7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Βρετανός αξιωματούχος: Κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Βρετανός αξιωματούχος: Κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης κατά της επιχείρησης εκκένωσης  του αεροδρομίου της Καμπούλ από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σύμφωνα με το Sky News που επικαλείται ανώτερη βρετανική πηγή. 

Όπως ανέφερε ο βρετανός αξιωματούχος προκαλεί ανησυχία η ομάδα γνωστή ως ISIS-K, παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους.  που επιχειρεί κυρίως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας είτε με αυτοκίνητα είτε με καμικάζι ζωσμένους με εκρηκτικά. 

Σύμφωνα με το Sky News, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές δυνάμεις είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες επειδή δεν έχουν πλήρη έλεγχο της ασφάλειας τους, αλλά πρέπει να βασίζονται στους Ταλιμπάν για να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ,  Τζο Μπάιντεν, υπεραμύνθηκε χθες Τρίτη της απόφασής του να διατάξει η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν να έχει ολοκληρωθεί εντός της καθορισμένης προθεσμίας, δηλαδή ως την 31η Αυγούστου, επικαλούμενος τη «μεγεθυνόμενη» απειλή τρομοκρατικής ενέργειας του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) εναντίον στρατιωτών και των αφγανών και ξένων πολιτών που συγκεντρώνονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επιχείρησης εκκένωσης.

Περίπου 10.000 άνθρωποι περιμένουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν την προσπάθεια εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου, εφόσον χρειαστεί, όμως τις δύο τελευταίες ημέρες θα δοθεί προτεραιότητα στην απομάκρυνση των Αμερικανών στρατιωτών και του στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ο υποστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, είπε ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι βρίσκονται επί του παρόντος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και περιμένουν για να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 90 στρατιωτικά αμερικανικά αεροσκάφη και άλλες πτήσεις απομάκρυναν περισσότερους από 19.000 ανθρώπους. Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί περίπου 88.000 άνθρωποι και κάθε 39 λεπτά αναχωρεί ένα αεροπλάνο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι σήμερα βρίσκονται στο αεροδρόμιο 5.400 Αμερικανοί στρατιώτες.