοφορία τα Σαββατοκύριακα

Εντός ακτίνας δύο χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας περιορίζεται η χρήση των κωδικών 2 και 6 που αφορούν σε μετακινήσεις προς σούπερ μάρκετ και για άθληση, ενώ μετατίθεται για τις 7 το απόγευμα το όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στην Αττική, προκειμένου να περιοριστούν όσο αυτό είναι δυνατόν οι συνωστισμοί.

Σε αυτές τις εισηγήσεις φαίνεται να καταλήγει η Επιτροπή των Ειδικών και τον λόγο πλέον έχει η κυβέρνηση. Στις 6 το απόγευμα οι επίσημες ανακοινώσεις από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Αναλυτικότερα,  τα νέα μέτρα στα οποία κατέληξε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων είναι τα εξής:

  • Χιλιομετρικά όρια για το sms με τον κωδικό 6. Ειδικότερα, ο κωδικός "6" θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από την οικία μας.
  • Για τον κωδικό 2, η μετάβαση για το σούπερ μάρκετ μπορεί να γίνει με χρήση αυτοκινήτου, αλλά μόνο σε απόσταση 2 χιλιομέτρων.
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα θα ισχύει από τις  7.
  • Εκτός από την Αττική, σε lockdown μπαίνουν οι περιοχές: Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο, Λευκάδα, Αρκαδία, Φθιώτιδα, Κορινθία, Αργολίδα, Χίος, Σάμος, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία.

Υπενθυμίζεται πως στις 18.00 θα γίνει η επίσημη ενημέρωση για τις αποφάσεις της κυβέρνησης από τους υπουργούς Βασίλη Κικίλια και Νίκο Χαρδαλιά.

Προς νέα αύξηση των κρουσμάτων, πάνω από 2.500 οι νέες λοιμώξεις

Νέα αύξηση αναμένεται να καταγράψουν σήμερα οι νέες λοιμώξεις από κορονοϊό στην χώρα, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για περισσότερα από 2.500 νέα κρούσματα, ενώ παράλληλα αναμένονται οι ανακοινώσεις των αρχών σχετικά με την αυστηροποίηση των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ημερήσιος απολογισμός των κρουσμάτων της πανδημίας αναμένεται να είναι υψηλότερος από αυτόν της Τετάρτης, όταν και ανακοινώθηκαν περισσότερα από 2.300 κρούσματα, αυξάνοντας την ανησυχία μεταξύ κυβέρνησης και ειδικών που ήδη επεξεργάζονται νέα μέτρα για την μείωση της διασποράς της νόσου.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σε λίγη ώρα δια στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ενώ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα προχωρήσει στην ανακοίνωση των μέτρων ενίσχυσης του ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται στα όρια των αντοχών του, ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Συνεδρίασαν εκτάκτως οι λοιμωξιολόγοι

Η έξαρση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας σήμανε συναγερμό στις τάξεις των ειδικών, με την αρμόδια Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων να συνεδριάζει εκτάκτως το πρωί της Τετάρτης προκειμένου να επεξεργαστεί τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εισηγηθεί τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, αναμένεται η αυστηροποίηση των ελέγχων πανελλαδικά για την τήρηση των μέτρων, ενώ θεωρείται βέβαιη και η τροποποίηση των κωδικών 2 και 6 που στέλνονται μέσω SMS στο 13033.

«Όχι» σε καθολικό lockdown από κυβέρνηση

Το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, απέκλεισε σήμερα το πρωί η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη καθώς, όπως σημείωσε, δεν μπορούν να ανασταλούν οι παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας, ενώ μετά τις 11 το πρωί ξεκίνησε η συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων προκειμένου να αποφασιστεί η εισήγηση των μέτρων προς την κυβέρνηση, ώστε να ανακοπεί η έξαρση της πανδημίας.

Αν και στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου έχει φτάσει ήδη πρόταση, την οποία και υποστηρίζουν ορισμένοι λοιμωξιολόγοι, περί νέου ολικού lockdown τύπου Μαρτίου, ο πρωθυπουργός δεν δείχνει να συμμερίζεται τη λύση την επανάληψη μίας τόσο σκληρής και οριζόντιας λύσης όπως το lockdown που βίωσε η χώρα πριν από έναν χρόνο. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα έχει αναγνωρίσει την κόπωση των πολιτών, στοιχείο το οποίο θα επιδεινωθεί στην περίπτωση ενός νέου lockdown. 

Αντίθετα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι να μπει τέλος στις άσκοπες μετακινήσεις και στο φαινόμενο της ευρύτατης χρήσης των κωδικών 2 και 6 στο SMS 13033, όχι μόνο για άθληση και για μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, αλλά περισσότερο για βόλτες, για καφέ, ακόμη και για take away, παραβιάζοντας νομότυπα πολλές φορές μέσα στην ημέρα τις απαγορεύσεις.