Βρετανία: Κρατική βοήθεια ζητούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Βρετανία: Κρατική βοήθεια ζητούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Οι βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες κάλεσαν την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα, όπως μείωση της φορολογίας, προκειμένου να τονωθεί ο κλάδος, καθώς το ένα τρίτο των εργαζομένων παραμένουν σε αναστολή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αναφέρει το Reuters.

Η παραγωγή αυτοκινήτων και ημιφορτηγών αναμένεται να μειωθεί κατά 920.000 μονάδες φέτος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει μία στις έξι θέσεις εργασίας ανακοίνωσε ο φορέας του κλάδου Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT).

Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, μεταξύ των οποίων και η καταβολή του 80% του μισθού των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή.

«Η παρέμβαση της κυβέρνησης είναι πρωτοφανής», δήλωσε εκπρόσωπος της SMMT, «αλλά δεν είναι ολοκληρωμένη. Όπως έχουμε να γίνεται και σε άλλες χώρες, χρειαζόμαστε ένα πακέτο στήριξης για την επανεκκίνηση, για να δημιουργηθεί ζήτηση, παραγωγή και ανάπτυξη», είπε, καλώντας για μέτρα που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και την απρόσκοπτη πρόσβαση σε χρηματοδότηση εκτάκτου ανάγκης.

Ο κλάδος, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της Βρετανίας, ανησυχεί επίσης ότι οι όροι των εμπορικών συναλλαγών με την ΕΕ θα χειροτερεύσουν όταν τελειώσει η μεταβατική περίοδος του Brexit στο τέλος του 2020.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις σε όλη τη διάρκεια της κρίσης ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για αν διασφαλιστεί μια εμπορική συμφωνία που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.