Bρετανία- Κορονοϊός: Από Δευτέρα το φάρμακο αντισωμάτων Ronapreve

Bρετανία- Κορονοϊός: Από Δευτέρα το φάρμακο αντισωμάτων Ronapreve

Ξεκινά η χορήγηση του φαρμάκου Ronapreve σε ευάλωτους ασθενείς με κορoνοϊό που νοσηλεύονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle. Πρόκειται για ένα κοκτέιλ αντισωμάτων, το οποίο είχε λάβει και ο Τραμπ.    

Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα προσφέρεται το φάρμακο Ronapreve για τους πιο ευάλωτους ασθενείς που νοσηλεύονται με κορoνοϊό στο NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) και που δεν μπορούν να αναπτύξουν φυσικά αντισώματα απέναντι στον ιό.

Να σημειωθεί ότι η «καινούργια» αυτή θεραπεία κατά του κορoνοϊού, που πήρε έγκριση μόλις πριν ένα μήνα από τη MHRA (Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας), δεν είναι και τόσο άγνωστη για την ιατρική κοινότητα καθώς είναι η μέθοδος η οποία δόθηκε πέρυσι - και ενώ βρισκόταν σε πειραματικό στάδιο - στον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

Πρωτοποριακό κοκτέιλ αντισωμάτων

Υπογραμμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα επί ευρωπαϊκού εδάφους, που έκανε δεχτή τη συγκεκριμένη θεραπεία, με τον υπουργό Υγείας Σάντζιτ Τζάβιντ μάλιστα να υπερτονίζει ότι «η χώρα είναι παγκόσμιος ηγέτης στο να αναγνωρίζει και να διαθέτει φάρμακα που σώζουν ζωές».

Αξίζει να επισημανθεί ότι το φάρμακο θα διατεθεί κατά προτεραιότητα στους ασθενείς άνω των 50 ετών που δεν έχουν αναπτύξει τα απαραίτητα αντισώματα αλλά και σε ασθενείς ηλικίας 12 έως 49 ετών με επιβαρυμένο ανοσοποιητικό, όπως για παράδειγμα άτομα με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου και αυτοάνοσων νοσημάτων, σύμφωνα με την Deutsche Welle. 

Υπενθυμίζεται ότι η θεραπεία με το σκεύασμα Ronapreve αποτελεί κοκτέιλ τεχνητών αντισωμάτων, η οποία σε αντίθεση με τις άλλες θεραπείες κατά του κορoνοϊού, είναι η μόνη που επιτίθεται απευθείας και εξουδετερώνει τον ιό. Σύμφωνα με μελέτες μειώνει τη θνησιμότητα κατά 1/5.

Η βρετανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για τον χειμώνα

Εδώ και μήνες η βρετανική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι η χώρα πρέπει να μάθει να ζει με τον νέο κορονοϊό. Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι η χώρα δεν θα μπει ξανά σε καθεστώς lockdown, καθώς πρέπει να ανακάμψει οικονομικά και να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Σημειώνεται ότι τα κρούσματα κυμαίνονται σταθερά γύρω στις 30.000 την ημέρα, με τις εισαγωγές να αγγίζουν τις 1000 ημερησίως, ενώ αναμένεται οι αριθμοί αυτοί να αυξηθούν μέσα στον χειμώνα.

Η εβδομάδα που έρχεται είναι κομβική για την πορεία της χώρας στη μάχη απέναντι στον κορoνοϊό, καθώς όχι μόνο ξεκινά η συγκεκριμένη θεραπεία αλλά και ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη στο προσωπικό του NHS δίνεται η αναμνηστική δόση του εμβολίου και μένει να φανεί τελικά αν όλα αυτά θα είναι αρκετά για το σχέδιο Τζόνσον.