7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Χατζηχριστοδούλου: Πιθανή η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε Μύκονο, Ίο

Χατζηχριστοδούλου: Πιθανή η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε Μύκονο, Ίο

Την πιθανότητα να επανέλθει η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους στα νησιά που βρίσκονται στο «κόκκινο», όπως η Μύκονος και η Ίος, δεν απέκλεισε ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, σημειώνοντας ότι «θα το δούμε και θα το μελετήσουμε αν τα πράγματα δεν πάνε καλά».

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ και κληθείς αρχικά να σχολιάσει τις δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά περί νέων μέτρων λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στα δυο νησιά ο καθηγητής δήλωσε ότι «ενδεχομένως να είναι και τα ίδια μέτρα». 

Επισήμανε, ωστόσο, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία η μετάδοση γίνεται σε εσωτερικούς χώρους. «Παρ' όλα αυτά η μετάλλαξη Δέλτα είναι αρκετά μεταδοτική. Μεταδίδεται εξίσου καλά και στους εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει στενός συγχρωτισμός», συμπλήρωσε. Και πρόσθεσε: «Έχουμε πει ότι όπου υπάρχει συγχρωτισμός και στους εξωτερικούς χώρους, πρέπει να φοράμε μάσκα»

«Θα το δούμε και θα το μελετήσουμε αν τα πράγματα δεν πάνε καλά σε κάποιες περιοχές, ενδεχομένως να επανέλθει για να γίνει αποκλιμάκωση κρουσμάτων πιο γρήγορα», πρόσθεσε ο κ.  Χατζηχριστοδούλου παραπέμποντας στο παράδειγμα της Γαλλίας, όπου επανέφερε το μέτρο της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με τον ίδιο το καλύτερο μέτρο αυτή τη στιγμή είναι η εντατικοποίηση των εμβολιασμών, καθώς όπως είπε έχουν πέσει και θα πρέπει να βρούμε τρόπους να αρχίσουν ξανά με τον ίδιο ρυθμό οι εμβολιασμοί.

«Να εμβολιάσουμε κυρίως ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι η πρώτη προτεραιότητα. Δεν νοείται άτομα άνω των 65, 70 ετών να μην είναι εμβολιασμένοι», τόνισε. Έκανε μάλιστα λόγο για «πανδημία ανεμβολίαστων στο εξής».

Ακόμα και να νοσήσουν οι εμβολιασμένοι, θα νοσήσουν πολύ ήπια, σημείωσε ο καθηγητής, ενώ ερωτηθείς για το τείχος ανόσιας, είπε ότι δεν μπορεί να υπολογίσει κανείς πότε θα γίνει. «Αλλά δεν θα γίνει τέλος Αυγούστου, ενδεχομένως το Σεπτέμβριο», εκτίμησε ο ίδιος.

Παράλληλα χαρακτήρισε απολύτως ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο για τα παιδιά άνω των 12 ετών, τονίζοντας ότι και τα παιδιά δεν είναι άτρωτα και πρόσθεσε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική στα παιδιά.

«Όσο πιο πολλά παιδιά εμβολιαστούν τόσο το καλύτερο πριν ανοίξουν τα σχολεία. Θα γλιτώσουμε πολλές περιπτώσεις κλεισίματος τάξεων και σχολείων», κατέληξε.